Szólj hozzá te is!
Ez egy válasz lesz üzenetére () Mégsem

A téma leírása

Bölcsességek, okosságok.
A magyar nyelv értelmező szótárának meghatározása szerint "valamely életbölcsességet, igazságot, elmésséget kifejező tömör , szellemes mondás.

Az eddigi hozzászólások

2010. 11. 10. szerda 10:13  #471
PIROSTANGA PIROSTANGA
A boldogság nem a vagyonban és aranyban nyugszik, hanem a lélekben.

Démokritosz
........................

Minden tanácsot hallgass meg, de csak a magad feje után menj.

Szomáli mondás

...............

Ne utánozz másokat, hanem fedezd fel egyéniségedet, és légy önmagad.

Kínai közmondás

............

Egy kapcsolat igazi próbája, hogy bár nem értünk egyet, nem eresztjük el egymás kezét.

Alexandra Penney

.....

A legnagyobb boldogság, ha tudhatjuk, hogy szeretnek azért, amilyenek vagyunk, pontosabban annak ellenére amilyenek vagyunk.

Ismeretlen
2010. 11. 07. vasárnap 07:32  #470
PIROSTANGA PIROSTANGA
“Akkor szeress, amikor legkevésbé érdemlem. Mert akkor van rá nagy szükségem.” (kínai közmondás)
......................
“Mindig az az erősebb, aki nem tombol, hanem mosolyog.” (japán közmondás)
2010. 11. 05. péntek 09:17  #469
PIROSTANGA PIROSTANGA
Kinai bölcsességek:

Két év elég ahhoz, hogy megtanulj beszélni, de egy egész élet kell, hogy megtanulj hallgatni.
...........
A barát egy út, az ellenség egy fal.
........
Könnyebb elterelni egy folyót, mint változtatni jellemünkön.
....................
Hogy ember légy az könnyen megy. A nehéz az, hogy EMBER légy.
...............
2010. 11. 02. kedd 07:06  #468
PIROSTANGA PIROSTANGA
Soha ne ígérj többet, mint amennyit képes vagy teljesíteni, de mindig nyújts többet,
mint amennyit megígérsz.

Lou Holtz

.......................................
Jó, ha az embert emlékeztetik rá, hogy a legerősebb is elgyöngülhet,
és a legbölcsebb is tévedhet.

Mahatma Gandhi

............................
2010. 10. 30. szombat 06:36  #467
PIROSTANGA PIROSTANGA
“Nagyra becsülöm azt a barátom, aki időt talál számomra a naptárában, de még jobban szeretem azt, aki elő sem veszi a naptárát, ha rólam van szó.”
(Robert Brault)
.....................
“A barátság oka nem lehet véletlen, sem az egymásra utaltság. Még kevésbé az azonos világnézeti beállítottság vagy politikai célkitűzés. A barátság oka egyedül a barátság maga.” (Wass Albert)
.................
“A barátság legnagyobb próbája nem az, ha a magunk hibáit tárjuk fel barátunknak, hanem ha neki tárjuk fel az övéit.” (La Rochefoucauld)
..................
“Barát az, aki akkor is velünk tart, amikor az egész világ ellenünk fordul.”
(Alban Goodier)
.....................
“A barátom sem tökéletes és én sem vagyok az – így aztán tökéletesen összeilllünk.” (Alexander Pope)
.................
“Az élet olyan, mint egy kártyajáték. A kiosztott lapok adottak, de ahogy játszod őket, az szabad akarat.” (Jawaharlal Nehru)
2010. 10. 27. szerda 13:22  #466
PIROSTANGA PIROSTANGA
Sokféleképpen lehet nemszeretni is. Még emberségesen is.
Galgóczi Erzsébet 16

................
Az ember sokkal könnyebben alkot magának rossz véleményt arról, akit megbántott vagy akinek szándéktalanul is ártott, mint arról, akivel jót tett.
Ottlik Géza
.................
Ha valaki utálni akar, akkor a fejed tetejére is állhatsz, akkor is utálni fog.
Laurell Kaye Hamilton
.........................
Minden baj ebből származik közöttünk ezen a földön, hogy nem értjük meg egymás szavát.

Wass Albert
...................
Nem én vagyok bonyolult, hanem a dolog, amiről beszélek.
Karinthy Frigyes
....................
Nincsen más, csak a hit és a dac,
A tiéd csak az marad, amit másoknak adsz.
Ákos
.......................
Senki sem kerül a környezetünkbe véletlenül! Lényünk sajátos összetétele idézte meg.
Szepes Mária
.....................
Ha nem beszélsz azzal, akivel pedig szót lehetne érteni, veszni hagytál egy embert. Ha pedig beszélsz azzal, akivel nem lehet szót érteni, elvesztegetted szavaidat. Az okos ember sem az embereket nem hagyja veszni, sem a szavait nem vesztegeti el.
Konfuciusz
..................................

