Na mi van má, hát senki nincs akivel betolatnánk néhány felest az arcunkba??!!
Én meg remélem,nem üvegböl ittad meg...
maradjunk a hazaiboroknál és az asszuboroknál
ezzel is eléggé ellehet bódulni
ezzel is eléggé ellehet bódulni
jéger... pezsgő...Asti persze... no meg az ooooolasz borocskák
Falusi diszkóban:
-Iszóó valami édest?
-Köszi kérek!
-Kijössz dugni?
-Ne haraguggyá de nem!
-akkó nincs pia se!
/Saját gyüjtésem anno.../
-Iszóó valami édest?
-Köszi kérek!
-Kijössz dugni?
-Ne haraguggyá de nem!
-akkó nincs pia se!
/Saját gyüjtésem anno.../
örülök, hogy egy nap alatt ekkora forgalom volt a "nappali bárjában" :)
most értem haza a karácsonyi bevásárlásról. vettem magamnak egy üvek KOZEL sert :) (remélem, surdi is olvasni fogja)
most értem haza a karácsonyi bevásárlásról. vettem magamnak egy üvek KOZEL sert :) (remélem, surdi is olvasni fogja)
Ez meg egy poén. Üvegnyitó, ami az üvegnyitás közben orgazmust átélő nő hangját játssza. (van olyan marhaság, amit még nem talált ki az ember??)
Ez nem szex és alkohol, hanem szex az alkohollal...
És velem is történt olyan, mint amit Krapulax ír, hogy józanul nem tette volna meg azt, amit alkohol hatására igen, és most én is nagyon sajnálnám.
A Rituálé
Az abszintfogyasztást valószínűleg a vele járó ivórituálé tette oly vonzóvá az absintheur-ök körében, s manapság is különlegességnek számit. De hogyan is kell kulturáltan abszintot fogyasztani? Lássuk a RITUÁLÉT:
A ma elterjedt ivószertetartás a cseh módszer: Egy kanálra teszünk egy vagy kettő darab kockacukrot, a pohár fölé tartjuk, és leöntjük abszinttal. Miután a cukor felszívta a folyadékot, meggyújtjuk, és várunk, amíg egy picit karamellizálódik. Tipp: magas százalékú (70%+) abszintoknál, ne várd meg amíg teljesen leég a cukor, mert hajlamos ráégni a kanálra. Ezután leöntik a cukrot vízzel, és elkeverik.
Nagyon kevesen tudják, hogy az eredeti, francia rituálé nem tartalmazott semmiféle "piroeffekteket", sőt szerintem a cseh szertartás nagy csodálkozást vagy neheztelést váltott volna ki egy 19. századi abszintházban. Az eredeti rituálé keretében egy pohár abszintra tettek egy lyukacsos, úgynevezett abszintkanalat, majd arra egy vagy két darab kockacukrot. Erre engedtek nagyon lassan jeges vizet. A legtöbb abszintházban volt egy nagy, gazdagon diszített központi tartály sok kis csappal. Általában 1 : 5-höz higítottak.
Az abszintfogyasztást valószínűleg a vele járó ivórituálé tette oly vonzóvá az absintheur-ök körében, s manapság is különlegességnek számit. De hogyan is kell kulturáltan abszintot fogyasztani? Lássuk a RITUÁLÉT:
A ma elterjedt ivószertetartás a cseh módszer: Egy kanálra teszünk egy vagy kettő darab kockacukrot, a pohár fölé tartjuk, és leöntjük abszinttal. Miután a cukor felszívta a folyadékot, meggyújtjuk, és várunk, amíg egy picit karamellizálódik. Tipp: magas százalékú (70%+) abszintoknál, ne várd meg amíg teljesen leég a cukor, mert hajlamos ráégni a kanálra. Ezután leöntik a cukrot vízzel, és elkeverik.
Nagyon kevesen tudják, hogy az eredeti, francia rituálé nem tartalmazott semmiféle "piroeffekteket", sőt szerintem a cseh szertartás nagy csodálkozást vagy neheztelést váltott volna ki egy 19. századi abszintházban. Az eredeti rituálé keretében egy pohár abszintra tettek egy lyukacsos, úgynevezett abszintkanalat, majd arra egy vagy két darab kockacukrot. Erre engedtek nagyon lassan jeges vizet. A legtöbb abszintházban volt egy nagy, gazdagon diszített központi tartály sok kis csappal. Általában 1 : 5-höz higítottak.
