Szólj hozzá te is!
Ez egy válasz lesz üzenetére () Mégsem

A téma leírása

Hogyan készül egy jó gasztronómiai topic?
Végy egy címet, tegyél bele némi kis szexet-vagy legalábbis kétértelműséget- adj hozzá egy pikáns alcímet, fűszerezd meg egy frappáns nyitóhsz-szel...és várd amíg az önjelölt kukták teleszórják pasifogó receptekkel,csajcsábító főzetekkel, isteni kajákkal, de leginkább szexis konyhai képekkel.

Az eddigi hozzászólások

2007. 12. 23. vasárnap 19:37  #340
Törölt felhasználó (21812)
Imádlak! smile

Egyetlen hiba van az egészben: az van ráírva: fagyasztott. De én forrrrrróóóó vagyok wink
(Ez egy válasz gazosgyuri üzenetére (2007. 12. 23. vasárnap 11:39), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 12. 23. vasárnap 11:39
Tennap wótam a madaras nagybótba és ezt ott kiszúrtam...mindzó be is tettem..a kosaramba..gondoltam majd karácsonykor milyen jót bele nya...izé...falatozok belöle... eljen wink


Klikkelj a normál/tömörített mérethez
2007. 12. 23. vasárnap 11:39  #339
gazosgyuri gazosgyuri VIP
Tennap wótam a madaras nagybótba és ezt ott kiszúrtam...mindzó be is tettem..a kosaramba..gondoltam majd karácsonykor milyen jót bele nya...izé...falatozok belöle... eljen wink


Klikkelj a normál/tömörített mérethez
2007. 12. 23. vasárnap 09:40  #338
tom1019 tom1019 VIP Admin


A szaloncukor története:

Jellegzetes karácsonyi csemege a szaloncukor, amelyből ma nagyon sokfélét vásárolhatunk. A szaloncukor híres mestercukrászok műhelyeiben született a múlt században, és csak nálunk maradt hagyományos ünnepi édesség. Ez a finomság otthon is elkészíthető.

Szaloncukrot már a múlt században készítettek a cukrászok de az édesség igazán a századfordulón vált divatossá. A reformkorban - francia minta nyomán - jött divatba a polgári lakásokban a fogadószoba, azaz szalon, ahol karácsonyfát állítottak, és így lett a fán lévő díszesen csomagolt csemege neve szaloncukor. Jókai még szalonczukkedlinek nevezte a szaloncukrot, ugyanis a cukorka neve a német salonzuckerl szóból ered. 1891-ben jelent meg Hegyesi József magyar-franczia szakács és vállalkozó A legújabb házi czukrászat című kézikönyve, amelyben tizenhétféle szaloncukrot ír le, így pl.: szalon-ananász czukorkák, szaloncréme-bonbonok, szalon-marasquin-czukorkák, szalon-pisztácz-czukorkák.
A budapesti Vendéglátóipari Múzeumban találhatunk régi szaloncukor-csomagoló sztaniolpapírokat harmincféle színben, és megcsodálhatunk egy "ricselő gépet" is. Ez a masina tulajdonképpen egy rojtozó gép, amellyel a szaloncukor papírját egy mozdulattal lehetett berojtozni. A századfordulón és a két világháború között a cukrászok a sütemények mellett fagylaltokat, cukorkákat, bonbonokat és szaloncukrot is készítettek. A híres cukrászdákban nagy mennyiségű szaloncukrot készítettek az ünnepek előtt, volt hogy naponta 25-30 kg csokoládét is felhasználtak. A pozitív formákat átszitált rizslisztbe mártották, és az így keletkezett mélyedésbe öntötték a folyékony cukrot. Amikor a cukor megdermedt és megszáradt, kivették és becsomagolták. A papírra angyalkákat ragasztottak, és már lehetett is a karácsonyfára akasztani. Persze nem mindenki engedhette meg magának, hogy csillogó cukrászdában vásároljon szaloncukrot a fára, ezért sokan otthon készítették el a csemegét. Ha van időnk és kedvünk, mi is készíthetünk házi szaloncukrot a karácsonyfára.
Íme, a recept:
Hozzávalók: 1 kg (barna)cukor, 3 dl víz, ízesítő anyagok: darált dió, kakaó, mogyoró, marcipánmassza, kókusz, citrom. Bevonáshoz: csokoládés tortabevonó.
A cukrot a vízzel főzzük addig, amíg szálasodni nem kezd. Vékony drótból hajlítsunk gyűrűt, mártsuk bele a masszába, és próbáljunk meg buborékot fújni úgy, mintha szappanbuborékot fújnánk. Ha ez sikerül, akkor már megfelelő a cukor állaga. A masszát öntsük vízzel kiöblített porcelántálba, öntsünk a tetejére is egy kis vizet, és tegyük hideg helyre. Amikor már nem meleg, akkor fakanállal keverjük addig, amíg hófehér pép nem lesz belőle. A pépet osszuk annyifelé, ahányféle cukrot szeretnénk készíteni. Keverjük hozzá az ízesítőket. Ezután egy kicsit langyosítsuk meg, hogy jól kenhető legyen, és hideg tálcán simítsuk el 1,5-2 cm vastagságban. Amikor megdermedt a cukor és már vágható, akkor vizes késsel vágjuk kis téglalapra. (origo)
2007. 12. 22. szombat 22:22  #337
sanyisanyi74 sanyisanyi74 VIP
Nagyon szeretem az almát
vigyor
(Ez egy válasz tom1019 üzenetére (2007. 12. 22. szombat 22:04), amit ide kattintva olvashatsz)
tom1019 tom1019 VIP Admin
2007. 12. 22. szombat 22:04
szívesen lennék egyszer a vacsorád!!! wink nyes finom
2007. 12. 22. szombat 22:04  #336
tom1019 tom1019 VIP Admin
szívesen lennék egyszer a vacsorád!!! wink nyes finom
(Ez egy válasz X üzenetére (2007. 12. 21. péntek 21:36), amit ide kattintva olvashatsz)
Törölt felhasználó (21812)
2007. 12. 21. péntek 21:36
Néhányan azt hiszik rólam, hogy pasikat reggelizek. És tényleg!
wink
nyes



