Vágykeltők a konyhából!
Zeller, osztriga, csokoládé, gyömbér, ginzeg, krumpli: csak néhány azok közül az élelmiszerek közül, amelyek az utóbbi pár ezer évben kéredzkedtek fel az afrodiziákumok listájára - ám a tudomány fejlődésével ezek közül sok le is került onnan. Natúrviagrák, amelyek fennmaradtak a rostán.
A vágy serkentésének az ókor óta hatalmas kultusza van: az emberek a teljesen hétköznapi élelmiszerektől kezdve, az egészen bizarr dolgokig bármit elfogyasztottak, amiről úgy vélték, lepedőakrobatává teszi majd őket.
A hivatalos meghatározás szerint afrodiziákumoknak nevezzük az olyan anyagokat, amelyek élénkítik a nemi vágyat és a nemi aktivitást. "Általánosságban az afrodiziákumoknak két fajtája van - áll a Magyar Dietetikusok hírlevelében - : az egyik csoportba a termékenységet növelő, a másikba a szexuális energiát erősítő szereket soroljuk."
- az avokádó: magas növényizsír-tartalma miatt energiát szolgáltat, a termékenységet elősegítő E-vitamint és telítetlen zsírsavakat tartalmaz. E-vitamint találunk még ezen kívül a különböző olajokban, olajos magvakban, ezek ugyan a vágyat nem korbácsolják, bár bizonyos csonthéjasoknak, a diónak, mogyorónak, mandulának lehet ilyen hatása is. Ennek ellenére érdemes E-vitaminban gazdag ételeket fogyasztani, hiszen az E-vitamin-hiány tünetei közé tartozik, a terméketlenség kívül, a kimerültség és az izomtónus-vesztés, amely gátja lehet a minőségi szexnek.
- vágykorbácsolók a spájzból: zeller, fokhagyma, fahéj, chili, borsmenta
- sztár-afrodiziákumok: petrezselyem, gyömbér, osztriga, spárga
- a petrezselyem, már a vágykeltők sztárjai közé tartozik, vagyis azok közé a növények közé, amelyek elsők között jutnak a szerelmesek eszébe a témáról. A petrezselyem az apiol nevű illóolaj tartalmának köszönheti jó hírét, ugyanis remek értágító hatású, így serkenti a vérkeringést - nem csak a szív dobog hevesebben, de az intim testrészek vérbősége is gyönyörrel teli pillanatokat okozhat. A petrezselyem kiváló ellenszere lehet az impotenciának, mert hosszabbítja az erekció időtartamát is.
- gyömbér hatásait már az ókori Indiában is ismerték. Ez az ún. "meleg" típusú fűszer serkenti a vérkeringést, és a szerelmi aktus során hőhullámokat okoz a testben, így okoz és fokoz nemi vágyat. Nem csak fűszerként, hanem erős aromájú illóolajként is erotizáló hatása van.
Bizarr vágykeltők
A legbizarrabb vágykeltők sorában megtalálhatjuk a frissen csapolt szarvasvért, a porrá őrölt orrszarvúszarvat, a szárított rozmárvesét és a tigris- vagy galambcsontot is. A meskawaki indiánok a ginzenggyökeret csörgőkígyó húsával együtt fogyasztották, hogy jobban tudjanak teljesíteni. Az arabok szerelmi tankönyve, az Illatos kert tanácsai szerint verébnyelvet kell enni, hogy megjöjjön a vágy.
Zeller, osztriga, csokoládé, gyömbér, ginzeg, krumpli: csak néhány azok közül az élelmiszerek közül, amelyek az utóbbi pár ezer évben kéredzkedtek fel az afrodiziákumok listájára - ám a tudomány fejlődésével ezek közül sok le is került onnan. Natúrviagrák, amelyek fennmaradtak a rostán.
A vágy serkentésének az ókor óta hatalmas kultusza van: az emberek a teljesen hétköznapi élelmiszerektől kezdve, az egészen bizarr dolgokig bármit elfogyasztottak, amiről úgy vélték, lepedőakrobatává teszi majd őket.
