Meg kellene kostolni.... En nem teszek bele fokhagymat (kömenymagot se),Karacsonykor nincs vampir,es a majoranna helyett csombort hasznalok.
De igy is biztos finom ! (Ez egy válasz sanyisanyi74 üzenetére (2007. 12. 26. szerda 12:47), amit ide kattintva olvashatsz)
De igy is biztos finom ! (Ez egy válasz sanyisanyi74 üzenetére (2007. 12. 26. szerda 12:47), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 12. 26. szerda 12:47
Töltött káposzta
Hozzávalók:
# 80 dkg savanyú káposzta,
# 8 savanyított káposztalevél,
# 2 fej hagyma,
# 1 gerezd fokhagyma,
# 5 dkg füstölt szalonna,
# 40 dkg darált sertéshús,
# 2 kávéskanál édesnemes pirospaprika,
# 8 dkg rizs,
# 1 tojás,
# 1 csipet őrölt köménymag,
# 1 mokkáskanál szárított majoránna,
# 2 evőkanál olaj,
# 2 evőkanál liszt,
# 2 dl tejföl
Elkészítés:
1. A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk. A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra, a szalonnát kis kockákra vágjuk.
2. A szalonnát nagy lábosba zsírjára pirítjuk, a pörcöt a darált húshoz adjuk, és a zsírban megpirítjuk a hagymát. A felét a darált húshoz adjuk.
3. A maradékot lehúzzuk a tűzről, meghintjük 1 kávéskanál pirospaprikával, ráöntünk 1 dl vizet, és összekeverjük a savanyú káposzta felével.
4. A darált húshoz adjuk a fokhagymát, a rizst, a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A masszát arányosan elosztva kis gombócokká kerekítjük, a káposztalevelekre rakjuk. A hosszanti széleket a húsra hajtjuk, majd alulról feltekerjük a leveleket. A lábosba tesszük a káposztára. Rászórjuk a maradék savanyú káposztát, és fedő alatt, lassú tűzön, puhára főzzük (kb. 1 óra. Közben többször megrázogatjuk a lábost, keverni nem szabad!
5. A töltelékeket óvatosan kiszedjük, és berántjuk a káposztát. Ehhez az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a lisztet. Felöntjük 2 dl hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük, a káposztához adjuk, és 10 percig forraljuk. A töltelékeket a tetejére tesszük, és tejföllel kínáljuk.
1 adag: 3850 kJ/920 kcal
Hozzávalók:
# 80 dkg savanyú káposzta,
# 8 savanyított káposztalevél,
# 2 fej hagyma,
# 1 gerezd fokhagyma,
# 5 dkg füstölt szalonna,
# 40 dkg darált sertéshús,
# 2 kávéskanál édesnemes pirospaprika,
# 8 dkg rizs,
# 1 tojás,
# 1 csipet őrölt köménymag,
# 1 mokkáskanál szárított majoránna,
# 2 evőkanál olaj,
# 2 evőkanál liszt,
# 2 dl tejföl
Elkészítés:
1. A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk. A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra, a szalonnát kis kockákra vágjuk.
2. A szalonnát nagy lábosba zsírjára pirítjuk, a pörcöt a darált húshoz adjuk, és a zsírban megpirítjuk a hagymát. A felét a darált húshoz adjuk.
3. A maradékot lehúzzuk a tűzről, meghintjük 1 kávéskanál pirospaprikával, ráöntünk 1 dl vizet, és összekeverjük a savanyú káposzta felével.
4. A darált húshoz adjuk a fokhagymát, a rizst, a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A masszát arányosan elosztva kis gombócokká kerekítjük, a káposztalevelekre rakjuk. A hosszanti széleket a húsra hajtjuk, majd alulról feltekerjük a leveleket. A lábosba tesszük a káposztára. Rászórjuk a maradék savanyú káposztát, és fedő alatt, lassú tűzön, puhára főzzük (kb. 1 óra. Közben többször megrázogatjuk a lábost, keverni nem szabad!
