Szólj hozzá te is!
Ez egy válasz lesz üzenetére () Mégsem

Az eddigi hozzászólások

2007. 12. 23. vasárnap 06:06  #36
Minimano Minimano
Karácsony ünnepén az a kívánságom, legyen boldog mindenki ezen a világon.
Itt is, ott is, mindenütt legyen olyan béke, mint amilyen bent lakik az emberek szívében.
Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok mindenkinek!!!
2007. 12. 22. szombat 22:36  #35
MmePrune MmePrune VIP Admin
kedves fórumozóim smile
anyátok helyett anyátok vagyok egész évben...amikor tiltok, akkor azt nevelő szándékkal teszem...higgyétek el minden értetek van smile
éppen ezért, amikor este imádkoztok, foglaljátok bele a nevemet eképpen:
"én istenem jó istenem
lecsukódik már a szemem,
add, hogy éjjel álmomban
prune szopjon ágyamban"

reggel, ha felkeltek első gondolatotok én legyek:
"én istenem, jó istenem
eljött már az új reggelem
add, hogy egész napomat
prune aranyozza be" hehe

na jóóóó...közeledik a megbékélés ünnepe...elnézést, ha szubjektív moderálásommal bárkinek is bosszúságot okoztam...a közeljövőben is igyekszem ezt tenni vigyor

BOLDOG KARÁCSONYT!
2007. 12. 22. szombat 22:13  #34
Andie Andie
2007. 12. 22. szombat 21:15  #33
tom1019 tom1019 VIP Admin
MINDENKINEK! Fórumosoknak, chateseknek, Kismalacoskáknak, és az összes Amatőr rovat kedvelőinek és használóinak:

2007. 12. 22. szombat 19:21  #32
DrAnthony DrAnthony VIP Admin
A magam részéről minden Kedves GG fórumozónak és látogatónak kívánok nagyon boldog, békés, szeretetteli Karácsonyt és ünnepeket!
2007. 12. 22. szombat 18:03  #31
Andie Andie
Szépkarácsony alkalmából nemkivánok egyebet,csendes léptetek kisérje szeretet,szivetekbe béke,lelketekbe nyugalom,legyetek boldogok ezen a szép karácsonyon. Boldog Karácsonyt Mindenkinek
2007. 12. 22. szombat 13:21  #30
melcsi2 melcsi2
Szakadt függöny az ablakokban,
Öregek egymagukban,
Ha tudnám, lecsókolnám a százéves ráncokat.

Szülők egymástól elvadulva,
Gyerekek eltaszítva,
Ha tudnám, összefognám a széthullott családokat.

Lány és fiú együtt sétál,
Test a testtől megoldást vár.
Nem szabad, hogy elfelejtsék kimondani: szerelem.

Egy út van, én ebben hiszek:
A mindent elsöprő szeretet,
A rossz felett győzni fog a jó!

refrén:
Ünnep oly szép, a gyertya ha ég,
A szeretet asztalánál ott ülünk mindannyian.
Hó és hideg, de a szándék meleg,
A kevés is több lesz, ha a szíved adod bele.

Együtt így jó, nincs is rá szó, nem lehet papírra írni,
Egyszerűen érezni kell.
Ünnep oly szép, a gyertya ha ég,
A szeretet asztalánál, ott ülünk mindannyian.

2007. 12. 21. péntek 21:14  #29
Törölt felhasználó (21812)
Aranyos smile

Én is találtam ezen az oldalon kedvencet:

íme

Ha kiválasztunk egy dalt, megjelennek a számok, hogy melyik rénszarvas orrát kell megnyomkodni a lejátszáshoz, de komponálhatunk bármit magunk is.

smile
(Ez egy válasz MmePrune üzenetére (2007. 12. 21. péntek 21:08), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 12. 21. péntek 21:08
ez az én nagy kedvencem smile
mindenkinek boldog karácsonyt
2007. 12. 21. péntek 21:08  #28
ez az én nagy kedvencem smile
mindenkinek boldog karácsonyt
2007. 12. 21. péntek 18:22  #27
menyus 100 menyus 100
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és boldog Új Évet kíván:
Virág és Menyus
2007. 12. 20. csütörtök 16:05  #26
Viszont!
A szexboltok is felkészültek az ünnepekre, és őrültebbnél-őrültebb ötletekkel csalogatják a vásárlókat. Nézzük, mi az idei kínálat!