A hivatalos meghatározás szerint afrodiziákumoknak nevezzük az olyan anyagokat, amelyek élénkítik a nemi vágyat és a nemi aktivitást. "Általánosságban az afrodiziákumoknak két fajtája van - áll a Magyar Dietetikusok hírlevelében - : az egyik csoportba a termékenységet növelő, a másikba a szexuális energiát erősítő szereket soroljuk."
- az avokádó: magas növényizsír-tartalma miatt energiát szolgáltat, a termékenységet elősegítő E-vitamint és telítetlen zsírsavakat tartalmaz. E-vitamint találunk még ezen kívül a különböző olajokban, olajos magvakban, ezek ugyan a vágyat nem korbácsolják, bár bizonyos csonthéjasoknak, a diónak, mogyorónak, mandulának lehet ilyen hatása is. Ennek ellenére érdemes E-vitaminban gazdag ételeket fogyasztani, hiszen az E-vitamin-hiány tünetei közé tartozik, a terméketlenség kívül, a kimerültség és az izomtónus-vesztés, amely gátja lehet a minőségi szexnek.
- vágykorbácsolók a spájzból: zeller, fokhagyma, fahéj, chili, borsmenta
- sztár-afrodiziákumok: petrezselyem, gyömbér, osztriga, spárga
- a petrezselyem, már a vágykeltők sztárjai közé tartozik, vagyis azok közé a növények közé, amelyek elsők között jutnak a szerelmesek eszébe a témáról. A petrezselyem az apiol nevű illóolaj tartalmának köszönheti jó hírét, ugyanis remek értágító hatású, így serkenti a vérkeringést - nem csak a szív dobog hevesebben, de az intim testrészek vérbősége is gyönyörrel teli pillanatokat okozhat. A petrezselyem kiváló ellenszere lehet az impotenciának, mert hosszabbítja az erekció időtartamát is.
- gyömbér hatásait már az ókori Indiában is ismerték. Ez az ún. "meleg" típusú fűszer serkenti a vérkeringést, és a szerelmi aktus során hőhullámokat okoz a testben, így okoz és fokoz nemi vágyat. Nem csak fűszerként, hanem erős aromájú illóolajként is erotizáló hatása van.
Bizarr vágykeltők
A legbizarrabb vágykeltők sorában megtalálhatjuk a frissen csapolt szarvasvért, a porrá őrölt orrszarvúszarvat, a szárított rozmárvesét és a tigris- vagy galambcsontot is. A meskawaki indiánok a ginzenggyökeret csörgőkígyó húsával együtt fogyasztották, hogy jobban tudjanak teljesíteni. Az arabok szerelmi tankönyve, az Illatos kert tanácsai szerint verébnyelvet kell enni, hogy megjöjjön a vágy.
Kéthagymás sült sertéstarja
Hozzávalók:
1 kg sertéstarja
4 db vöröshagyma
1 fej fokhagyma
25 dkg zsír
só, őrölt bors
Elkészítés:
A tarját kicsontozzuk, és kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk és megsózzuk. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a vöröshagymát félbevágjuk, a fokhagymát gerezdekre szedjük. A zsír megforrósítjuk, beletesszük a hússzeleteket és mindkét oldalát egy kicsit megpirítjuk. Amikor a szeletek mindkét oldala színt kapott, hozzáadjuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Kevés vizet öntünk rá, és megszórjuk 1 mokkáskanál őrölt borssal, majd puhára pároljuk. (Az elpárolgott vizet folyamatosan pótolni kell.) Köretként burgonyát, vagy rizst adunk, valamint tálalhatjuk főzelékek feltéteként. De nagyon finom hidegen is, a zsírját kenyérre kenve paradicsommal, paprikával, vagy kovászos uborkával.
Jóétvágyat!