A Zöld Tündér - Múzsa vagy Szörnyeteg?
Mi rejtőzik hát a sok szóbeszéd mögött? Gyönyörű látomások és kitágult tudat? Az abszintrészegség okozta állítólag Van Gogh-nál a sárga időszakot, Picasso megfestette az Abszintivót, és maga a Zöld Tündér név Oskar Wilde-től ered.
Olyan írók és költők, mint Charles Baudelaire, Artur Rimbaud, Alfred Jarry, Guillame Apollinaire és Paul Verlaine is az abszinttal fokozták olykor a kreativitásukat. Az angol költő Ernest Dowson afrodizáló hatását is dicsérte: - Úgy tapasztaltam, az abszint még édesebbé teszi a mézes csuprot..."
Számos manapság is sok híres festmény foglalkozik a témával: Eduard Monet, Pablo Picasso és Jean Francois Abszintivó-i, Henri de Toulouse Lautrec Monsieur Boileau a kávézóban című képe, vagy Van Gogh egy csendélete, hogy csak párat említsünk.
A porosz-francia háború után a zöld órának szilárd helye lett sok ember életében. Párizsban alakult egy egész sor klub, melyek az abszintivás rituáléjára specializálta magát. Az ital tündöklő oldala, a "la vie boheme" mellett ott voltak a szegénynegyedekben azok az alkoholisták, kiknek a "heure verte" huszonnégy órán keresztül tartott.
Akkortájt a házi gyártásnak is nagy divatja volt, állítólag minden patikusnak volt saját készítésű abszintja. Legegyszerűbb esetben ürömolajat adtak tiszta szeszhez, és különböző növényolajakat adtak hozzá, hogy a jellegzetes ízt elérjék. A tündöklő zöld szint néha rézszulfáttal(mérgező!) érték el. Rengetegen haltak bele az ilyen "olcsó" rézszulfátos vagy klórantimonos párlatokba.
Mi rejtőzik hát a sok szóbeszéd mögött? Gyönyörű látomások és kitágult tudat? Az abszintrészegség okozta állítólag Van Gogh-nál a sárga időszakot, Picasso megfestette az Abszintivót, és maga a Zöld Tündér név Oskar Wilde-től ered.
Olyan írók és költők, mint Charles Baudelaire, Artur Rimbaud, Alfred Jarry, Guillame Apollinaire és Paul Verlaine is az abszinttal fokozták olykor a kreativitásukat. Az angol költő Ernest Dowson afrodizáló hatását is dicsérte: - Úgy tapasztaltam, az abszint még édesebbé teszi a mézes csuprot..."
Számos manapság is sok híres festmény foglalkozik a témával: Eduard Monet, Pablo Picasso és Jean Francois Abszintivó-i, Henri de Toulouse Lautrec Monsieur Boileau a kávézóban című képe, vagy Van Gogh egy csendélete, hogy csak párat említsünk.
A porosz-francia háború után a zöld órának szilárd helye lett sok ember életében. Párizsban alakult egy egész sor klub, melyek az abszintivás rituáléjára specializálta magát. Az ital tündöklő oldala, a "la vie boheme" mellett ott voltak a szegénynegyedekben azok az alkoholisták, kiknek a "heure verte" huszonnégy órán keresztül tartott.
Akkortájt a házi gyártásnak is nagy divatja volt, állítólag minden patikusnak volt saját készítésű abszintja. Legegyszerűbb esetben ürömolajat adtak tiszta szeszhez, és különböző növényolajakat adtak hozzá, hogy a jellegzetes ízt elérjék. A tündöklő zöld szint néha rézszulfáttal(mérgező!) érték el. Rengetegen haltak bele az ilyen "olcsó" rézszulfátos vagy klórantimonos párlatokba.
A bukás
Az abszint már az 1850-es évekre eléggé rosszhírű lett. Fokozott fogyasztás esetén egy tünetegyüttes lépett fel, melyet röviden abszintizmusnak neveztek. Fő tünetek a függőségen felül nagyfokú ingerlékenység és hallucinációk voltak. Ahogy az ital egyre jobban terjedt, néhány gyártó a jóval olcsóbb, de erősen mérgező ipari (metil) alkoholból kezdte gyártani azt (Innen ered az abszintvakság kifejezés).