Nem annak a hangját fogják meghallani, aki nagyobbat ordít, hanem aki igazabbat szól. És az nem lesz a legokosabb ember, aki a gyűlöletet tudja, hanem az, aki a szeretetet és a megértést.
Wass Albert
................
2010. 10. 26. kedd 14:02  #465
vazelinator vazelinator VIP Admin
"Jó nap ez a halálra" - Klingon mondás
"A bosszú egytálétel hidegen tálalva a legjobb!" - Klingon közmondás

Friedrich Nietzsche

"Minden sorsdöntő dolog a "csakazértis"-ből jön létre."

"A meggyőződések veszélyesebb ellenségei az igazságnak, mint a hazugságok."

"Minél magasabbra nő a fa fel az égbe, annál mélyebbre nyúlnak a gyökerei le a sárba."

Az első vélemény, amely eszünkbe jut, mikor hirtelen megkérdeznek valamiről, rendszerint nem a saját véleményünk, hanem a szokásos vélemény, kasztunkhoz, állásunkhoz, eredetünkhöz tartozó; az önálló vélemények ritkán úszkálnak a felületen."

"Szeretem a bátrakat: csakhogy nem elég a kardcsörtetés - tudni kell azt is, kire ránts kardot! És nemegyszer több bátorság vagyon abban, aki odébbáll, és féken tartja indulatát: hogy méltóbb ellenségnek tartsa meg magát! Csak olyan ellenségtek legyen, aki gyűlöletes, nem pedig megvetendő: legyetek büszkék ellenségetekre: így tanítottam néktek valaha."

"Aki szörnyetegekkel harcol, ügyeljen, nehogy közben szörnyeteggé váljék. És ha sokáig pillantasz a mélységbe, a mélység is beléd pillant."
2010. 10. 22. péntek 06:52  #464
PIROSTANGA PIROSTANGA
“A csönd és a nyugalom nem fejleszti a jellemet. Csak a szenvedés és a megpróbáltatás nyomán erősödik a lélek, tisztul az éleslátás, támad fel az ambíció és jön el a siker.” (Helen Keller)
...................
“A barátság oka nem lehet véletlen, sem az egymásra utaltság. Még kevésbé az azonos világnézeti beállítottság vagy politikai célkitűzés. A barátság oka egyedül a barátság maga.” (Wass Albert)
2010. 10. 20. szerda 12:41  #463
PIROSTANGA PIROSTANGA
Mielőtt megszólalsz, gondold meg, hogy amit mondani akarsz szebb-e, mint a csend, amit meg akarsz törni.

Hölderin
...............
Ne sírj, mert vége lett! Mosolyogj, mert megtörtént.

Gabriel García Márquez
.................
Egyetlen értelmes ember barátsága többet ér, mint az összes balgáé.

Démokritosz
........................
Bocsáss meg az ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket.

J. F. Kennedy, amerikai politikus
.....................
Akinek látszunk, arról mindenki ítélhet, amilyenek valójában vagyunk, arról senki sem.

Voltaire
2010. 10. 19. kedd 06:53  #462
PIROSTANGA PIROSTANGA
Egy idő után megtanulod a finom különbségtételt
a kézfogás és az önfeladás között.
És megtanulod, hogy a vonzalom nem azonos
a szerelemmel és a társaság a biztonsággal.
És kezded megérteni, hogy a csók nem pecsét
és a bók nem esküszó.

És hozzászoksz, hogy emelt fővel és nyitott szemmel fogadd a vereséget, a felnőtt méltóságával,
nem pedig a gyermek kétségbeesésével.
És belejössz, hogy minden tervedet a mára alapozd,
mert a holnap talaja túl ingatag ehhez.
Egy idő után kitapasztalod, hogy még a
napsugár is éget, ha túl sokáig ér.