Hozzávalók:
1 kg sertéstarja
4 db vöröshagyma
1 fej fokhagyma
25 dkg zsír
só, őrölt bors
Elkészítés:
A tarját kicsontozzuk, és kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk és megsózzuk. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a vöröshagymát félbevágjuk, a fokhagymát gerezdekre szedjük. A zsír megforrósítjuk, beletesszük a hússzeleteket és mindkét oldalát egy kicsit megpirítjuk. Amikor a szeletek mindkét oldala színt kapott, hozzáadjuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Kevés vizet öntünk rá, és megszórjuk 1 mokkáskanál őrölt borssal, majd puhára pároljuk. (Az elpárolgott vizet folyamatosan pótolni kell.) Köretként burgonyát, vagy rizst adunk, valamint tálalhatjuk főzelékek feltéteként. De nagyon finom hidegen is, a zsírját kenyérre kenve paradicsommal, paprikával, vagy kovászos uborkával.
Jóétvágyat!
Hozzávalók:
8 db sós palacsinta, 300 g szárnyashús, 40 g vöröshagyma, 0,5 dl olaj, 2 dl tejföl, 0,5 dl habtejszín, 20 g liszt, só, fűszerpaprika, őrölt bors
Elkészítés:
A vöröshagymát finomra, a húst apró kockákra vágjuk. A felhevített olajban a hagymát megfonnyasztjuk, a tűzről levéve belekeverjük a fűszerpaprikát, és hozzáadjuk a húst. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy a húst ellepje, sózzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Amikor megpuhult, tejfölös habarással sűrítjük, tejszínnel dúsítjuk, majd utánaízesítjük és átforraljuk. A húst kiszedjük, és finomra összevágjuk, kevés őrölt borssal ízesítjük. Az átszűrt mártásból annyit teszünk bele, hogy kenhető legyen. Ezt a húsmasszát egyenletesen elosztjuk a palacsintákba, széleit felhajtjuk, összegöngyöljük. Tűzálló edénybe rakjuk, sütőben átforrósítjuk, és tálaláskor a forró paprikás mártással bevonjuk.
Hideg lecsó
2 ek zsír, vagy olaj, 4-5 fej hagyma, 2 paradicsom, 1 kg zöldpaprika, 1 ek fűszerpaprika (édes), 2-3 gerezd fokhagyma, só.
A zsíron, vagy olajon megpárolom az apróra vágott hagymát. Hozzáadom a fűszerpaprikát, megkeverem, majd beleteszem a csíkokra vágott zöldpaprikát és a kockákra vágott zöldparadicsomot, sózom, majd tovább párolom. Néhány perc múlva hozzáadom a szétzúzott fokhagymagerezdeket, egy deci vízzel eloltom és kis lángon tovább párolom. Néha megrázogatom, vagy megkeverem és készre párolom.
Lehűtöm és mindenféle sültek és felvágottak mellé kínálom.
2 ek zsír, vagy olaj, 4-5 fej hagyma, 2 paradicsom, 1 kg zöldpaprika, 1 ek fűszerpaprika (édes), 2-3 gerezd fokhagyma, só.
A zsíron, vagy olajon megpárolom az apróra vágott hagymát. Hozzáadom a fűszerpaprikát, megkeverem, majd beleteszem a csíkokra vágott zöldpaprikát és a kockákra vágott zöldparadicsomot, sózom, majd tovább párolom. Néhány perc múlva hozzáadom a szétzúzott fokhagymagerezdeket, egy deci vízzel eloltom és kis lángon tovább párolom. Néha megrázogatom, vagy megkeverem és készre párolom.
Lehűtöm és mindenféle sültek és felvágottak mellé kínálom.
Most sültek ki a kiflijeim: lehet választani - szezámmagos, vagy sima sós.