Ehhez még hozzájön, hogy a lassan magához térő bortermelésnek is szálka volt a szemében az akkorra már tömegesen és olcsón előállított ital.
A végső szög a zöld Tündér üvegkoporsóján a Lausanne-i alkoholista, Jean Lafray személyében jött el, ki egy abszintos rohamában brutálisan lemészárolta egész családját.
Franciaországban 1916-ban tiltották be, 1930-ra már majdnem egész Európában élt a tiltás. Csak Spanyolországban, Portugálban és Csehországban élt túl a zöld Tündér, viszont ott soha nem volt nagy jelentősége az italnak.
Szemfülesek azért tudni vélték, hogy Pontarlierben soha nem állt le teljesen az eredeti abszint gyártása... Mint oly sok dologban, az Unió itt is változást hozott: 1991-től újra engedélyezett az abszintgyártás, fő hatóanyagát, a tujont viszont lekorlátozták 35 mg/literre. A modern gyártók nagy része az előállítás során átállt a fekete üröm használatára, mely nem is tartalmaz tujont.
Az abszint már az 1850-es évekre eléggé rosszhírű lett. Fokozott fogyasztás esetén egy tünetegyüttes lépett fel, melyet röviden abszintizmusnak neveztek. Fő tünetek a függőségen felül nagyfokú ingerlékenység és hallucinációk voltak. Ahogy az ital egyre jobban terjedt, néhány gyártó a jóval olcsóbb, de erősen mérgező ipari (metil) alkoholból kezdte gyártani azt (Innen ered az abszintvakság kifejezés).
Ehhez még hozzájön, hogy a lassan magához térő bortermelésnek is szálka volt a szemében az akkorra már tömegesen és olcsón előállított ital.
A végső szög a zöld Tündér üvegkoporsóján a Lausanne-i alkoholista, Jean Lafray személyében jött el, ki egy abszintos rohamában brutálisan lemészárolta egész családját.
Franciaországban 1916-ban tiltották be, 1930-ra már majdnem egész Európában élt a tiltás. Csak Spanyolországban, Portugálban és Csehországban élt túl a zöld Tündér, viszont ott soha nem volt nagy jelentősége az italnak.
Szemfülesek azért tudni vélték, hogy Pontarlierben soha nem állt le teljesen az eredeti abszint gyártása... Mint oly sok dologban, az Unió itt is változást hozott: 1991-től újra engedélyezett az abszintgyártás, fő hatóanyagát, a tujont viszont lekorlátozták 35 mg/literre. A modern gyártók nagy része az előállítás során átállt a fekete üröm használatára, mely nem is tartalmaz tujont.
A fehér ürmöt, mint a világ állítólag legkeserűbb növényét már az egyiptomiak és a görögök ismerték és gyógyításra használták. Nálunk és csaknem egész Közép- és Dél-Európában, Kelet-Ázsiában, Észak-Afrikában helyenként tömegesen előforduló, bokros, száraz helyeken termő évelő növény. Termesztése általánosan elterjedt. Hazánkban a középkori kolostorkertekben megtalálható volt, a szerzetesek különböző elixírek készítésére használták.
Étvágygerjesztő hatásánál fogva gyógyteák alkotója. A belőle nyert illóolaj görcsoldó, bélféregűző gyógyszerek egyik alapanyaga. Külsőleg reuma elleni beöntőkészítésére használják.
Görög nevében az első szó Artemis istennő neve, merthogy az ő adományának tartották, a második ízére utal: absinthosz = keserű, és hozzátették: apinthosz = ihatatlan, mivel töményebb kiáztatott leve ihatatlan.
Az abszint szempontjából fontos hatóanyagai az abszintin és az ürömolaj. Az abszintin felelős az ital keserű izéért, állítólag 1 gramm már érezhetően keserűvé tesz 100 liter vizet. Az ürömolajban található tujon és fellandrén idegméreg, mérsékelt mennyiségben izomrángásokat, nagyobb mennyiségben heves görcsöket okoz. Fokozott fogyasztása a központi idegrendszer leépüléséhez vezethet. Sokan ezeknek az anyagoknak tudják be az abszint hallucinogén hatását is, bár ennek tudományos alapja nincs.
Étvágygerjesztő hatásánál fogva gyógyteák alkotója. A belőle nyert illóolaj görcsoldó, bélféregűző gyógyszerek egyik alapanyaga. Külsőleg reuma elleni beöntőkészítésére használják.
Görög nevében az első szó Artemis istennő neve, merthogy az ő adományának tartották, a második ízére utal: absinthosz = keserű, és hozzátették: apinthosz = ihatatlan, mivel töményebb kiáztatott leve ihatatlan.
Az abszint szempontjából fontos hatóanyagai az abszintin és az ürömolaj. Az abszintin felelős az ital keserű izéért, állítólag 1 gramm már érezhetően keserűvé tesz 100 liter vizet. Az ürömolajban található tujon és fellandrén idegméreg, mérsékelt mennyiségben izomrángásokat, nagyobb mennyiségben heves görcsöket okoz. Fokozott fogyasztása a központi idegrendszer leépüléséhez vezethet. Sokan ezeknek az anyagoknak tudják be az abszint hallucinogén hatását is, bár ennek tudományos alapja nincs.
Az abszintkészítés eredete a francia Svájcba vezethető vissza. Az első írásos forrás egy 1769-es Neuchatel-i újság, melyben egy bizonyos Madame Henriod a saját készítményét, "Bon Extrait d'Absinthe" néven hirdeti. Nem sokkal a századforduló előtt Henri Dubied és veje, Henri-Louis Pernod megvásárolták a Madame-tól az ital titkos receptjét, és 1797-ben a francia Pontarlier városában létrehozták az első szeszgyárat, melyben abszint is készült. Kezdetben csak 400 liter abszintot gyártottak évente.
Az abszint gyors térhódítása részben annak tudható be, hogy a rossz termelés következményeként a 18. század végén a borárak nagyon megemelkedtek. Másrészt annak, hogy az 1840-es évektől az Algériában harcoló francia katonáknak járt napi egy abszintadag, harci kedvüket fokozandó. Meg kell még emliteni e helyütt még a bohémeket is, kik kultusz-itallá tették a francia nagyvárosokban. Egyre több kávézóban celebrálták a "heur verte"-t, a zöld órát: 11 és 13 óra között kis kortyokban itták a zöld Tündért.
A katonák révén a kolóniákon és az olyan frankofil városokban, mint Prága vagy New Orleans egyre ismertebbé vált az új ital, de igazi hazája mindig Franciaország maradt.
A 19. század közepére Pernod évi 20000 liter, a végére évi 100000 liter abszintot állitott elő, és egyedül Pontarlierben nyílt 20 új abszintüzem.
Az ital
Az abszint egy alkoholtartalmú ital, mely főleg fehér ürömből, ánizsból és édesköményből készül. A smaragdzöld folyadék általában rendkívül magas (50%-nál több) alkoholtartalmú és kesernyés ízű. Ebből kifolyólag vízzel hígítva és cukor hozzáadásával fogyasztják. Amikor vízzel keverjük, érdekes hatásnak lehetünk tanúi, ugyanis az abszint a víz hatására opálos fehér-zöld színt vesz fel. Ennek oka az italban található illóolajok, főleg az ánizsolaj nagyon rossz vízoldhatósága, melyek a hígítás során kicsapódnak az oldatból. Ez a színváltozás (Louche-hatás) lehet az egyik oka annak, hogy az abszintfogyasztást már-már rituális keretek közé emelik.
Az abszint gyors térhódítása részben annak tudható be, hogy a rossz termelés következményeként a 18. század végén a borárak nagyon megemelkedtek. Másrészt annak, hogy az 1840-es évektől az Algériában harcoló francia katonáknak járt napi egy abszintadag, harci kedvüket fokozandó. Meg kell még emliteni e helyütt még a bohémeket is, kik kultusz-itallá tették a francia nagyvárosokban. Egyre több kávézóban celebrálták a "heur verte"-t, a zöld órát: 11 és 13 óra között kis kortyokban itták a zöld Tündért.
A katonák révén a kolóniákon és az olyan frankofil városokban, mint Prága vagy New Orleans egyre ismertebbé vált az új ital, de igazi hazája mindig Franciaország maradt.
A 19. század közepére Pernod évi 20000 liter, a végére évi 100000 liter abszintot állitott elő, és egyedül Pontarlierben nyílt 20 új abszintüzem.
Az ital
Az abszint egy alkoholtartalmú ital, mely főleg fehér ürömből, ánizsból és édesköményből készül. A smaragdzöld folyadék általában rendkívül magas (50%-nál több) alkoholtartalmú és kesernyés ízű. Ebből kifolyólag vízzel hígítva és cukor hozzáadásával fogyasztják. Amikor vízzel keverjük, érdekes hatásnak lehetünk tanúi, ugyanis az abszint a víz hatására opálos fehér-zöld színt vesz fel. Ennek oka az italban található illóolajok, főleg az ánizsolaj nagyon rossz vízoldhatósága, melyek a hígítás során kicsapódnak az oldatból. Ez a színváltozás (Louche-hatás) lehet az egyik oka annak, hogy az abszintfogyasztást már-már rituális keretek közé emelik.
sajnos ezt így nem tudjuk megállapítani ahhoz, hogy kijelenthessük, hogy tom egy igazi pasi, minimum az öt érzékszervünket kell használnunk...látnunk kell szexis testedet, éreznünk kell férfias illatodat, hallanunk kell gyönyörű basszusodat, ízlelnünk kell forró csókodat és tapintanunk kell ööö...izzzzé férfiasságodat...bizottságot hívok össze szakértő női személyekből, akik majd próbák elé állítanak...utána nyilatkozhatunk teljes biztonsággal
Üdv Fennség!
A vodka-narancs a lányok itala volt felénk, én általában az unicum vagy vilmoskörte + sör kombinációt kedveltem. Most szilveszterenként egy pohár Törley muskotály...
Nyalhatok neked a nappaliban, válaszra sem méltatsz...
A vodka-narancs a lányok itala volt felénk, én általában az unicum vagy vilmoskörte + sör kombinációt kedveltem. Most szilveszterenként egy pohár Törley muskotály...
Nyalhatok neked a nappaliban, válaszra sem méltatsz...
Óh, Mr. Alkohol
Óh Mr. Alkohol, hát itt vagy már megint!
Hisz érthetően megmondtam már, köztünk semmi nincs!
Nekem már ne ígérd, hogy megváltozol.
Bánatomra, szépfiú, ismerlek már jól.
Mert néha jó veled, ezt nem tagadhatom!
De addig-addig hízelegsz, míg nem tudom, hogy mit teszek!
Óh Mr. Alkohol, neked hinni nem tudok,
Csak néha-néha lesz az úgy, hogy rád gondolok!
(szájharmonika-szóló)
Óh Mr. Alkohol, emlékszel arra még?
Hogy karjaidban tartottál és mégsem szerettél?
Rossz útra vezetted az életem!
Édes csókkal lezártad mind a két szemem!
Óh, nagyon szerettelek és hallgattam terád!
Minden mesét elhittem és mit tettél velem!
Óh, Mr. Alkohol a bajban elhagytál!
S rájöttem szépfiú mennyit hazudtál!
Óh, Mr. Alkohol mindig hazudtál!
Óh Mr. Alkohol, hát itt vagy már megint!
Hisz érthetően megmondtam már, köztünk semmi nincs!
Nekem már ne ígérd, hogy megváltozol.
Bánatomra, szépfiú, ismerlek már jól.
Mert néha jó veled, ezt nem tagadhatom!
De addig-addig hízelegsz, míg nem tudom, hogy mit teszek!
Óh Mr. Alkohol, neked hinni nem tudok,
Csak néha-néha lesz az úgy, hogy rád gondolok!
(szájharmonika-szóló)
Óh Mr. Alkohol, emlékszel arra még?
Hogy karjaidban tartottál és mégsem szerettél?
Rossz útra vezetted az életem!
Édes csókkal lezártad mind a két szemem!
Óh, nagyon szerettelek és hallgattam terád!
Minden mesét elhittem és mit tettél velem!
Óh, Mr. Alkohol a bajban elhagytál!
S rájöttem szépfiú mennyit hazudtál!
Óh, Mr. Alkohol mindig hazudtál!