nyes
2007. 12. 22. szombat 11:20  #335
MmePrune MmePrune VIP Admin
te hüjjjje...a párizsi sincs odaírva, hogy szeletelni kéne...vegyél egy fél kgnyi szelet kenyeret, rakd rá a 20 dkg párizsit egybe, és tömd be vele a szádat...csak kussoljál már végre mf1 finom
(Ez egy válasz surdapapa üzenetére (2007. 12. 22. szombat 10:54), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 12. 22. szombat 10:54
Úrnőm!

szted hol a fenében van benne a receptben, h fel kell szeletelni a kenyeret? eplus2
2007. 12. 22. szombat 11:16  #334
Briliáns Briliáns

Nincs vkinek egy bevált lazac receptje?
Előre is köszi! finom
2007. 12. 22. szombat 10:54  #333
surdapapa surdapapa
Úrnőm!

szted hol a fenében van benne a receptben, h fel kell szeletelni a kenyeret? eplus2
(Ez egy válasz MmePrune üzenetére (2007. 12. 13. csütörtök 15:31), amit ide kattintva olvashatsz)
MmePrune MmePrune VIP Admin
2007. 12. 13. csütörtök 15:31
szerinted a "kenyérszeleteket megkenjük margarinnal" mit takar? egész kenyeret?
jessszus, csak te ne főzzél smile
2007. 12. 21. péntek 21:36  #332
Törölt felhasználó (21812)
Néhányan azt hiszik rólam, hogy pasikat reggelizek. És tényleg!
wink
nyes



nyes
2007. 12. 21. péntek 09:44  #331
Szoni Szoni
2007. 12. 20. csütörtök 20:35  #330
Törölt felhasználó (21812)
És semmilyen kaját nem tálalnak fel meztelen nőn? Milyen sz*r helyen dolgozol???

vigyor
(Ez egy válasz tom1019 üzenetére (2007. 12. 20. csütörtök 18:40), amit ide kattintva olvashatsz)
tom1019 tom1019 VIP Admin
2007. 12. 20. csütörtök 18:40
Karácsonyi parti van a munkahelyemen
(sajnos csak telivel tudtam fotózni)
Jó étvágyat! finom nyes

Klikkelj a normál/tömörített mérethez


Klikkelj a normál/tömörített mérethez


Klikkelj a normál/tömörített mérethez


Klikkelj a normál/tömörített mérethez


Klikkelj a normál/tömörített mérethez


Klikkelj a normál/tömörített mérethez


Klikkelj a normál/tömörített mérethez


Klikkelj a normál/tömörített mérethez


Klikkelj a normál/tömörített mérethez


Klikkelj a normál/tömörített mérethez
2007. 12. 20. csütörtök 20:05  #329
Zsuzska77 Zsuzska77
az én évvégi céges bulim HOLNAP lesz. én is valami ilyenre számítok!! smile
2007. 12. 20. csütörtök 19:33  #328
tatita tatita
nagyon jó
2007. 12. 20. csütörtök 18:40  #327
tom1019 tom1019 VIP Admin
Karácsonyi parti van a munkahelyemen
(sajnos csak telivel tudtam fotózni)
Jó étvágyat! finom nyes

Klikkelj a normál/tömörített mérethez


Klikkelj a normál/tömörített mérethez


Klikkelj a normál/tömörített mérethez


Klikkelj a normál/tömörített mérethez


Klikkelj a normál/tömörített mérethez


Klikkelj a normál/tömörített mérethez


Klikkelj a normál/tömörített mérethez


Klikkelj a normál/tömörített mérethez


Klikkelj a normál/tömörített mérethez


Klikkelj a normál/tömörített mérethez
2007. 12. 13. csütörtök 15:33  #326
MmePrune MmePrune VIP Admin
kis barátom! garantálom, hogy az én főzési tudományom után, te mind a 10 ujjadat megnyalnád smile
vagy izééé...tuuuudod mit wink
(Ez egy válasz tom1019 üzenetére (2007. 12. 13. csütörtök 07:52), amit ide kattintva olvashatsz)
tom1019 tom1019 VIP Admin
2007. 12. 13. csütörtök 07:52


a Te recepted alapján nem biztos, hogy fánkozni és képviselni tudnád a konyhás-cukrász mesterséget! eplus2
2007. 12. 13. csütörtök 15:31  #325
MmePrune MmePrune VIP Admin
szerinted a "kenyérszeleteket megkenjük margarinnal" mit takar? egész kenyeret?
jessszus, csak te ne főzzél smile
(Ez egy válasz surdapapa üzenetére (2007. 12. 13. csütörtök 13:01), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 12. 13. csütörtök 13:01
ha te el akkor én téged +! hehe eplus2

de nem is jó a recept!
nem írja, h szeleteljük a kenyeret, vagy az egész kenyeret kenjük! hehe

vagy szeletelt kenyeret köll venni confused mert akkor meg a hozzávalók nem stimmelnek! hehe
2007. 12. 13. csütörtök 14:13  #324
surdapapa surdapapa
haggyámá!
a nappaliba fikázzák a virslidet! eplus2

éhen halni!

inkább halálra szeretkezem magam!

osztán én jól felkészültem az éhenhalás ellen!

de sárlot se fenyegeti cerintem!
(Ez egy válasz erdokerulo üzenetére (2007. 12. 13. csütörtök 14:08), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 12. 13. csütörtök 14:08
Addig b.szogatjátok egymást, míg éhen nem fogtok halni.... eplus2
2007. 12. 13. csütörtök 14:08  #323
erdokerulo erdokerulo
Addig b.szogatjátok egymást, míg éhen nem fogtok halni.... eplus2
(Ez egy válasz surdapapa üzenetére (2007. 12. 13. csütörtök 13:01), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 12. 13. csütörtök 13:01
ha te el akkor én téged +! hehe eplus2

de nem is jó a recept!
nem írja, h szeleteljük a kenyeret, vagy az egész kenyeret kenjük! hehe

vagy szeletelt kenyeret köll venni confused mert akkor meg a hozzávalók nem stimmelnek! hehe
2007. 12. 13. csütörtök 13:01  #322
surdapapa surdapapa
ha te el akkor én téged +! hehe eplus2

de nem is jó a recept!
nem írja, h szeleteljük a kenyeret, vagy az egész kenyeret kenjük! hehe

vagy szeletelt kenyeret köll venni confused mert akkor meg a hozzávalók nem stimmelnek! hehe
(Ez egy válasz X üzenetére (2007. 12. 13. csütörtök 12:55), amit ide kattintva olvashatsz)
Törölt felhasználó (21812)
2007. 12. 13. csütörtök 12:55
Nincs konyhai mérlegem, tutira el fogom b.szni.
hehe
2007. 12. 13. csütörtök 12:55  #321
Törölt felhasználó (21812)
Nincs konyhai mérlegem, tutira el fogom b.szni.
hehe
(Ez egy válasz surdapapa üzenetére (2007. 12. 13. csütörtök 10:48), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 12. 13. csütörtök 10:48
elképzeltem:
a lotyóm ezek után bevállalja és holnap reggel megpróbál ilyet készíteni a gyermekének! eplus2 hehe

csak el ne rontsa! hehe
/ 32