Vegyetek s egyetek,
drága barátaim,
egyetek jól, ha van mit,
vegyetek s egyetek,
kövérek legyetek,
kössetek tiszta kendőt
a nyakatokba bogra
s kigömbölyült vidám
arccal, szép pirosan
egyétek a levest,
gyúrjátok lefelé
az ízes pecsenyéket,
zsíros falat zamatját
élvezzétek, ropogva
harapjátok a hízott
gyümölcsök drága húsát,
töltsetek bort, a szőlő
sűrü aranylevét
csurrantsátok csobogva
a kristályos pohárba
és igyatok örömmel
és egyetek sokat
és igyatok sokat
s egyetek, igyatok,
míg meg nem részegedtek
és hangosan dalolva
nem veritek az asztalt,
nem kezdtek kiabálni
és csókolózni roppant
kacajjal, igyatok,
kedves barátaim,
vidám fickók, ti drágák,
szivem szerettei, -
ó mert tudom, bizonnyal
nem bűn örömben élni
s az Isten úgy tekint le
reátok kék egéből,
jóságos víg mosollyal,
ellágyult szívvel és
félszemmel hunyorítva,
ahogyan én tekintek
a tej körül csatázó,
ugrándozó, bolondos,
lefetyelő, bozontos,
rubintos-nyelvü, huncut
öklömnyi kiskutyákra!
drága barátaim,
egyetek jól, ha van mit,
vegyetek s egyetek,
kövérek legyetek,
kössetek tiszta kendőt
a nyakatokba bogra
s kigömbölyült vidám
arccal, szép pirosan
egyétek a levest,
gyúrjátok lefelé
az ízes pecsenyéket,
zsíros falat zamatját
élvezzétek, ropogva
harapjátok a hízott
gyümölcsök drága húsát,
töltsetek bort, a szőlő
sűrü aranylevét
csurrantsátok csobogva
a kristályos pohárba
és igyatok örömmel
és egyetek sokat
és igyatok sokat
s egyetek, igyatok,
míg meg nem részegedtek
és hangosan dalolva
nem veritek az asztalt,
nem kezdtek kiabálni
és csókolózni roppant
kacajjal, igyatok,
kedves barátaim,
vidám fickók, ti drágák,
szivem szerettei, -
ó mert tudom, bizonnyal
nem bűn örömben élni
s az Isten úgy tekint le
reátok kék egéből,
jóságos víg mosollyal,
ellágyult szívvel és
félszemmel hunyorítva,
ahogyan én tekintek
a tej körül csatázó,
ugrándozó, bolondos,
lefetyelő, bozontos,
rubintos-nyelvü, huncut
öklömnyi kiskutyákra!
Jóasszony pecsenyéje
Hozzávalók:
0.5 kg tarja
2 gerezd fokhagyma
2 nagy fej hagyma
só
bors
liszt
mustár
olaj
krumpli
Elkészítés:
A tarját szeleteljük fel és klopfoljuk ki. Sózzuk, borsozzuk meg, majd dörzsöljük be összezúzott fokhagymával.
A szeleteket kenjük be vékonyan mustárral és lefedve tegyük félre, hogy az egész egy kicsit érjen össze.
Addig pucoljuk meg a krumplit és egy tál vízben tegyük félre.
Pucoljuk meg a hagymát vágjuk fel karikára és olajon vagy zsírban pirítsuk szép halvány sárgára. Ha elkészült szedjük ki és tegyük félre.
Vegyük elő a hússzeleteket és mindkét oldalukat lisztezzük be, majd a hagymából visszamaradt zsiradékon szépen süssük ki.
Amikor elkezdjük sütni a hússzeleteket azzal egy időben odarakhatjuk a nagyobb cikkekre vágott krumplit is sülni, így az a pecsenyeszeletekkel egy időben el fog készülni. Persze közben egyikről sem feledkezzünk meg a másik kárára.
A sütés után mindent csurgassunk le alaposan, vagy konyhai papírtörlőre szedjük ki, hogy ne legyen túl zsíros az étel.
A jóasszony pecsenyéjét úgy tálaljuk, hogy egy tál aljára rakjuk a kisült krumplit a tetejére halmozzuk fel a hússzeleteket majd borítsuk be az egészet a kisült hagymakarikákkal.