Szexis fehérnemű ünnepi kivitelben.

Pénisz gyertya

A péniszgyertya analógiájára: vulvagyertya

Kistrikó, kisbugyi: "A Mikulás kurvája" felirattal

Az alkalomhoz illő ajándéktáska

Mérőszalaggal ellátott tanga férfiaknak.

Péniszdísz a karácsonyfára

Egy újabb ellenállhatatlan darab

Alkalomhoz illő csomagolópapír

Karácsonyi szalvéta

A hidegre való tekintettel: makksapka

Egy újabb karácsonyi ajándéktáska

Felhúzható, maszturbáló Télapó

Egy újabb felhúzható fütyis Mikulás.

Pénisz van a fa alatt nyes
2007. 12. 20. csütörtök 15:50  #25
1 rész:

A legrosszabb karácsonyi ajándékok:
(azért nem akarok ünneprontó lenni!)

Előre félek, mi minden lesz a fa alatt, amitől hülyét kapok, de persze úgy kell tennem, mintha baromira örülnék neki, és ennél jobbat és szükségesebbet nem is kaphattam volna. A legsemmitmondóbbak természetesen a gyertyatartók, ez az az ajándék, ami bármilyen alkalomra gáz. Tuti, hogy nem megy színben, stílusban a lakáshoz, nincs rá szükség, mert már vagy ezer darab lapul a szekrény zugaiban, és ráadásul fejben kell tartanom, hogy ha anyámtól kaptam, és legközelebb nálam jár, mindenképp látható helyen legyen, mert ha nem, jön a hiszti, hogy nem is tetszik? Akkor minek vettem meg? Kapcsolódnak ehhez természetesen a mécsesek, a színes-szagos illatgyertyák végtelenített variációi, a füstölők, a pot purik, a keleti országokból származó dagadt kis Buddhák, a hatalmas zsiráfok, mindenféle szuper különleges fából készült állatszobrok, szélcsengők és egyéb ezoterikus cuccocskák. Mit kezdjek egy tollakkal díszített álomfogóval?

Pulcsi, sapka, sál, kesztyű

A pulóver a kettes számú rémajándék, a Bridget Jonesból a rendes fiú jut eszembe a béna rénszarvasos pulcsijával. Tudjuk, hogy ezzel a kínos ruhadarabbal magunkon nem vagyunk egyedül. Az évek során megtanultam, hogy ha azonnal felpróbálom, még tűnhet úgy, hogy minden rendben, tetszik, lehet, majd hordom is. Még nem kaptam a huszonvalahány év alatt azonban olyat, ami másnap is tetszett volna és ne praktikus szempontokból vagy lelkiismereti okokból gondolkodtam volna a megtartásán - mert persze garbó mehet a kabát alá, mínuszokban - gyors levétellel, kabátujjba tuszkolással. Aztán ott vannak a sapkák, sálak, kesztyűt. Kifejezetten olyan téli kiegészítőket veszek, amelyek illenek a ruhatáramhoz, a stílusomhoz és a többi kiegészítőmhöz. Mondd már meg kedves rokon te, akivel már tavaly Karácsony óta nem találkoztam, honnan veszed, hogy ez a plüss sapka, sál, kesztyű-szett tetszik? A karácsonyi vásárok szörnyű melléktermékei ezek.
Ruhanemű anyutól

A legjobban minden évben anyu ajándékától félek. Tuti, hogy ruhaneműt kapok, bár már számtalanszor kértem, hogy neee! És az is biztos, hogy rózsaszín lesz. Mert az kislányos és én kislány maradok anyunak, akkor is, ha egyszer betöltöm az ötvenet. Mindegy, hogy a fekete és a piros kedvencem, és még a fehér, vagy a kanári sárga is jobb lenne! Egy év alatt a feledés homályába merül a tavaly karácsonyi ajándékozás utáni beszélgetés. Anyu, ha olvasod, légyszi ne vegyél ruhát! Híztam ugyanis....