Műveld hát saját kertecskédet,
magad ékesítsd fel a lelked,
ne mástól várd, hogy virágot hozzon neked.
És tanuld meg, hogy valóban nagyon sokat kibírsz.
Hogy valóban erős vagy.
És valóban értékes.
/Veronica A.Schoffstall/
2010. 10. 18. hétfő 09:09  #461
PIROSTANGA PIROSTANGA
“Játékaidat elvehetik, ruháidat, pénzedet is elvehetik mások. De nincsen olyan hatalma a földnek, amelyik elvehetné tőled azt, hogy a pillangónak tarka szárnya van, s hogy a rigófütty olyan az erdőn, mintha egy nagy kék virág nyílna ki benned. Nem veheti el senki tőled azt, hogy a tavaszi szellőnek édes nyírfaillata van, és selymes puha keze, mint a jó tündéreknek.” (Wass Albert
.............
„Ügyelj gondolataidra, mert azok szabják meg szavaidat!
Ügyelj szavaidra, mert azok szabják meg a tetteidet!
Ügyelj a tetteidre, mert azok szabják meg szokásaidat!
Ügyelj szokásaidra, mert azok szabják meg jellemedet!
Ügyelj jellemedre, mert az szabja meg sorsodat!”

(Charles Reade)
.....................

“Mindig az az erősebb, aki nem tombol, hanem mosolyog.” (japán közmondás
..............
“A béke nem a konfliktus hiánya, hanem a konfliktus kezelésének képessége.”
(Dan Millman)

...................
“Az emberek szívesebben viselik el a megszokott körülményeket, mint a kockázatvállalást és a jutalmazást. Érdemes felvállalni a kényelmetlen – kellemetlen helyzeteket, mert akkor fejlődik az ember, és azokból tanul. Ha tudatosan hozod magadat kellemetlen helyzetbe, idővel cserébe nagy kényelmet fogsz tudni magadnak biztosítani.” (T. Harv Eker)
..................
“Milyen közel állnak egymáshoz: adni – kapni, ajándékozni – elvenni, tisztelni – megalázni, odafigyelni – elvárni, elengedni – kényszeríteni, megbocsátani – haragudni, megbízni – gyanakodni, együttérezni – közönybe burkolózni, hinni – kételkedni…

A választani tudás az igazi tudás. A jó ember ritkán téved.”

(Tatiosz)
2010. 07. 02. péntek 17:51  #460
PIROSTANGA PIROSTANGA
“A legjobb orvosok: dr. Elégedettség, dr. Higgadtság és dr. Jókedély.”
(C.H. Spurgeon)
.........
“Gyógyszerekre nincs mindig szükség, de a gyógyulásba vetett hitre igen.” (Norman Cousins

.....................

“A legnagyobb hiba, amit az orvosok elkövetnek, hogy a testet anélkül próbálják meggyógyítani, hogy az elmét is gyógyítani próbálnák. Pedig az elme és a test egy, és nem szabadna külön kezelni.” (Platón)
.......................

“A szeretet két embert gyógyít meg: azt, aki adja, és azt, aki kapja.”
(Karl Menninger)
........................

“A szerelem egy átmeneti elmebaj: házassággal gyógyítható.”
(Ambrose Bierce)
....................
“Azt kérded, mi az igazság, a gyógyulás, az örömre való képesség módja? Megmondom, fiam. Megmondom, két szóval. Alázat és önismeret. Ennyi a titok.

Alázat, talán túlságosan nagy szó. Ehhez már kegyelem kell, kivételes lelkiállapot. Hétköznap beérhetjük azzal, hogy szerények vagyunk és iparkodunk megismerni igazi vágyainkat és hajlamainkat. S azokat szégyenérzés nélkül bevalljuk magunknak. S iparkodunk megegyezni vágyainkkal és a világ lehetőségeivel.” (Márai Sándor: Az igazi)
................
Ímé, boldog ember az, a kit Isten megdorgál; azért a Mindenhatónak büntetését meg ne utáljad! Mert ő megsebez, de be is kötöz, összezúz, de kezei meg is gyógyítanak.” (Jób 5: 17-18 )
2010. 06. 24. csütörtök 18:25  #459
PIROSTANGA PIROSTANGA
Férfi és nő, hogyan is érthetnék meg egymást amikor mind a kettő mást akar; a férfi a nőt, a nő a férfit."
Karinthy Frigyes

.............

"A fiatalság mércéje nem az életkor, hanem a szellem és a lélek állapota: az akarat- és képzelőerő, az érzelmek intenzitása, a jókedv és a kalandvágy győzelme a lustaságon. Csak az öregszik meg, aki lemond eszményeiről. Az évek múlásával ráncossá lesz az arcod, de ha kialszik benned a lelkesedés, akkor lelked ráncosodik meg. Gondok, kétségek, az önbizalom hiánya, reménytelenség: mind hosszú évek, melyek nemcsak a testet húzzák le a föld porába, hanem a lelket is. Az ember – akár tizenhat éves, akár hatvanhat – csodára szomjazik, elámul a csillagok örökkévalóságán, a gondolatok és a dolgok szépségén: nem fél a kockázattól: gyermeki kíváncsisággal várja: mi lesz holnap: szabadon örül mindennek. Olyan fiatal vagy, mint a reményeid, olyan öreg, mint a kétségeid. Olyan fiatal, mint önbizalmad, olyan öreg, mint a félelmed. Fiatal, mint a hited, öreg, mint a csüggedésed. Fiatal vagy, amíg befogadod a szépség, az öröm, a merészség, a nagyság – az ember, a Föld, a végtelenség hírnökeit. Csak akkor öregszel meg, ha már nem szárnyalsz, és hagyod, hogy a pesszimizmus és a cinizmus megdermessze a szívedet."
Albert Schweitzer

........
"Az állatok ismerik egymást, az ember nem. [...]
Az embernek csak az arca ismerhetõ, de az arca nem õ.
Õ az arca mögött van. Láthatatlan."
(Gárdonyi Géza)
2010. 06. 24. csütörtök 08:23  #458
vöröscicus vöröscicus
Van úgy , hogy az igazság kimondásával sokkal fontosabb alapelv sérül , mint maga az igazmondás .
Ilyenkor a legjobb hallgatni , és erre meg is kell adni egymásnak a lehetőséget .

/ Mérő László /
2010. 06. 20. vasárnap 13:57  #457
PIROSTANGA PIROSTANGA
Én én vagyok.

Nincs a világon még egy ugyanilyen ember. Egyes részleteket tekintve sokan hasonlítanak hozzám, de egészében véve senki. Ennélfogva bármit teszek, azt magamnak tulajdoníthatom, hiszen én magam választottam.

Én rendelkezem mindenemmel –

a testemmel és annak minden mozdulatával;

az elmémmel, valamennyi gondolatommal és ötletemmel;

a szememmel és a képekkel, melyeket észrevesz;

az érzéseimmel, legyen bár az harag, öröm, csüggedés, szeretet, csalódottság, vagy izgalom;

a számmal és minden szóval, ami elhagyja, akár udvarias, akár durva, kedves, helyénvaló vagy sem;

a hangommal, legyen az hangos vagy kellemes;

minden cselekedetemmel, függetlenül attól, hogy saját magamra vagy másokra irányul.

Magam birtoklom a képzeletemet, az álmaimat, reményeimet és félelmeimet. Az enyémek győzelmeim és sikereim, kudarcaim és balfogásaim.

Mivel a magam ura vagyok, tökéletesen megismerhetem magamat. Ezáltal minden részemhez bensőséges szeretet és barátság fűzhet. Minden porcikámat érdekeimnek megfelelően használhatom. Tudom, hogy akadnak bennem érthetetlen vagy számomra még ismeretlen vonások, de amíg barátsággal és szeretettel viszonyulok magamhoz, addig bátran és bizakodva kereshetem a rejtélyek megoldását és önmagam jobb megértésének lehetőségeit.

Akármilyennek tűnök, bármit mondok vagy teszek, gondolok vagy érzek egy adott pillanatban, az mind-mind én vagyok. Bármely időpontban hitelesen képviselem saját magamat. Ha később visszagondolok arra, milyennek mutatkoztam, szavaimra, cselekedeteimre, eszméimre és indulataimra, talán ez vagy az tőlem idegennek tetszik majd. Akkor elvethetem azt, ami nem hozzám való, megtarthatom azt, amit lényemhez megfelelőnek bizonyult, és kitalálhatok valami újat ahelyett, amitől elfordultam.

Érzékeim és képességeim segítségével megállhatom a helyemet, közel kerülhetek másokhoz, eredményeket érhetek el, értelmet és rendszert vihetek az engem körülvevő személyek és dolgok tömegébe.

Bírok magammal, tehát irányíthatom magamat.

Én én vagyok, és így vagyok jó.

(Virginia Satir)
2010. 06. 19. szombat 23:21  #456
PIROSTANGA PIROSTANGA
Ha jó ügyet védesz, mitől is félhetsz? Mi is történhetik veled? Letepernek, megrágalmaznak kirabolnak, meggyaláznak? Vádakkal fordulnak ellened, hamisan ítélnek?
Mindez nem változtat azon, hogy az ügy, melyet védtél, jó volt, és ezért jó volt az is amit csináltál, mikor a jó ügy védelmére szegődtél. Ilyenkor ne törődj senkivel és semmivel, csak az üggyel. Az ügy igazával, mert meg kell védened. Végül is tehetetlenek az igazsággal szemben. Letiporhatnak, de meg nem győzhetnek. Vádolhatnak, de meg nem hazudtolhatnak. Elvehetik életed, de nem vehetik el igazságod. Csak akkor nem vagy magányos az életben, ha jó ügyet szolgálsz. Nincs fizetség és jutalom az ilyen perben. De nincs alku sem. Ezért soha ne félj kimondani azt, amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz
/Márai Sándor/
.............
Minden ember, minden apró mozzanat életedbe úgy került, hogy magad vontad oda.
Az pedig, hogy most mit kezdesz velük, rajtad áll.
/Bach/

...........Nemcsak mások, hanem önmagunk számára is rejtélyeseknek kell lennünk.
/Kierkegaard/

Ügyelj gondolataidra, mert azok szabják meg szavaidat!
Ügyelj szavaidra, mert azok szabják meg a tetteidet!
Ügyelj a tetteidre, mert azok szabják meg szokásaidat!
Ügyelj szokásaidra, mert azok szabják meg jellemedet!
Ügyelj jellemedre, mert az szabja meg sorsodat!”

(Charles Reade)
2010. 06. 03. csütörtök 15:54  #455
PIROSTANGA PIROSTANGA
A BAGOLY KÖLTÖZÉSE

A bagoly találkozott a gerlével.

- Hová mégy? - kérdezte a gerle.

- Keletre tartok.

- És miért?

- Itt senki sem szereti a huhogásomat. Keletre költözöm.

- Ha a hangodat megváltoztatod - mondta a gerle -, akkor semmi baj. De ha nem tudod megváltoztatni, keleten éppen úgy félnek majd tőle, mint itt.

Az anekdoták kertje (Shou Yuan)
2010. 05. 24. hétfő 10:40  #454
PIROSTANGA PIROSTANGA
“Elvárni a világtól, hogy igazságos legyen veled, mert jó vagy, ugyanolyan, mintha azt várod egy bikától, hogy ne támadjon meg, mert vegetáriánus vagy.” (Dennis Wholey)
...................
Egy bölcs ember mindig beismeri a hibáit – hogy a barátait megnyugtassa.” (Benjamin Franklin)

....
“Ha ki akarod zárni a bajt, csukd be a szádat.” (kínai közmondás)

.....................

“Az igazság nem létező fogalom. Mert ugye „nem létezik”, hogy másnak legyen igaza.” (ismeretlen)
..................

“Jobb csendben maradni, és hagyni, hogy azt gondolják buták vagyunk; mint megszólalni, és minden kétséget elolszlatni e felől.” (Abraham Lincoln)
...................

“A humor pihentet, a tréfa felajz; a humor báj, jóindulat és nagylelkűség forrása, a tréfa a kötekedésé, a rosszindulaté, a lenézésé; a humor lefegyverzi, a tréfa felfegyverzi az elmét; a humor intimitásra, a tréfa indiszkrécióra vágyik; a humor alázatossá tesz, a tréfa pimasszá; a humortól türelmesebb leszel, a tréfától türelmetlenebb és szemtelenebb; a humor kedvessé tesz, a tréfa gyakran támadóvá.” (Branko Bokun)
2010. 05. 24. hétfő 07:59  #453
vöröscicus vöröscicus VIP
" A siker jobbára azon múlik , hogy akkor is kitartsunk , amikor mások már feladták . "

/ William Feather /
2010. 05. 23. vasárnap 10:06  #452
PIROSTANGA PIROSTANGA
Holnapi munka a mai jutalma.
Argensola
.............
Az egyenlő szabadság és az egyenlő jogok teszik a forrást, melybül mindenki egyaránt meríthet jólétet, boldogságot, áldást.
Táncsics

..............
Angliában hatvan vallási szekta van, de csak egyféle mártás.
Caraccioli
.............
Ó, bár ráhagyhatnám valakire a fejemet!
Mirabeau

............
...Aligha van a földön olyan nyomorúságos állapot, melyben ne adódnék valami negatív vagy pozitív, amiért az ember hálával tartozik...
Defoe

...........
Az ember csak keveset kíván, s e keveset sem sokáig.
Young
.................
Ne te légy az első, aki kipróbálja az újat, sem az utolsó, aki félre teszi azt, ami régi.
Pope
............
Az érdem helyettesíti a legnemesebb ősöket.
Destouches

................
Akik fegyvert fognak, fegyverrel kell veszniök.
Újtestamentum

..............
A természet rejtezkedni szeret.
Hérakleitosz
/ 47