Jó étvágyat!
Hozzávalók:
0.5 kg tarja
2 gerezd fokhagyma
2 nagy fej hagyma
só
bors
liszt
mustár
olaj
krumpli
Elkészítés:
A tarját szeleteljük fel és klopfoljuk ki. Sózzuk, borsozzuk meg, majd dörzsöljük be összezúzott fokhagymával.
A szeleteket kenjük be vékonyan mustárral és lefedve tegyük félre, hogy az egész egy kicsit érjen össze.
Addig pucoljuk meg a krumplit és egy tál vízben tegyük félre.
Pucoljuk meg a hagymát vágjuk fel karikára és olajon vagy zsírban pirítsuk szép halvány sárgára. Ha elkészült szedjük ki és tegyük félre.
Vegyük elő a hússzeleteket és mindkét oldalukat lisztezzük be, majd a hagymából visszamaradt zsiradékon szépen süssük ki.
Amikor elkezdjük sütni a hússzeleteket azzal egy időben odarakhatjuk a nagyobb cikkekre vágott krumplit is sülni, így az a pecsenyeszeletekkel egy időben el fog készülni. Persze közben egyikről sem feledkezzünk meg a másik kárára.
A sütés után mindent csurgassunk le alaposan, vagy konyhai papírtörlőre szedjük ki, hogy ne legyen túl zsíros az étel.
A jóasszony pecsenyéjét úgy tálaljuk, hogy egy tál aljára rakjuk a kisült krumplit a tetejére halmozzuk fel a hússzeleteket majd borítsuk be az egészet a kisült hagymakarikákkal.
Jó étvágyat!
Csokis süti
Hozzávalók:
15 dkg liszt
2 ek. cukrozatlan kakópor
1/2 tk. szódabikarbóna
1/4 tesáskanál őrölt fahéj
10 dkg csoki
10 dkg puha vaj
15 dkg cukor
1 tojás
lazításhoz tej (kb 1 dl)
Elkészítés:
Egy tálban összekeverjük a cukrot, lisztet, kakaóport, szódabikarbónát, fahéjat, és az apró kockákra vágott csokit. Egy másik tálban az olvasztott vajat és a tojást keverjük el, ehhez hozzáadjuk az előző tál tartalmát, és összedolgozzuk. Nem szabad folyékonynak lennie, mert a sütőben szétfolyik. A tejet úgy adjuk hozzá, hogy a massza elég kemény maradjon. Aztán sütőpapírral kibélelt sütőlapra tesszük az evőkanálnyi adagokat. Majd a hő hatására szép kör alakú formája lesz. 200°C-on sütjük kb 15 percig, majd hagyjuk kihülni, mert először még lágy, de aztán ha kihül, szinte keksz szerű lesz.
Hozzávalók:
15 dkg liszt
2 ek. cukrozatlan kakópor
1/2 tk. szódabikarbóna
1/4 tesáskanál őrölt fahéj
10 dkg csoki
10 dkg puha vaj
15 dkg cukor
1 tojás
lazításhoz tej (kb 1 dl)
Elkészítés:
Egy tálban összekeverjük a cukrot, lisztet, kakaóport, szódabikarbónát, fahéjat, és az apró kockákra vágott csokit. Egy másik tálban az olvasztott vajat és a tojást keverjük el, ehhez hozzáadjuk az előző tál tartalmát, és összedolgozzuk. Nem szabad folyékonynak lennie, mert a sütőben szétfolyik. A tejet úgy adjuk hozzá, hogy a massza elég kemény maradjon. Aztán sütőpapírral kibélelt sütőlapra tesszük az evőkanálnyi adagokat. Majd a hő hatására szép kör alakú formája lesz. 200°C-on sütjük kb 15 percig, majd hagyjuk kihülni, mert először még lágy, de aztán ha kihül, szinte keksz szerű lesz.