5. A töltelékeket óvatosan kiszedjük, és berántjuk a káposztát. Ehhez az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a lisztet. Felöntjük 2 dl hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük, a káposztához adjuk, és 10 percig forraljuk. A töltelékeket a tetejére tesszük, és tejföllel kínáljuk.
1 adag: 3850 kJ/920 kcal
Töltött káposzta
Hozzávalók:
# 80 dkg savanyú káposzta,
# 8 savanyított káposztalevél,
# 2 fej hagyma,
# 1 gerezd fokhagyma,
# 5 dkg füstölt szalonna,
# 40 dkg darált sertéshús,
# 2 kávéskanál édesnemes pirospaprika,
# 8 dkg rizs,
# 1 tojás,
# 1 csipet őrölt köménymag,
# 1 mokkáskanál szárított majoránna,
# 2 evőkanál olaj,
# 2 evőkanál liszt,
# 2 dl tejföl
Elkészítés:
1. A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk. A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra, a szalonnát kis kockákra vágjuk.
2. A szalonnát nagy lábosba zsírjára pirítjuk, a pörcöt a darált húshoz adjuk, és a zsírban megpirítjuk a hagymát. A felét a darált húshoz adjuk.
3. A maradékot lehúzzuk a tűzről, meghintjük 1 kávéskanál pirospaprikával, ráöntünk 1 dl vizet, és összekeverjük a savanyú káposzta felével.
4. A darált húshoz adjuk a fokhagymát, a rizst, a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A masszát arányosan elosztva kis gombócokká kerekítjük, a káposztalevelekre rakjuk. A hosszanti széleket a húsra hajtjuk, majd alulról feltekerjük a leveleket. A lábosba tesszük a káposztára. Rászórjuk a maradék savanyú káposztát, és fedő alatt, lassú tűzön, puhára főzzük (kb. 1 óra. Közben többször megrázogatjuk a lábost, keverni nem szabad!
5. A töltelékeket óvatosan kiszedjük, és berántjuk a káposztát. Ehhez az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a lisztet. Felöntjük 2 dl hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük, a káposztához adjuk, és 10 percig forraljuk. A töltelékeket a tetejére tesszük, és tejföllel kínáljuk.
1 adag: 3850 kJ/920 kcal
Hozzávalók:
# 80 dkg savanyú káposzta,
# 8 savanyított káposztalevél,
# 2 fej hagyma,
# 1 gerezd fokhagyma,
# 5 dkg füstölt szalonna,
# 40 dkg darált sertéshús,
# 2 kávéskanál édesnemes pirospaprika,
# 8 dkg rizs,
# 1 tojás,
# 1 csipet őrölt köménymag,
# 1 mokkáskanál szárított majoránna,
# 2 evőkanál olaj,
# 2 evőkanál liszt,
# 2 dl tejföl
Elkészítés:
1. A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk. A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra, a szalonnát kis kockákra vágjuk.
2. A szalonnát nagy lábosba zsírjára pirítjuk, a pörcöt a darált húshoz adjuk, és a zsírban megpirítjuk a hagymát. A felét a darált húshoz adjuk.
3. A maradékot lehúzzuk a tűzről, meghintjük 1 kávéskanál pirospaprikával, ráöntünk 1 dl vizet, és összekeverjük a savanyú káposzta felével.
4. A darált húshoz adjuk a fokhagymát, a rizst, a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A masszát arányosan elosztva kis gombócokká kerekítjük, a káposztalevelekre rakjuk. A hosszanti széleket a húsra hajtjuk, majd alulról feltekerjük a leveleket. A lábosba tesszük a káposztára. Rászórjuk a maradék savanyú káposztát, és fedő alatt, lassú tűzön, puhára főzzük (kb. 1 óra. Közben többször megrázogatjuk a lábost, keverni nem szabad!
5. A töltelékeket óvatosan kiszedjük, és berántjuk a káposztát. Ehhez az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a lisztet. Felöntjük 2 dl hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük, a káposztához adjuk, és 10 percig forraljuk. A töltelékeket a tetejére tesszük, és tejföllel kínáljuk.
1 adag: 3850 kJ/920 kcal
amikor gyurka a szájába vesz, akkor garantáltan olvadozni fogsz
(Ez egy válasz X üzenetére (2007. 12. 23. vasárnap 19:37), amit ide kattintva olvashatsz)
(Ez egy válasz X üzenetére (2007. 12. 23. vasárnap 19:37), amit ide kattintva olvashatsz)
Törölt felhasználó (21812)
2007. 12. 23. vasárnap 19:37
Imádlak!
Egyetlen hiba van az egészben: az van ráírva: fagyasztott. De én forrrrrróóóó vagyok
Egyetlen hiba van az egészben: az van ráírva: fagyasztott. De én forrrrrróóóó vagyok
Szilvás rétes
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt,
- csipet só,
- 50 g vaj,
- 1,5 dl langyos víz,
- 1 evőkanál olaj
A töltelékhez:
- 50 dkg szilva,
- 40 dkg túró,
- 75 g vaj,
- 30 g cukor,
- vaníliarúd,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 15 szem pisztácia,
- 3 tojás
A liszthez hozzáadjuk a sót, majd a vajjal és a vízzel összegyúrjuk, megdagasztjuk. Olajjal megkenjük, lefedve 30 percig kelesztjük.
A megmosott szilvát kimagozzuk, húsát kockákra vágjuk.
25 dkg vajat a cukorral, a vaníliarúd belsejével és a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk egyenként a tojásokat. Ezután belekeverjük a túrót, a pisztáciát és a citromhéjat is.
A tésztát konyharuhán kinyújtjuk, és vékonyra kihúzzuk. A maradék vajat elosztjuk a tésztán, rákenjük a túrós masszát, elosztjuk rajta a szilvát, majd öszszetekerjük.
Sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük, megkenjük vajjal, és 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Szükség esetén a sütési idő felénél lefedjük.
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt,
- csipet só,
- 50 g vaj,
- 1,5 dl langyos víz,
- 1 evőkanál olaj
A töltelékhez:
- 50 dkg szilva,
- 40 dkg túró,
- 75 g vaj,
- 30 g cukor,
- vaníliarúd,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 15 szem pisztácia,
- 3 tojás
A liszthez hozzáadjuk a sót, majd a vajjal és a vízzel összegyúrjuk, megdagasztjuk. Olajjal megkenjük, lefedve 30 percig kelesztjük.
A megmosott szilvát kimagozzuk, húsát kockákra vágjuk.
25 dkg vajat a cukorral, a vaníliarúd belsejével és a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk egyenként a tojásokat. Ezután belekeverjük a túrót, a pisztáciát és a citromhéjat is.
A tésztát konyharuhán kinyújtjuk, és vékonyra kihúzzuk. A maradék vajat elosztjuk a tésztán, rákenjük a túrós masszát, elosztjuk rajta a szilvát, majd öszszetekerjük.
Sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük, megkenjük vajjal, és 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Szükség esetén a sütési idő felénél lefedjük.
Imádlak!
Egyetlen hiba van az egészben: az van ráírva: fagyasztott. De én forrrrrróóóó vagyok (Ez egy válasz gazosgyuri üzenetére (2007. 12. 23. vasárnap 11:39), amit ide kattintva olvashatsz)
Egyetlen hiba van az egészben: az van ráírva: fagyasztott. De én forrrrrróóóó vagyok (Ez egy válasz gazosgyuri üzenetére (2007. 12. 23. vasárnap 11:39), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 12. 23. vasárnap 11:39
Tennap wótam a madaras nagybótba és ezt ott kiszúrtam...mindzó be is tettem..a kosaramba..gondoltam majd karácsonykor milyen jót bele nya...izé...falatozok belöle...
Tennap wótam a madaras nagybótba és ezt ott kiszúrtam...mindzó be is tettem..a kosaramba..gondoltam majd karácsonykor milyen jót bele nya...izé...falatozok belöle...
A szaloncukor története:
Jellegzetes karácsonyi csemege a szaloncukor, amelyből ma nagyon sokfélét vásárolhatunk. A szaloncukor híres mestercukrászok műhelyeiben született a múlt században, és csak nálunk maradt hagyományos ünnepi édesség. Ez a finomság otthon is elkészíthető.
Szaloncukrot már a múlt században készítettek a cukrászok de az édesség igazán a századfordulón vált divatossá. A reformkorban - francia minta nyomán - jött divatba a polgári lakásokban a fogadószoba, azaz szalon, ahol karácsonyfát állítottak, és így lett a fán lévő díszesen csomagolt csemege neve szaloncukor. Jókai még szalonczukkedlinek nevezte a szaloncukrot, ugyanis a cukorka neve a német salonzuckerl szóból ered. 1891-ben jelent meg Hegyesi József magyar-franczia szakács és vállalkozó A legújabb házi czukrászat című kézikönyve, amelyben tizenhétféle szaloncukrot ír le, így pl.: szalon-ananász czukorkák, szaloncréme-bonbonok, szalon-marasquin-czukorkák, szalon-pisztácz-czukorkák.
A budapesti Vendéglátóipari Múzeumban találhatunk régi szaloncukor-csomagoló sztaniolpapírokat harmincféle színben, és megcsodálhatunk egy "ricselő gépet" is. Ez a masina tulajdonképpen egy rojtozó gép, amellyel a szaloncukor papírját egy mozdulattal lehetett berojtozni. A századfordulón és a két világháború között a cukrászok a sütemények mellett fagylaltokat, cukorkákat, bonbonokat és szaloncukrot is készítettek. A híres cukrászdákban nagy mennyiségű szaloncukrot készítettek az ünnepek előtt, volt hogy naponta 25-30 kg csokoládét is felhasználtak. A pozitív formákat átszitált rizslisztbe mártották, és az így keletkezett mélyedésbe öntötték a folyékony cukrot. Amikor a cukor megdermedt és megszáradt, kivették és becsomagolták. A papírra angyalkákat ragasztottak, és már lehetett is a karácsonyfára akasztani. Persze nem mindenki engedhette meg magának, hogy csillogó cukrászdában vásároljon szaloncukrot a fára, ezért sokan otthon készítették el a csemegét. Ha van időnk és kedvünk, mi is készíthetünk házi szaloncukrot a karácsonyfára.
Íme, a recept:
Hozzávalók: 1 kg (barna)cukor, 3 dl víz, ízesítő anyagok: darált dió, kakaó, mogyoró, marcipánmassza, kókusz, citrom. Bevonáshoz: csokoládés tortabevonó.
A cukrot a vízzel főzzük addig, amíg szálasodni nem kezd. Vékony drótból hajlítsunk gyűrűt, mártsuk bele a masszába, és próbáljunk meg buborékot fújni úgy, mintha szappanbuborékot fújnánk. Ha ez sikerül, akkor már megfelelő a cukor állaga. A masszát öntsük vízzel kiöblített porcelántálba, öntsünk a tetejére is egy kis vizet, és tegyük hideg helyre. Amikor már nem meleg, akkor fakanállal keverjük addig, amíg hófehér pép nem lesz belőle. A pépet osszuk annyifelé, ahányféle cukrot szeretnénk készíteni. Keverjük hozzá az ízesítőket. Ezután egy kicsit langyosítsuk meg, hogy jól kenhető legyen, és hideg tálcán simítsuk el 1,5-2 cm vastagságban. Amikor megdermedt a cukor és már vágható, akkor vizes késsel vágjuk kis téglalapra. (origo)
Nagyon szeretem az almát
(Ez egy válasz tom1019 üzenetére (2007. 12. 22. szombat 22:04), amit ide kattintva olvashatsz)
(Ez egy válasz tom1019 üzenetére (2007. 12. 22. szombat 22:04), amit ide kattintva olvashatsz)
szívesen lennék egyszer a vacsorád!!!
(Ez egy válasz X üzenetére (2007. 12. 21. péntek 21:36), amit ide kattintva olvashatsz)
Törölt felhasználó (21812)
2007. 12. 21. péntek 21:36
Néhányan azt hiszik rólam, hogy pasikat reggelizek. És tényleg!
te hüjjjje...a párizsi sincs odaírva, hogy szeletelni kéne...vegyél egy fél kgnyi szelet kenyeret, rakd rá a 20 dkg párizsit egybe, és tömd be vele a szádat...csak kussoljál már végre
(Ez egy válasz surdapapa üzenetére (2007. 12. 22. szombat 10:54), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 12. 22. szombat 10:54
Úrnőm!
szted hol a fenében van benne a receptben, h fel kell szeletelni a kenyeret?
szted hol a fenében van benne a receptben, h fel kell szeletelni a kenyeret?
Nincs vkinek egy bevált lazac receptje?
Előre is köszi!
Úrnőm!
szted hol a fenében van benne a receptben, h fel kell szeletelni a kenyeret? (Ez egy válasz MmePrune üzenetére (2007. 12. 13. csütörtök 15:31), amit ide kattintva olvashatsz)
szted hol a fenében van benne a receptben, h fel kell szeletelni a kenyeret? (Ez egy válasz MmePrune üzenetére (2007. 12. 13. csütörtök 15:31), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 12. 13. csütörtök 15:31
szerinted a "kenyérszeleteket megkenjük margarinnal" mit takar? egész kenyeret?
jessszus, csak te ne főzzél
jessszus, csak te ne főzzél
Néhányan azt hiszik rólam, hogy pasikat reggelizek. És tényleg!
És semmilyen kaját nem tálalnak fel meztelen nőn? Milyen sz*r helyen dolgozol???
(Ez egy válasz tom1019 üzenetére (2007. 12. 20. csütörtök 18:40), amit ide kattintva olvashatsz)
(Ez egy válasz tom1019 üzenetére (2007. 12. 20. csütörtök 18:40), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 12. 20. csütörtök 18:40
Karácsonyi parti van a munkahelyemen
(sajnos csak telivel tudtam fotózni)
Jó étvágyat!
(sajnos csak telivel tudtam fotózni)
Jó étvágyat!
az én évvégi céges bulim HOLNAP lesz. én is valami ilyenre számítok!!
nagyon jó
Karácsonyi parti van a munkahelyemen
(sajnos csak telivel tudtam fotózni)
Jó étvágyat!
(sajnos csak telivel tudtam fotózni)
Jó étvágyat!
kis barátom! garantálom, hogy az én főzési tudományom után, te mind a 10 ujjadat megnyalnád
vagy izééé...tuuuudod mit (Ez egy válasz tom1019 üzenetére (2007. 12. 13. csütörtök 07:52), amit ide kattintva olvashatsz)
a Te recepted alapján nem biztos, hogy fánkozni és képviselni tudnád a konyhás-cukrász mesterséget!
vagy izééé...tuuuudod mit (Ez egy válasz tom1019 üzenetére (2007. 12. 13. csütörtök 07:52), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 12. 13. csütörtök 07:52
a Te recepted alapján nem biztos, hogy fánkozni és képviselni tudnád a konyhás-cukrász mesterséget!
szerinted a "kenyérszeleteket megkenjük margarinnal" mit takar? egész kenyeret?
jessszus, csak te ne főzzél (Ez egy válasz surdapapa üzenetére (2007. 12. 13. csütörtök 13:01), amit ide kattintva olvashatsz)
jessszus, csak te ne főzzél (Ez egy válasz surdapapa üzenetére (2007. 12. 13. csütörtök 13:01), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 12. 13. csütörtök 13:01
ha te el akkor én téged +!
de nem is jó a recept!
nem írja, h szeleteljük a kenyeret, vagy az egész kenyeret kenjük!
vagy szeletelt kenyeret köll venni mert akkor meg a hozzávalók nem stimmelnek!
de nem is jó a recept!
nem írja, h szeleteljük a kenyeret, vagy az egész kenyeret kenjük!
vagy szeletelt kenyeret köll venni mert akkor meg a hozzávalók nem stimmelnek!