Könyvek

Bármilyen hihetetlen, vannak olyan típusú könyvek, amik a borzalmas kategóriába sorolhatóak, ajándékmivoltukban. Ilyen a "Hogyan legyünk boldogok" lélekmelegítős könyvek, amelyek által eleve azt feltételezik rólad, hogy sérült vagy és segítségre szorulsz. A másik kategória a szép, színes albumok csoportja. Egyszer átlapozod, és kész. Ennyi volt a könyv. Akkor már inkább egy Sherlock gyűjtemény A.C. Doyle-tól!
2007. 12. 20. csütörtök 15:49  #24
2. rész.

Pipere cucc

Ez azon kívül, hogy semmitmondó, még kínos is tud lenni, többnyire, mert ha valaki például sampont ajándékoz, nyilván az lesz az első gondolat, hogy alapvetően korpás, zsíros a hajam. Aztán ott vannak a jól bevált csomagok a dm-ből, karácsonykor direkt összeállítanak tusfürdőket, krémeket, ajándék neszesszerrel, ezek még hasznosak is, bár a tavaly kapott ilyen készletem jórészt, még mindig a fürdőszobai szerkényben lapul. Ezen kívül mindenkinek megvannak a már használt termékei, márkái, még ha titkoljuk is, de ha valaki rácsúszott az Yves Rocher bambuszos tusfürdőre, nem igazán tud örülni egy Neutralia csomagnak. Ez az az ajándék, amit a következő névnapkor simán le lehet passzolni, annyira személytelenek, talán csak nemhez kötöttek. És már jön is a cserebere, továbbajándékozás.

Add tovább ajándékok

Én már csináltam ilyet. Néhány nappal Karácsony előtt, távoli rokonoktól, munkatársaktól kapott ajándékokat simán továbbajándékoztam. A legnagyobb lebőgés akkor ért, amikor egy könyv belső borítóján egy kedves üdvözlő szöveg így kezdődött: "Drága Henci!... " Mondanom sem kell, hogy majdnem kisült a zsírom szégyenemben. Persze kapásból és pofátlanul kivágtam magam: "Ó, véletlenül azt a könyvet csomagoltam be, amit én kaptam". Csak óvatosan a továbbajándékozással! Nehogy visszakerüljön az ajándékozóhoz a meglepetés! Külföldi rokonokat látogatva a legkínosabb, ha veled küldik vissza átcsomagolva a karácsonyi ajándékodat, ilyenben is volt már részünk, tehát ezen intelmek ránk is vonatkoznak.

Naptár, egéralátét, portré önmagadról, regiszter

Ezek mind nagyon személytelen ajándékok, bár kétségkívül praktikusak. Hány egéralátéted is van? Na, ugye. Nekem sincs kevesebb. A saját portréd ajándékozása, meg egyenesen egomániára vall. Inkább jusson a másiknak eszébe, hogy lefotóz, mint hogy ráerőltesd a képedet. Ugyanez a kategória a toll is. Úgyis elhagyja mindenki. Regiszter. Mindenki kap egyet, kettőt Karácsonyra, az tuti. Ilyen még a napló, amit sose fogsz teleírni, csak kacat.

Hasznos ajándékok

Aki konzervált párkapcsolatban él, biztos látta már a "hasznos ajándékok" tárházát a fa alatt. Kockás konyharuha, kötényke, szalvéták, természetesen karácsonyi mintával, amik olyan szépek, hogy hetekig nem használod el, aztán februárban beteszed abba a nagy dobozba, amibe gyűjtöd a jövő évi Karácsony ékes kellékeit - természetesen fél év múlva már simán elfelejted miket is tettél a dobozba -, amiket soha többé nem veszel elő. Ide tartozik még a sütőforma, a nokedliszaggató és a kesztyű, amivel ha megfogod a forró edényt, tuti nem égsz meg, de kiesik a kezedből a cucc, mert nem tudsz vele fogni. Természetesen minden karácsonyi mintával készül: Jézuska, angyalka, hópihe, fenyőfa. Ide tartozik még a WC ülőke, a bögre vicces felirattal, meleg mamusz, teafőző kancsó... Sorolhatnánk...Sorolhatnátok.
2007. 12. 13. csütörtök 22:07  #23
Judit A. Lindberg
Az idő ajándék

Szakíts időt a nevetésre, az ölelésre, a könnyre!
Szakíts időt, kívánj valamit, álmodozz, remélj!
Szakíts időt a csodára, az elmélkedésre, az emlékekre!
Szakíts időt, beszélgess, hallgass, légy mások között!
Az idő ajándék.
Szakíts időt a szeretetre idén karácsonykor is!
2007. 12. 10. hétfő 18:06  #22
Bakker, tud itt valaki horgolni?
(én csak egy hosszanti csíkot tudok csinálni, soha nem sikerült a második sort az elsőhöz kapcsolni).
Szóval, ha valaki tud horgolni, csinálhatna ilyeneket.
Meg lehetne mandarinnak, narancsnak és sütőtöknek is csinálni ilyet, mert télen főleg ezeket pakolom a táskámba.
vigyor5
(Ez egy válasz MmePrune üzenetére (2007. 12. 10. hétfő 17:50), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 12. 10. hétfő 17:50
hoztam egy nagyon hasznos ajándékötletet nyes :

Előfordul, hogy az ember behajít egy almát vagy egy körtét a táskájába, mielőtt reggel elindul otthonról, majd a nap végén jön rá, hogy szegény gyümölcs minden vonzerejét elvesztette, mivel csupa nyomódás és karc borítja. Ennek a tragikus élménynek az elkerülésére találták ki a horgolt, 100 % pamut, színes almakabátkákat, amit 15 dollárért (2800 Ft) lehet rendelni. Pontosabban, jelenleg éppen nem, mivel a New York Times-ban való megjelenés után az őrült trendkövetők kifosztották a kanadai gyártó egész készletét. Tűkön ülve várjuk, hogy mikor töltik fel újra a polcokat.
2007. 12. 10. hétfő 17:50  #21
hoztam egy nagyon hasznos ajándékötletet nyes :

Előfordul, hogy az ember behajít egy almát vagy egy körtét a táskájába, mielőtt reggel elindul otthonról, majd a nap végén jön rá, hogy szegény gyümölcs minden vonzerejét elvesztette, mivel csupa nyomódás és karc borítja. Ennek a tragikus élménynek az elkerülésére találták ki a horgolt, 100 % pamut, színes almakabátkákat, amit 15 dollárért (2800 Ft) lehet rendelni. Pontosabban, jelenleg éppen nem, mivel a New York Times-ban való megjelenés után az őrült trendkövetők kifosztották a kanadai gyártó egész készletét. Tűkön ülve várjuk, hogy mikor töltik fel újra a polcokat.
2007. 12. 02. vasárnap 20:49  #20
Betlehemezés
Jézus születésének történetét bemutató, ma is élő, egyházi eredetű népi játék. Szereplői általában pásztoroknak öltözve, házilag készített jászollal vagy betlehemi kistemplommal járnak házról házra. Szent énekekkel, tréfás párbeszédekkel elevenítik fel Jézus születésének eseményeit

Pásztorjárás
A pásztorjárás szereplői karácsony este éjfélig járták a házakat. Kifordított bundát viseltek, tarisznyát tettek a vállukra, kezükben pásztorbotot tartottak. A kispásztor vitte a betlehemi jászolt. Énekeket adtak elő, majd a végén adományokat vártak a ház urától.

Ostyahordás
Karácsony böjtjén, vagy néhány nappal előtte, a kántortanító az iskolás gyerekekkel minden családnak megfelelő számú ostyát küldött. Az ostya a karácsonyi vacsora fontos része volt, amelyet több helyen mézzel, fokhagymával együtt ettek.

Pásztorok karácsonyi vesszőhordása
Karácsony előestéjén a pásztorok vesszőkkel jártak, amelyekből a gazdasszony a kötényével húzott ki néhány szálat azért, hogy az állatai a következő évben egészségesek legyenek. A vesszőért a pásztornak bort, cipót, esetleg pénzt is adtak. A gazdasszony a vesszővel megveregette a jószágokat, hogy egészségesek legyenek.

Regölés
István napjától, december 26-tól újévig jártak a regősök. A regölés lényegében természetvarázsló énekmondás, köszöntés - bőségvarázsló, párokat összeboronáló, adománygyűjtő szokás volt. Különféle énekeket adtak elő és jókívánságokat mondtak a ház lakóinak.

Borszentelés
December 27-én, Szent János napján szokás volt a bor megáldása. Ezen a napon minden család bort vitt a templomba, amelyet a pap megáldott. A szentelt bornak mágikus erőt tulajdonítottak. Beteg embert, állatot gyógyítottak vele, öntöttek belőle a boroshordókba, hogy ne romoljon el a bor

Aprószentek napja (december 28.)
A Heródes parancsára tömegesen kivégzett betlehemi kisdedek emlékünnepe. Aprószent minden fiúcsecsemő, akit Heródes király a gyermek Krisztus keresésekor megöletett. Az Aprószentek-napi vesszőzés, az újesztendei szerencsekívánás különös fajtája. A gyanútlan gyermeket a szomszédba küldték, ahol megvesszőzték, hogy egészséges maradjon.
(Ez egy válasz X üzenetére (2007. 12. 02. vasárnap 20:49), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 12. 02. vasárnap 20:49
Karácsonyi magyar népszokások

Régen a karácsony elképzelhetetlen lett volna azok nélkül a kedves szokások nélkül, amelyek még jobban fokozták az ünnep várásának izgalmait. Az elmúlt évtizedekben kissé elhalványult ezen szokások jelentősége. Szerencsére napjainkban ismét újjáélednek, meghittebbé varázsolva a szent karácsony ünnepét.

Luca napja (december 13.)
A naptárreform előtt - a Gergely-naptár életbelépése, azaz 1582 előtt - Luca napjára esett a napforduló. Ilyenkor volt a leghosszabb az éjszaka, a legrövidebb a nappal. Ezen a napon elsősorban a tyúkok
termékenység varázslása volt a cél. Ehhez kapcsolódott a nők munkatilalma. Úgy tartották, hogy ha Luca napján fonnának vagy varrnának, nem tojnának a tyúkok. Azaz, e mágikus eljárások, tevékenységek a tyúkok tojáshozamának növekedését igyekeztek elősegíteni.
Luca napján a fiúk elindultak meglátogatni az ismerős házakat és jókívánságaikért cserébe adományokat vártak. Ha ez elmaradt, akkor viszont átkokat szórtak a házra.

Advent
Advent az eljövetel, a várakozás és reménykedés ideje, a karácsonyra való előkészület időszaka. A karácsony előtti negyedik vasárnapon kezdődik és december 24-ig tart. Újkeletű népszokás az adventi koszorú készítése erre az időszakra.

Karácsony
A karácsony Jézus születésének és a szeretetnek az ünnepe. A karácsonyt megelőző hétköznapokon, a hosszú téli estéken együtt volt a család. Beszélgettek, adventi, karácsonyi dalokat énekeltek, ezzel is készülve Jézus születésének ünnepére. Amikor az esthajnali csillag már feljött, akkor került sor a karácsonyi vacsora elfogyasztására. Ezt sok ház udvarában a gazda puskalövése előzte meg a gonosz lélek elriasztására. A gazdasszony mindent előre kikészített az asztalra, mert a vacsorát végig felállás nélkül kellett elfogyasztani. Imádkoztak, majd első fogásként mézbe mártott fokhagymát, dióbelet nyeltek. Ennek gonoszűző célzata volt. A karácsonyi asztal elképzelhetetlen hal, beigli, valamint alma és dió nélkül. A kerek alma a család összetartásának szimbóluma. Vacsora után a gazdasszony kezébe vett egy szép, piros almát, és annyi szeletre vágta, ahányan ültek az asztalnál, mondván: amilyen kerek az alma, olyan kerek, összetartó legyen a család a következő esztendőben.

Mendikálás
Az elnevezés (mendieare=koldulni) a szokás adománygyűjtő jellegére utal. Elsősorban a gyerekek jártak adományt kérni ez idő tájt. Kisebb-nagyobb csoportokba verődve bekéredzkedtek a házakhoz és némi ajándék fejében karácsonyi énekeket énekeltek.

Kántálás
Kántálásnak nevezték a karácsonyi énekes, verses köszöntőt. Az elnevezés a köszöntő énekes jellegére utal, mivel énekkel köszöntötték a ház lakóit. Elsősorban a felnőttek jártak kántálni este, az éjféli óráig.
2007. 12. 02. vasárnap 20:49  #19
Karácsonyi magyar népszokások

Régen a karácsony elképzelhetetlen lett volna azok nélkül a kedves szokások nélkül, amelyek még jobban fokozták az ünnep várásának izgalmait. Az elmúlt évtizedekben kissé elhalványult ezen szokások jelentősége. Szerencsére napjainkban ismét újjáélednek, meghittebbé varázsolva a szent karácsony ünnepét.

Luca napja (december 13.)
A naptárreform előtt - a Gergely-naptár életbelépése, azaz 1582 előtt - Luca napjára esett a napforduló. Ilyenkor volt a leghosszabb az éjszaka, a legrövidebb a nappal. Ezen a napon elsősorban a tyúkok
termékenység varázslása volt a cél. Ehhez kapcsolódott a nők munkatilalma. Úgy tartották, hogy ha Luca napján fonnának vagy varrnának, nem tojnának a tyúkok. Azaz, e mágikus eljárások, tevékenységek a tyúkok tojáshozamának növekedését igyekeztek elősegíteni.
Luca napján a fiúk elindultak meglátogatni az ismerős házakat és jókívánságaikért cserébe adományokat vártak. Ha ez elmaradt, akkor viszont átkokat szórtak a házra.

Advent
Advent az eljövetel, a várakozás és reménykedés ideje, a karácsonyra való előkészület időszaka. A karácsony előtti negyedik vasárnapon kezdődik és december 24-ig tart. Újkeletű népszokás az adventi koszorú készítése erre az időszakra.

Karácsony
A karácsony Jézus születésének és a szeretetnek az ünnepe. A karácsonyt megelőző hétköznapokon, a hosszú téli estéken együtt volt a család. Beszélgettek, adventi, karácsonyi dalokat énekeltek, ezzel is készülve Jézus születésének ünnepére. Amikor az esthajnali csillag már feljött, akkor került sor a karácsonyi vacsora elfogyasztására. Ezt sok ház udvarában a gazda puskalövése előzte meg a gonosz lélek elriasztására. A gazdasszony mindent előre kikészített az asztalra, mert a vacsorát végig felállás nélkül kellett elfogyasztani. Imádkoztak, majd első fogásként mézbe mártott fokhagymát, dióbelet nyeltek. Ennek gonoszűző célzata volt. A karácsonyi asztal elképzelhetetlen hal, beigli, valamint alma és dió nélkül. A kerek alma a család összetartásának szimbóluma. Vacsora után a gazdasszony kezébe vett egy szép, piros almát, és annyi szeletre vágta, ahányan ültek az asztalnál, mondván: amilyen kerek az alma, olyan kerek, összetartó legyen a család a következő esztendőben.

Mendikálás
Az elnevezés (mendieare=koldulni) a szokás adománygyűjtő jellegére utal. Elsősorban a gyerekek jártak adományt kérni ez idő tájt. Kisebb-nagyobb csoportokba verődve bekéredzkedtek a házakhoz és némi ajándék fejében karácsonyi énekeket énekeltek.

Kántálás
Kántálásnak nevezték a karácsonyi énekes, verses köszöntőt. Az elnevezés a köszöntő énekes jellegére utal, mivel énekkel köszöntötték a ház lakóit. Elsősorban a felnőttek jártak kántálni este, az éjféli óráig.
2007. 12. 02. vasárnap 20:20  #18
attól tartok, hogy sajnos lekéstél, de
a remény hal meg utoljára! nyes smile
----------------------------------------------------
Advent első vasárnapja - készüljünk a karácsonyra!

Az Advent a karácsonyi ünnepekre való előkészület ideje, ugyanakkor a második eljövetelre is irányítja figyelmünket. Krisztus arcát szemléljük, aki emberré lett, aki kisgyermekként jött közénk, aki örömet hozott a Földre. Hangolódjunk rá az ünnepre!

Rónay György: Advent első vasárnapja

Amikor a fák gyümölcsöt teremnek,
tudhatjátok, hogy közel van a nyár.
Tűzre dobhatsz, Kertész, mert nem terem meg
korcs ágaimon más, mint a halál?
Amikor jelek lepik el a mennyet,
álmunkból kelni itt az óra már.
De ha hozzám jössz, pedig megüzented,
angyalod mégis álomban talál.
Meg akartál rajtam teremni, rossz fán;
Nem voltál rest naponta jönni hozzám.
Ajtóm bezártam. Ágam levetett.
Éjszakámból feléd fordítom orcám:
boríts be, Bőség! Irgalom, hajolj rám!
Szüless meg a szívemben, Szeretet!

Ádvent, éber várakozás Krisztus eljövetelére

Már napokkal ezelőtt megjelentek a virágárusoknál az ádventi koszorúk. A "szabályos" koszorú fenyőből készül, rajta három viola és egy rózsaszín gyertya. Más díszek is rákerülhetnek, de azok már nem tartoznak a lényeghez.

A katolikus templomokban és családi otthonokban egyaránt elhelyezik, és a négy adventi vasárnap, vagy már előző este mindig eggyel több gyertyát gyújtanak. A gyertyagyújtást közös énekkel, szentírási szakaszok felolvasásával és közös imádsággal végzik.

Az Ádvent (az Úr eljövetele) Szent András ünnepe körül - idén december 2-án - kezdődik. Négy ádventi vasárnap van karácsonyig. A katolikus templomokban ebben az időszakban nem díszítik virággal az oltárt, az orgona csak az ének kíséretére szorítkozik, a miséző pap viola miseruhát használ, de a harmadik vasárnap lehetséges a rózsaszín. Az Ádvent eredete a 4. századig nyúlik vissza.

Régi szokás templomainkban, hogy az ádventi hétköznapokon hajnali, úgynevezett rorate misét végeznek.

Az ádventben a keresztény ember készül karácsonyra, Krisztus születésének ünnepére, de egyben Krisztus világvégi eljövetelére is. A népi jámborság megnyilvánulásai az ádventi koszorú mellett a karácsony előtti betlehemezés, és a keresztény család közös Szent Család-járása. Amíg a betlehemezés karácsony eseményeit mondja el, addig a Szent Család-járás inkább a felkészülés ájtatossága a családi otthonokban.

Ebben az időben sokszor felhangzik a csodálatos gregorián himnusz: Rorate, coeli desuper, et nubes pluant justum - Harmatozzatok, egek onnan felülről, és felhők hozzák az igazat.

Mit is jelent az "Ádvent" szó?

Ádvent, Adventus Domini = az Úr eljövetele, röviden: Úrjövet. Ádvent az Úr kegyelemhozó eljövetelére való felkészülés időszaka.
(Ez egy válasz sanyisanyi74 üzenetére (2007. 12. 02. vasárnap 20:13), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 12. 02. vasárnap 20:13
Hmmmm én csak kétt angyalról álmodok,de azokatt Mmeprune és charlottnak hivják idiota
2007. 12. 02. vasárnap 20:13  #17
sanyisanyi74 sanyisanyi74 VIP
Hmmmm én csak kétt angyalról álmodok,de azokatt Mmeprune és charlottnak hivják idiota
(Ez egy válasz tom1019 üzenetére (2007. 12. 02. vasárnap 20:10), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 12. 02. vasárnap 20:10
Advent angyalai:
Az első vasárnap angyala
Négy héttel karácsony előtt valami nagyon fontos dolog történik: egy angyal kék köpenybe öltözve leszáll az égből, hogy közelebb húzódjon az emberekhez. A legtöbb ember ezt észre sem veszi, mert túlságosan el van foglalva mással. De azok, akik jól figyelnek, meghallják a hangját. Ma van az első napja, hogy az angyal először szól, s keresni kezdik azokat, akik meg tudják és meg akarják hallgatni őt.

A második vasárnap angyala
A második adventi vasárnapon piros palástba öltözött angyal száll le a mennyekből, kezében egy nagy serleget hoz. Az angyal szeretné megtölteni az aranyserlegét, hogy tele vigye vissza a mennybe. De mit tegyen a serlegbe? Játékot? Ajándékot? Törékeny, finom szövésű ez a serleg, a Nap sugaraiból készült. Nem tehet bele kemény, nehéz dolgokat. Az angyal észrevétlen végigmegy a világ összes házán és lakásán, mert valamit keres. Tiszta szeretetet minden ember szívében. Ezt a szeretetet teszi a serlegébe, s viszi majd vissza a mennybe. Mindazok, akik a mennyben élnek, fogják ezt a szeretetet, s fényt készítenek belőle a csillagoknak. Ezért olyan jó felnézni a hunyorgó, ragyogó csillagokra.

A harmadik vasárnap angyala
Advent harmadik vasárnapján egy fehér ragyogó angyal jön le a földre. Jobb kezében egy fénysugarat tart, amelynek csodálatos ereje van. Odamegy mindenkihez, akinek tiszta szeretet lakik a szívében, s megérinti fénysugarával. Azután a fény ragyogni kezd az emberek szemében, s elér a kezükhöz, lábukhoz és egész testükhöz. Így még az, aki a legszegényebb, legszerencsétlenebb az emberek között, az is átalakul, s megszállja a béke, a tiszta szeretet és a boldogság érzése.

A negyedik vasárnap angyala
A karácsony előtti utolsó vasárnap egy nagy, lila lepelbe öltözött angyal jelenik meg a mennybolton, és járja be az egész Földet. Kezében lantot tart, és azt pengeti. Közben szépen énekel hozzá. Ahhoz, hogy meghallhassuk, jól kell figyelnünk, s szívünknek tisztának kell lennie. A béke dalát énekli. Sok kis angyal kíséri, s együtt énekelnek. Daluktól valamennyi mag, amely a földben szunnyad, felébred, így lesz majd új élet tavasszal a Földön.
/ 9