Szép szines kép, ami elősegiti a diétát, lehet megpróbálni !
ne beszéld le a diétáról!
az arcából fogynia kell! (Ez egy válasz vica30 üzenetére (2008. 09. 25. csütörtök 05:53), amit ide kattintva olvashatsz)
az arcából fogynia kell! (Ez egy válasz vica30 üzenetére (2008. 09. 25. csütörtök 05:53), amit ide kattintva olvashatsz)
2008. 09. 25. csütörtök 05:53
Miért is diétáznál? Itt a finom meleg bundáskenyér! Na, ennek állj ellen!
Resztelt csirkemáj
Csak 120 kalóriát tartalmaz 10 dkg
Nagyon gyors, és nagyon finom étel.
Nagyon sok hagyma kell hozzá, úgy a legfinomabb.
1 kg hagymát vágj karikára, majd fonnyaszd meg pár kanál delma light-on, ha kell, adj hozzá vizet. Süsd zsírjára, majd szórd meg borssal, pirospaprikával, és így süsd pár másodpercig, majd dobd bele a csirkemájat. Fontos, hogy nagy lángon, nagy fokozaton süsd a májat. Szükség szerint még egy kis delmát vagy csepp vizet adhatsz hozzá. Szép piros legyen, a sok bors ehhez az ételhez nélkülözhetetlen, de végül is ez ízlés dolga. Sülés közben figyeld a májat (ha levet ereszt, nem baj), ha nem véres a belseje, és még nem kezdett el keményedni, akkor jó. Vigyázz, nagyon gyorsan elkészül, ne hagyd magára sülés közben az ételt, mert megkeményedhet, és könnyen odaég. Bár ez egy igazán magyaros, finom étel, mégsem hízlal különösebben, mivel a csirkemájban 130 kalória van, és a vízen párolt hagyma nem növeli a kalóriaértékét, hanem csökkenti. főtt burgonyával, savanyúsággal isteni. A sok hagyma és sok pirospaprika a lényege a resztelt májnak. Bár az eredeti recept szerint sertésmájból kell készíteni, ha fogyózol, ezt nem javaslom. Fontos tudnod, hogy a májban minden létező vitamin megtalálható. Egyél sokat belőle.
Csak 120 kalóriát tartalmaz 10 dkg
Nagyon gyors, és nagyon finom étel.
Nagyon sok hagyma kell hozzá, úgy a legfinomabb.
1 kg hagymát vágj karikára, majd fonnyaszd meg pár kanál delma light-on, ha kell, adj hozzá vizet. Süsd zsírjára, majd szórd meg borssal, pirospaprikával, és így süsd pár másodpercig, majd dobd bele a csirkemájat. Fontos, hogy nagy lángon, nagy fokozaton süsd a májat. Szükség szerint még egy kis delmát vagy csepp vizet adhatsz hozzá. Szép piros legyen, a sok bors ehhez az ételhez nélkülözhetetlen, de végül is ez ízlés dolga. Sülés közben figyeld a májat (ha levet ereszt, nem baj), ha nem véres a belseje, és még nem kezdett el keményedni, akkor jó. Vigyázz, nagyon gyorsan elkészül, ne hagyd magára sülés közben az ételt, mert megkeményedhet, és könnyen odaég. Bár ez egy igazán magyaros, finom étel, mégsem hízlal különösebben, mivel a csirkemájban 130 kalória van, és a vízen párolt hagyma nem növeli a kalóriaértékét, hanem csökkenti. főtt burgonyával, savanyúsággal isteni. A sok hagyma és sok pirospaprika a lényege a resztelt májnak. Bár az eredeti recept szerint sertésmájból kell készíteni, ha fogyózol, ezt nem javaslom. Fontos tudnod, hogy a májban minden létező vitamin megtalálható. Egyél sokat belőle.
Miért is diétáznál? Itt a finom meleg bundáskenyér! Na, ennek állj ellen!
ma diétás napot tartok: