Kifelejtettem a tejbegrízt.
Én fahéjjal szeretem a legjobban.
Ti szeretitek? Mit tesztek rá? (Ez egy válasz X üzenetére (2007. 10. 02. kedd 21:53), amit ide kattintva olvashatsz)
Én fahéjjal szeretem a legjobban.
Ti szeretitek? Mit tesztek rá? (Ez egy válasz X üzenetére (2007. 10. 02. kedd 21:53), amit ide kattintva olvashatsz)
Törölt felhasználó (21812)
2007. 10. 02. kedd 21:53
Kérdés:
Van nektek is olyan végtelenül egyszerű étel, ami hatalmas boldogságot okoz?
Nekem ilyen pl.
1) császárszalonna, ecetes vízbe áztatott hagymakarikákkal
2) kacsazsíros kenyér paradicsommal és paprikával
3) sült kolbász mustárral
4) friss kenyér csücske boltból hazafelé menet elfogyasztva
Van nektek is olyan végtelenül egyszerű étel, ami hatalmas boldogságot okoz?
Nekem ilyen pl.
1) császárszalonna, ecetes vízbe áztatott hagymakarikákkal
2) kacsazsíros kenyér paradicsommal és paprikával
3) sült kolbász mustárral
4) friss kenyér csücske boltból hazafelé menet elfogyasztva
De előtte a kezed hátul össze lesz bilincselve, mielőtt bekapod.
(Ez egy válasz MmePrune üzenetére (2007. 10. 03. szerda 17:24), amit ide kattintva olvashatsz)
(Ez egy válasz MmePrune üzenetére (2007. 10. 03. szerda 17:24), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 10. 03. szerda 17:24
a kolbászt azt bekapom...de hogy lepkéket szopogassak...
a kolbászt azt bekapom...de hogy lepkéket szopogassak...
(Ez egy válasz tom1019 üzenetére (2007. 10. 03. szerda 11:55), amit ide kattintva olvashatsz)
Az aranygaluska:
Szóval semmi recept, fogom a jó mély tálat, belezúdítok egy fél zacsi lisztet -érzésre-, egy kis cukros tejben felfuttatom az élesztőt, azt bele, két tojás sárgáját, egy csipet sót, még egy evőkanál porcukrot, hadd menjen. És keverem, keverem, mindig egy pici langyos tejet öntök hozzá, amíg sima nem lesz, inkább lágyabb legyen a tészta, mint keményebb. És a végén egy jó evőkanál olvasztott margarint öntök bele langyosan, azzal is jól ki kell keverni, elég nehezen indul, mert sehogyse akar elkezdeni összekeveredni, de aztán simán! Rá egy konyharuhát és keljen vagy negyven percig.
Azalatt megdarálok három marék diót, összekeverem jó bőven kristálycukorral, mert az a jobb, mert az tud olyan szépen rákaramellizálódni a galuskára, amikor megsült. És aztán kimargarinozok egy közepes tepsit, és külön felolvasztok két evőkanál margarint és belemártok egy evőkanalat a margarinba, kiszaggatok vele egy kanál tésztát, belemártom a dióba és bele a tepsibe, egymás mellé sorban, és jöhet rá a következő réteg is, amennyi csak van. Tehát semmi gyúródeszka, meg ilyesmi. Csak a kanál.
Még kelni hagyom fél órát, aztán be a langyos sütőbe. Azért langyosba, hogy ott még legyen neki ideje megnövekedni, és fokozatosan emelem a hőmérsékletet, vagyis kábé húsz percig nem túl meleg a sütő, a végén pedig tíz percig jól bedurrantani neki, hogy szépen megpiruljon a teteteje. És nem rögtön rántjuk ki a sütőből, hadd legyen csak benne, közben elkészítjük az öntetet.
Ami nálam nem ám borsodó, meg a nyavalya, hanem egyszerű vaníliáspudingból készített sodó, vagyis dupla annyi tejből készített puding, mint ami a zacsira van írva, jó folyós legyen. Teszek bele még egy fél kikapart vaníliarudat, vagy egy zacsi vaníliáscukrot.
Na mármost, amikor az illata áthatol az érzékszerveimen, máris szedem ki a tányérra, és a tésztakupacok szépen, külön jönnek ki, nem egybeáll a tészta, hanem csuda jópofán külön galuskákba marad, pedig nem is úgy néz ki. És az egésznek a belseje puha, levegős, a kérge meg ropog, akkor sikerült! Mindenképpen a sütés befejezése előtt szúrjatok a közepébe egy próbatűt, ha nem ragad rá tészta, akkor belül is megsült!
Irtó laktató ám! Amikor a fiamék eszik, meg még én is bűnözöm egy picit, akkor épp elfogy, de úgy érzi az ember, hogy degeszre is ette magát! Kihűlve mi már nem szeretjük, de van, aki igen.
Jó étvágyt!
Szóval semmi recept, fogom a jó mély tálat, belezúdítok egy fél zacsi lisztet -érzésre-, egy kis cukros tejben felfuttatom az élesztőt, azt bele, két tojás sárgáját, egy csipet sót, még egy evőkanál porcukrot, hadd menjen. És keverem, keverem, mindig egy pici langyos tejet öntök hozzá, amíg sima nem lesz, inkább lágyabb legyen a tészta, mint keményebb. És a végén egy jó evőkanál olvasztott margarint öntök bele langyosan, azzal is jól ki kell keverni, elég nehezen indul, mert sehogyse akar elkezdeni összekeveredni, de aztán simán! Rá egy konyharuhát és keljen vagy negyven percig.
Azalatt megdarálok három marék diót, összekeverem jó bőven kristálycukorral, mert az a jobb, mert az tud olyan szépen rákaramellizálódni a galuskára, amikor megsült. És aztán kimargarinozok egy közepes tepsit, és külön felolvasztok két evőkanál margarint és belemártok egy evőkanalat a margarinba, kiszaggatok vele egy kanál tésztát, belemártom a dióba és bele a tepsibe, egymás mellé sorban, és jöhet rá a következő réteg is, amennyi csak van. Tehát semmi gyúródeszka, meg ilyesmi. Csak a kanál.
Még kelni hagyom fél órát, aztán be a langyos sütőbe. Azért langyosba, hogy ott még legyen neki ideje megnövekedni, és fokozatosan emelem a hőmérsékletet, vagyis kábé húsz percig nem túl meleg a sütő, a végén pedig tíz percig jól bedurrantani neki, hogy szépen megpiruljon a teteteje. És nem rögtön rántjuk ki a sütőből, hadd legyen csak benne, közben elkészítjük az öntetet.
Ami nálam nem ám borsodó, meg a nyavalya, hanem egyszerű vaníliáspudingból készített sodó, vagyis dupla annyi tejből készített puding, mint ami a zacsira van írva, jó folyós legyen. Teszek bele még egy fél kikapart vaníliarudat, vagy egy zacsi vaníliáscukrot.
Na mármost, amikor az illata áthatol az érzékszerveimen, máris szedem ki a tányérra, és a tésztakupacok szépen, külön jönnek ki, nem egybeáll a tészta, hanem csuda jópofán külön galuskákba marad, pedig nem is úgy néz ki. És az egésznek a belseje puha, levegős, a kérge meg ropog, akkor sikerült! Mindenképpen a sütés befejezése előtt szúrjatok a közepébe egy próbatűt, ha nem ragad rá tészta, akkor belül is megsült!
Irtó laktató ám! Amikor a fiamék eszik, meg még én is bűnözöm egy picit, akkor épp elfogy, de úgy érzi az ember, hogy degeszre is ette magát! Kihűlve mi már nem szeretjük, de van, aki igen.
Jó étvágyt!
szombati előzetes:
és a desszert:
(Ez egy válasz MmePrune üzenetére (2007. 10. 03. szerda 06:19), amit ide kattintva olvashatsz)
és a desszert:
(Ez egy válasz MmePrune üzenetére (2007. 10. 03. szerda 06:19), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 10. 03. szerda 06:19
te zelli! ez mióta végtelenül egyszerű étel? ezzel annyit kell pancsolni, amíg elkészíted, hogy már a munkával jóllaksz
nekem a legegyszerűbb, boldogságot okozó étel a füstölt kolbász...elő a hütőből, kicsomagolom és beleharapok egy becsületeset...csak úgy kenyér nélkül
nekem a legegyszerűbb, boldogságot okozó étel a füstölt kolbász...elő a hütőből, kicsomagolom és beleharapok egy becsületeset...csak úgy kenyér nélkül
Szilva, ez Nekem azért egyszerű étel, mert nem Én csinálom! Egyszerű megenni!
(Ez egy válasz MmePrune üzenetére (2007. 10. 03. szerda 06:19), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 10. 03. szerda 06:19
te zelli! ez mióta végtelenül egyszerű étel? ezzel annyit kell pancsolni, amíg elkészíted, hogy már a munkával jóllaksz
nekem a legegyszerűbb, boldogságot okozó étel a füstölt kolbász...elő a hütőből, kicsomagolom és beleharapok egy becsületeset...csak úgy kenyér nélkül
nekem a legegyszerűbb, boldogságot okozó étel a füstölt kolbász...elő a hütőből, kicsomagolom és beleharapok egy becsületeset...csak úgy kenyér nélkül
látom te is a tipikusan nőies kategória vagy
csupa vonalra vigyázós, szagmentes, "egészséges táplálkozás jegyében" kaja
volt régen a II. kerületben egy kis lepukkant közértecske...a tulajdonos olyan remek rakott fejhúst csinált, hogy kétpofára faltuk...leírhatatlanul finom volt (nagyjából a disznósajtra hasonlított, csak több színhúsból állt)
erről jut eszembe: néha kimondhatatlan vágyat érzek egy disznósajtos zsömle megevéséhez, amikor vásárolok...ki sem bírom hazáig, már a parkolóban összedobom, és hazafelé megeszem (Ez egy válasz X üzenetére (2007. 10. 02. kedd 21:53), amit ide kattintva olvashatsz)
csupa vonalra vigyázós, szagmentes, "egészséges táplálkozás jegyében" kaja
volt régen a II. kerületben egy kis lepukkant közértecske...a tulajdonos olyan remek rakott fejhúst csinált, hogy kétpofára faltuk...leírhatatlanul finom volt (nagyjából a disznósajtra hasonlított, csak több színhúsból állt)
erről jut eszembe: néha kimondhatatlan vágyat érzek egy disznósajtos zsömle megevéséhez, amikor vásárolok...ki sem bírom hazáig, már a parkolóban összedobom, és hazafelé megeszem (Ez egy válasz X üzenetére (2007. 10. 02. kedd 21:53), amit ide kattintva olvashatsz)
Törölt felhasználó (21812)
2007. 10. 02. kedd 21:53
Kérdés:
Van nektek is olyan végtelenül egyszerű étel, ami hatalmas boldogságot okoz?
Nekem ilyen pl.
1) császárszalonna, ecetes vízbe áztatott hagymakarikákkal
2) kacsazsíros kenyér paradicsommal és paprikával
3) sült kolbász mustárral
4) friss kenyér csücske boltból hazafelé menet elfogyasztva
Van nektek is olyan végtelenül egyszerű étel, ami hatalmas boldogságot okoz?
Nekem ilyen pl.
1) császárszalonna, ecetes vízbe áztatott hagymakarikákkal
2) kacsazsíros kenyér paradicsommal és paprikával
3) sült kolbász mustárral
4) friss kenyér csücske boltból hazafelé menet elfogyasztva
1 zsíroskenyér húsos piros paradicsompaprikával
2 tej puliszkával
3 szílvásgombóc sok angyalbögyörővel
4 jónathán alma hersegtetve
(Ez egy válasz X üzenetére (2007. 10. 02. kedd 21:53), amit ide kattintva olvashatsz)
2 tej puliszkával
3 szílvásgombóc sok angyalbögyörővel
4 jónathán alma hersegtetve
(Ez egy válasz X üzenetére (2007. 10. 02. kedd 21:53), amit ide kattintva olvashatsz)
Törölt felhasználó (21812)
2007. 10. 02. kedd 21:53
Kérdés:
Van nektek is olyan végtelenül egyszerű étel, ami hatalmas boldogságot okoz?
Nekem ilyen pl.
1) császárszalonna, ecetes vízbe áztatott hagymakarikákkal
2) kacsazsíros kenyér paradicsommal és paprikával
3) sült kolbász mustárral
4) friss kenyér csücske boltból hazafelé menet elfogyasztva
Van nektek is olyan végtelenül egyszerű étel, ami hatalmas boldogságot okoz?
Nekem ilyen pl.
1) császárszalonna, ecetes vízbe áztatott hagymakarikákkal
2) kacsazsíros kenyér paradicsommal és paprikával
3) sült kolbász mustárral
4) friss kenyér csücske boltból hazafelé menet elfogyasztva
te zelli! ez mióta végtelenül egyszerű étel? ezzel annyit kell pancsolni, amíg elkészíted, hogy már a munkával jóllaksz
nekem a legegyszerűbb, boldogságot okozó étel a füstölt kolbász...elő a hütőből, kicsomagolom és beleharapok egy becsületeset...csak úgy kenyér nélkül
(Ez egy válasz zelli üzenetére (2007. 10. 02. kedd 23:40), amit ide kattintva olvashatsz)
nekem a legegyszerűbb, boldogságot okozó étel a füstölt kolbász...elő a hütőből, kicsomagolom és beleharapok egy becsületeset...csak úgy kenyér nélkül
(Ez egy válasz zelli üzenetére (2007. 10. 02. kedd 23:40), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 10. 02. kedd 23:40
Drága Charlotte!
Mostanában nem vagyok nagyevő, bár ha belegondolok, régen se!
De amit megennék:
1. Rántott sajt, rántott gomba, rántott csirkemáj rizibizivel, jó tejfölös, fokhagymás(Paradicsom, paprika bele, Nekem kötelező.) uborkasalátával! Egy adag nem megy!(3/4 adag)
2. Igen, a péksütötte friss, még meleg kenyér finom volt, akár kacsazsírral, akár finom teavajjal, paradicsom, paprika, és a frissen tépett hagyma hangulatával!
3. Kocsonyacidri jó fokhagymásan paprikával, borssal megszórva, esetleg színhús!(Fene a pofámat!)
4. Nagyon ritkán az abált szalonna is levehet a lábamról(már megint a fokhagyma, és a fűszerek), 2 évente egyszer! Húsosabb részekkel!
5. Cukkini, tök, spárga, stb. minden formában jöhet! És a gyümölcsök is!
A hatot kihagyom, mert nem szeretem a számot. Hüle babona! De amit tilt a biblia, azt szeretem, mármint a szexet!
Mostanában nem vagyok nagyevő, bár ha belegondolok, régen se!
De amit megennék:
1. Rántott sajt, rántott gomba, rántott csirkemáj rizibizivel, jó tejfölös, fokhagymás(Paradicsom, paprika bele, Nekem kötelező.) uborkasalátával! Egy adag nem megy!(3/4 adag)
2. Igen, a péksütötte friss, még meleg kenyér finom volt, akár kacsazsírral, akár finom teavajjal, paradicsom, paprika, és a frissen tépett hagyma hangulatával!
3. Kocsonyacidri jó fokhagymásan paprikával, borssal megszórva, esetleg színhús!(Fene a pofámat!)
4. Nagyon ritkán az abált szalonna is levehet a lábamról(már megint a fokhagyma, és a fűszerek), 2 évente egyszer! Húsosabb részekkel!
5. Cukkini, tök, spárga, stb. minden formában jöhet! És a gyümölcsök is!
A hatot kihagyom, mert nem szeretem a számot. Hüle babona! De amit tilt a biblia, azt szeretem, mármint a szexet!
Drága Charlotte!
Mostanában nem vagyok nagyevő, bár ha belegondolok, régen se!
De amit megennék:
1. Rántott sajt, rántott gomba, rántott csirkemáj rizibizivel, jó tejfölös, fokhagymás(Paradicsom, paprika bele, Nekem kötelező.) uborkasalátával! Egy adag nem megy!(3/4 adag)
2. Igen, a péksütötte friss, még meleg kenyér finom volt, akár kacsazsírral, akár finom teavajjal, paradicsom, paprika, és a frissen tépett hagyma hangulatával!
3. Kocsonyacidri jó fokhagymásan paprikával, borssal megszórva, esetleg színhús!(Fene a pofámat!)
4. Nagyon ritkán az abált szalonna is levehet a lábamról(már megint a fokhagyma, és a fűszerek), 2 évente egyszer! Húsosabb részekkel!
5. Cukkini, tök, spárga, stb. minden formában jöhet! És a gyümölcsök is!
A hatot kihagyom, mert nem szeretem a számot. Hüle babona! De amit tilt a biblia, azt szeretem, mármint a szexet!
(Ez egy válasz X üzenetére (2007. 10. 02. kedd 21:53), amit ide kattintva olvashatsz)
Mostanában nem vagyok nagyevő, bár ha belegondolok, régen se!
De amit megennék:
1. Rántott sajt, rántott gomba, rántott csirkemáj rizibizivel, jó tejfölös, fokhagymás(Paradicsom, paprika bele, Nekem kötelező.) uborkasalátával! Egy adag nem megy!(3/4 adag)
2. Igen, a péksütötte friss, még meleg kenyér finom volt, akár kacsazsírral, akár finom teavajjal, paradicsom, paprika, és a frissen tépett hagyma hangulatával!
3. Kocsonyacidri jó fokhagymásan paprikával, borssal megszórva, esetleg színhús!(Fene a pofámat!)
4. Nagyon ritkán az abált szalonna is levehet a lábamról(már megint a fokhagyma, és a fűszerek), 2 évente egyszer! Húsosabb részekkel!
5. Cukkini, tök, spárga, stb. minden formában jöhet! És a gyümölcsök is!
A hatot kihagyom, mert nem szeretem a számot. Hüle babona! De amit tilt a biblia, azt szeretem, mármint a szexet!
(Ez egy válasz X üzenetére (2007. 10. 02. kedd 21:53), amit ide kattintva olvashatsz)
Törölt felhasználó (21812)
2007. 10. 02. kedd 21:53
Kérdés:
Van nektek is olyan végtelenül egyszerű étel, ami hatalmas boldogságot okoz?
Nekem ilyen pl.
1) császárszalonna, ecetes vízbe áztatott hagymakarikákkal
2) kacsazsíros kenyér paradicsommal és paprikával
3) sült kolbász mustárral
4) friss kenyér csücske boltból hazafelé menet elfogyasztva
Van nektek is olyan végtelenül egyszerű étel, ami hatalmas boldogságot okoz?
Nekem ilyen pl.
1) császárszalonna, ecetes vízbe áztatott hagymakarikákkal
2) kacsazsíros kenyér paradicsommal és paprikával
3) sült kolbász mustárral
4) friss kenyér csücske boltból hazafelé menet elfogyasztva
Kérdés:
Van nektek is olyan végtelenül egyszerű étel, ami hatalmas boldogságot okoz?
Nekem ilyen pl.
1) császárszalonna, ecetes vízbe áztatott hagymakarikákkal
2) kacsazsíros kenyér paradicsommal és paprikával
3) sült kolbász mustárral
4) friss kenyér csücske boltból hazafelé menet elfogyasztva
Van nektek is olyan végtelenül egyszerű étel, ami hatalmas boldogságot okoz?
Nekem ilyen pl.
1) császárszalonna, ecetes vízbe áztatott hagymakarikákkal
2) kacsazsíros kenyér paradicsommal és paprikával
3) sült kolbász mustárral
4) friss kenyér csücske boltból hazafelé menet elfogyasztva
(Ez egy válasz X üzenetére (2007. 09. 26. szerda 13:35), amit ide kattintva olvashatsz)
Törölt felhasználó (94621)
2007. 09. 26. szerda 13:35
Nekem ebből a két receptből ennyi jött le:
Hozzávalók: szilva
Elkészítése: állítsuk fejjel lefelé
nehogy kifollyon a töltelék
forrásig főzzük
kenjük meg tojásfehérjével
tejfölt is hozzáadva sűrítsük be
ha kell, még egyszer
szilvát keverjük pépesre
az elkészített szilvalevest hígíthatjuk tojásfehérjével
nagyon egészséges, ráadásul sósan, édesen
tálaláskor húzzuk ki
Hozzávalók: szilva
Elkészítése: állítsuk fejjel lefelé
nehogy kifollyon a töltelék
forrásig főzzük
kenjük meg tojásfehérjével
tejfölt is hozzáadva sűrítsük be
ha kell, még egyszer
szilvát keverjük pépesre
az elkészített szilvalevest hígíthatjuk tojásfehérjével
nagyon egészséges, ráadásul sósan, édesen
tálaláskor húzzuk ki
Nekem ebből a két receptből ennyi jött le:
Hozzávalók: szilva
Elkészítése: állítsuk fejjel lefelé
nehogy kifollyon a töltelék
forrásig főzzük
kenjük meg tojásfehérjével
tejfölt is hozzáadva sűrítsük be
ha kell, még egyszer
szilvát keverjük pépesre
az elkészített szilvalevest hígíthatjuk tojásfehérjével
nagyon egészséges, ráadásul sósan, édesen
tálaláskor húzzuk ki
(Ez egy válasz X üzenetére (2007. 09. 26. szerda 13:07), amit ide kattintva olvashatsz)
Hozzávalók: szilva
Elkészítése: állítsuk fejjel lefelé
nehogy kifollyon a töltelék
forrásig főzzük
kenjük meg tojásfehérjével
tejfölt is hozzáadva sűrítsük be
ha kell, még egyszer
szilvát keverjük pépesre
az elkészített szilvalevest hígíthatjuk tojásfehérjével
nagyon egészséges, ráadásul sósan, édesen
tálaláskor húzzuk ki
(Ez egy válasz X üzenetére (2007. 09. 26. szerda 13:07), amit ide kattintva olvashatsz)
Törölt felhasználó (21812)
2007. 09. 26. szerda 13:07
Szilvachutney
Hozzávalók: 675 g szilva, 2 evőkanál friss gyömbér, 100 g mazsola, 350 g zöldparadicsom, 50 g fokhagyma, 2 evőkanál curry, 450 g barnacukor, 1 teáskanál só, 450 g vöröshagyma, 450 ml borecet, 1 db chili paprika
Elkészítése:
A gyümölcsöket és a zöldségféléket vágjuk kb. egy cm-es kockákra. Tegyük egy nagy lábasba, adjuk hozzá a fűszereket, a cukrot és a sót. Állandó keverés mellett kb. 45-50 percig főzzük. Befejezésképp keverjük bele az ecetet, és főzzük vele még öt percet. Töltsük steril befőttes üvegekbe, zárjuk jól le, majd öt percre állítsuk fejjel lefelé. Hűvös, száraz helyen évekig eltartható. Sültek, grillezett húsok kiváló kiegészítője.
Rácsos-szilvás sütemény
Hozzávalók: 1 kg szilva, 15 dkg margarin, 15 dkg cukor, 5 dkg őrölt mandula, 25 dkg liszt, 2 tojás, 1 narancs, tej, liszt a szóráshoz, 1 teáskanál őrölt fahéj, só
Elkészítés:
Keverjük el egy edényben a cukrot és a margarint, adjuk hozzá az őrölt mandulát, egy csipet sót, és az átszitált lisztet. A liszttel felváltva adjuk a tejet a tésztához, hogy puhítsuk a masszát. Ezután keverjük bele a tojások sárgáit, a narancs levét és reszelt héját, majd a fahéjat. Gyúrjuk össze a tésztát, takarjuk le, és egy órát pihentessük. Készítsünk elő egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát, béleljük ki sütőpapírral, és simítsuk bele a kinyújtott tészta háromnegyedét. Mossuk meg és felezzük el a szilvákat, magozzuk ki. Osszuk el a tészta tetejére. A félretett tésztából vágjunk egyforma csíkokat, rácsozzuk be velük a torta tetejét. A tészta széleit hajtogassuk vissza, vékony peremet formázva. A peremet és a rácsot kenjük meg tojásfehérjével. Forró sütőben süssük aranybarnára.
Fahéjas szilvalekvár
Hozzávalók: 1.5 kg szilva, 0.5 kg cukor, 2 darab fahéjrúd, 1dl mandulalikőr, 1 csomag lekvárzselésítő
Elkészítés:
Mossuk meg a szilvákat, majd magozzuk ki, kockázzuk fel, és öntsük bele egy lábasba. Adjuk hozzá a fahéjrudakat és a lekvárzselésítőt. Ez utóbbiból érdemes a "kettő az egyben" változatot választani, mert ehhez csak fél kiló cukor kell, így a lekvár nem lesz túl édes, és a gyümölcs íze is jobban érvényesül. Lassú lángon, állandóan kevergetve, forrásig főzzük, majd beleöntjük a cukrot, 10-15 perc múlva pedig a mandulalikőrt. Forraljunk egyet rajta, majd húzzuk le tűzről, és merjük a forró lekvárt a tisztára mosott, száraz befőttesüvegekbe. Ha teletöltöttünk egy üveget, akkor azt azonnal zárjuk le, és fordítsuk a tetejére öt percig - így a lekvárunk tartósítószer nélkül is évekig eláll.
Hozzávalók: 675 g szilva, 2 evőkanál friss gyömbér, 100 g mazsola, 350 g zöldparadicsom, 50 g fokhagyma, 2 evőkanál curry, 450 g barnacukor, 1 teáskanál só, 450 g vöröshagyma, 450 ml borecet, 1 db chili paprika
Elkészítése:
A gyümölcsöket és a zöldségféléket vágjuk kb. egy cm-es kockákra. Tegyük egy nagy lábasba, adjuk hozzá a fűszereket, a cukrot és a sót. Állandó keverés mellett kb. 45-50 percig főzzük. Befejezésképp keverjük bele az ecetet, és főzzük vele még öt percet. Töltsük steril befőttes üvegekbe, zárjuk jól le, majd öt percre állítsuk fejjel lefelé. Hűvös, száraz helyen évekig eltartható. Sültek, grillezett húsok kiváló kiegészítője.
Rácsos-szilvás sütemény
Hozzávalók: 1 kg szilva, 15 dkg margarin, 15 dkg cukor, 5 dkg őrölt mandula, 25 dkg liszt, 2 tojás, 1 narancs, tej, liszt a szóráshoz, 1 teáskanál őrölt fahéj, só
Elkészítés:
Keverjük el egy edényben a cukrot és a margarint, adjuk hozzá az őrölt mandulát, egy csipet sót, és az átszitált lisztet. A liszttel felváltva adjuk a tejet a tésztához, hogy puhítsuk a masszát. Ezután keverjük bele a tojások sárgáit, a narancs levét és reszelt héját, majd a fahéjat. Gyúrjuk össze a tésztát, takarjuk le, és egy órát pihentessük. Készítsünk elő egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát, béleljük ki sütőpapírral, és simítsuk bele a kinyújtott tészta háromnegyedét. Mossuk meg és felezzük el a szilvákat, magozzuk ki. Osszuk el a tészta tetejére. A félretett tésztából vágjunk egyforma csíkokat, rácsozzuk be velük a torta tetejét. A tészta széleit hajtogassuk vissza, vékony peremet formázva. A peremet és a rácsot kenjük meg tojásfehérjével. Forró sütőben süssük aranybarnára.
Fahéjas szilvalekvár
Hozzávalók: 1.5 kg szilva, 0.5 kg cukor, 2 darab fahéjrúd, 1dl mandulalikőr, 1 csomag lekvárzselésítő
Elkészítés:
Mossuk meg a szilvákat, majd magozzuk ki, kockázzuk fel, és öntsük bele egy lábasba. Adjuk hozzá a fahéjrudakat és a lekvárzselésítőt. Ez utóbbiból érdemes a "kettő az egyben" változatot választani, mert ehhez csak fél kiló cukor kell, így a lekvár nem lesz túl édes, és a gyümölcs íze is jobban érvényesül. Lassú lángon, állandóan kevergetve, forrásig főzzük, majd beleöntjük a cukrot, 10-15 perc múlva pedig a mandulalikőrt. Forraljunk egyet rajta, majd húzzuk le tűzről, és merjük a forró lekvárt a tisztára mosott, száraz befőttesüvegekbe. Ha teletöltöttünk egy üveget, akkor azt azonnal zárjuk le, és fordítsuk a tetejére öt percig - így a lekvárunk tartósítószer nélkül is évekig eláll.
Szilvachutney
Hozzávalók: 675 g szilva, 2 evőkanál friss gyömbér, 100 g mazsola, 350 g zöldparadicsom, 50 g fokhagyma, 2 evőkanál curry, 450 g barnacukor, 1 teáskanál só, 450 g vöröshagyma, 450 ml borecet, 1 db chili paprika
Elkészítése:
A gyümölcsöket és a zöldségféléket vágjuk kb. egy cm-es kockákra. Tegyük egy nagy lábasba, adjuk hozzá a fűszereket, a cukrot és a sót. Állandó keverés mellett kb. 45-50 percig főzzük. Befejezésképp keverjük bele az ecetet, és főzzük vele még öt percet. Töltsük steril befőttes üvegekbe, zárjuk jól le, majd öt percre állítsuk fejjel lefelé. Hűvös, száraz helyen évekig eltartható. Sültek, grillezett húsok kiváló kiegészítője.
Rácsos-szilvás sütemény
Hozzávalók: 1 kg szilva, 15 dkg margarin, 15 dkg cukor, 5 dkg őrölt mandula, 25 dkg liszt, 2 tojás, 1 narancs, tej, liszt a szóráshoz, 1 teáskanál őrölt fahéj, só
Elkészítés:
Keverjük el egy edényben a cukrot és a margarint, adjuk hozzá az őrölt mandulát, egy csipet sót, és az átszitált lisztet. A liszttel felváltva adjuk a tejet a tésztához, hogy puhítsuk a masszát. Ezután keverjük bele a tojások sárgáit, a narancs levét és reszelt héját, majd a fahéjat. Gyúrjuk össze a tésztát, takarjuk le, és egy órát pihentessük. Készítsünk elő egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát, béleljük ki sütőpapírral, és simítsuk bele a kinyújtott tészta háromnegyedét. Mossuk meg és felezzük el a szilvákat, magozzuk ki. Osszuk el a tészta tetejére. A félretett tésztából vágjunk egyforma csíkokat, rácsozzuk be velük a torta tetejét. A tészta széleit hajtogassuk vissza, vékony peremet formázva. A peremet és a rácsot kenjük meg tojásfehérjével. Forró sütőben süssük aranybarnára.
Fahéjas szilvalekvár
Hozzávalók: 1.5 kg szilva, 0.5 kg cukor, 2 darab fahéjrúd, 1dl mandulalikőr, 1 csomag lekvárzselésítő
Elkészítés:
Mossuk meg a szilvákat, majd magozzuk ki, kockázzuk fel, és öntsük bele egy lábasba. Adjuk hozzá a fahéjrudakat és a lekvárzselésítőt. Ez utóbbiból érdemes a "kettő az egyben" változatot választani, mert ehhez csak fél kiló cukor kell, így a lekvár nem lesz túl édes, és a gyümölcs íze is jobban érvényesül. Lassú lángon, állandóan kevergetve, forrásig főzzük, majd beleöntjük a cukrot, 10-15 perc múlva pedig a mandulalikőrt. Forraljunk egyet rajta, majd húzzuk le tűzről, és merjük a forró lekvárt a tisztára mosott, száraz befőttesüvegekbe. Ha teletöltöttünk egy üveget, akkor azt azonnal zárjuk le, és fordítsuk a tetejére öt percig - így a lekvárunk tartósítószer nélkül is évekig eláll.
Hozzávalók: 675 g szilva, 2 evőkanál friss gyömbér, 100 g mazsola, 350 g zöldparadicsom, 50 g fokhagyma, 2 evőkanál curry, 450 g barnacukor, 1 teáskanál só, 450 g vöröshagyma, 450 ml borecet, 1 db chili paprika
Elkészítése:
A gyümölcsöket és a zöldségféléket vágjuk kb. egy cm-es kockákra. Tegyük egy nagy lábasba, adjuk hozzá a fűszereket, a cukrot és a sót. Állandó keverés mellett kb. 45-50 percig főzzük. Befejezésképp keverjük bele az ecetet, és főzzük vele még öt percet. Töltsük steril befőttes üvegekbe, zárjuk jól le, majd öt percre állítsuk fejjel lefelé. Hűvös, száraz helyen évekig eltartható. Sültek, grillezett húsok kiváló kiegészítője.
Rácsos-szilvás sütemény
Hozzávalók: 1 kg szilva, 15 dkg margarin, 15 dkg cukor, 5 dkg őrölt mandula, 25 dkg liszt, 2 tojás, 1 narancs, tej, liszt a szóráshoz, 1 teáskanál őrölt fahéj, só
Elkészítés:
Keverjük el egy edényben a cukrot és a margarint, adjuk hozzá az őrölt mandulát, egy csipet sót, és az átszitált lisztet. A liszttel felváltva adjuk a tejet a tésztához, hogy puhítsuk a masszát. Ezután keverjük bele a tojások sárgáit, a narancs levét és reszelt héját, majd a fahéjat. Gyúrjuk össze a tésztát, takarjuk le, és egy órát pihentessük. Készítsünk elő egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát, béleljük ki sütőpapírral, és simítsuk bele a kinyújtott tészta háromnegyedét. Mossuk meg és felezzük el a szilvákat, magozzuk ki. Osszuk el a tészta tetejére. A félretett tésztából vágjunk egyforma csíkokat, rácsozzuk be velük a torta tetejét. A tészta széleit hajtogassuk vissza, vékony peremet formázva. A peremet és a rácsot kenjük meg tojásfehérjével. Forró sütőben süssük aranybarnára.
Fahéjas szilvalekvár
Hozzávalók: 1.5 kg szilva, 0.5 kg cukor, 2 darab fahéjrúd, 1dl mandulalikőr, 1 csomag lekvárzselésítő
Elkészítés:
Mossuk meg a szilvákat, majd magozzuk ki, kockázzuk fel, és öntsük bele egy lábasba. Adjuk hozzá a fahéjrudakat és a lekvárzselésítőt. Ez utóbbiból érdemes a "kettő az egyben" változatot választani, mert ehhez csak fél kiló cukor kell, így a lekvár nem lesz túl édes, és a gyümölcs íze is jobban érvényesül. Lassú lángon, állandóan kevergetve, forrásig főzzük, majd beleöntjük a cukrot, 10-15 perc múlva pedig a mandulalikőrt. Forraljunk egyet rajta, majd húzzuk le tűzről, és merjük a forró lekvárt a tisztára mosott, száraz befőttesüvegekbe. Ha teletöltöttünk egy üveget, akkor azt azonnal zárjuk le, és fordítsuk a tetejére öt percig - így a lekvárunk tartósítószer nélkül is évekig eláll.
A szilva az egyik leggyakoribb, legnagyobb mennyiségben termő, ugyanakkor az egyik legelhanyagoltabb gyümölcsünk - pedig nagyon egészséges, ráadásul sósan, édesen, sőt, savanyítva is nagyszerű ételek készíthetők belőle.
Gyömbéres pulykamell rumos szilvamártással
Hozzávalók: 70 dkg pulykamell, egy kiskanál őrölt gyömbér, fél deci olaj, 1 dl fehérbor, 5 dkg kristálycukor, 2 dl húsleves, 40 dkg szilva, 3 cl rum, só
Elkészítése:
A pulykamellet ne szeleteljük fel, hanem egészben hagyva sózzuk meg, hintsük meg őrölt gyömbérrel és néhány percig hagyjuk állni. Ezután a húst tegyük egy tepsibe, öntsünk alá némi olajat, és közepesen forró sütőben süssük addig, míg egy kis színt nem kap. Ekkor öntsünk alá egy kevés vizet és fehérbort, majd a pecsenyelével locsolgatva süssük készre.
Közben készítsük el a szilvamártást! A kristálycukrot egy edényben karamellizáljuk világos barnára. A cukrot öntsük fel a hús átszűrt párolólevével és a húslevessel, tegyük bele a kimagozott, felezett szilvát, és alaposan forraljuk össze. Végül, amikor már majdnem kész, öntsük hozzá a rumot is. Tálaláskor a felszeletelt húsra kanalazzunk a szilvamártásból, köretnek burgonyafánkot vagy krokettet kínáljunk mellé,.
Szilvával töltött sertéskaraj
Hozzávalók: fél kg szilva, 4 szelet kicsontozott sertéskaraj, 1-2 evőkanál tejföl, 3-4 evőkanál olaj, 2 teáskanál mustár, só, bors
Elkészítése:
A szilvát mossuk meg, magozzuk ki, és vágjuk kis kockákra. A megtisztított húsban vágjuk "zsebet" - érdemes vastagabb szeleteket kérni a hentestől -, és alaposan sózzuk és borsozzuk meg, kívül és belül egyaránt. A zsebekbe töltsük a szilvakockákból, és fogvájóval tűzzük össze a húst, nehogy kifollyon a töltelék. A hússzeleteket forró olajon, mindkét oldalukon 5-6 percig süssük. A sütőlét három deci vízzel felöntve, a mustárt és a tejfölt is hozzáadva sűrítsük be, ha kell, sózzuk meg még egyszer. Tálaláskor a hússzeletekből húzzuk ki a fogvájót, köretnek főtt tésztát kínáljuk mellé, és öntsük le a mártással is.
Hideg amerikai szilvaleves
Hozzávalók: 50 dkg szilva, 15 dkg porcukor, 2 db citrom, 5 dl must, 5 dl almabor
Elkészítése:
Az érett szilvaszemeket mártsuk forró vízbe, és húzzuk le a héjukat. Ezután magozzuk ki és a gyümölcs egyharmadát vágjuk apró kockákra. Tegyük a darabolt szilvát kisebb tálakba, szórjuk rá a porcukrot és facsarjuk rá a citrom levét is Tegyük letakarva a hűtőszekrénybe. A megmaradt szilvát a musttal együtt tegyük turmixgépbe, és keverjük pépesre. Ezután az elkészített szilvalevest öntsük tálba, keverjük hozzá az almabort és keverjük bele a felkockázott, behűtött szilvát is. Szükség szerint kevés forralt és jól lehűtött vízzel hígíthatjuk.
Gyömbéres pulykamell rumos szilvamártással
Hozzávalók: 70 dkg pulykamell, egy kiskanál őrölt gyömbér, fél deci olaj, 1 dl fehérbor, 5 dkg kristálycukor, 2 dl húsleves, 40 dkg szilva, 3 cl rum, só
Elkészítése:
A pulykamellet ne szeleteljük fel, hanem egészben hagyva sózzuk meg, hintsük meg őrölt gyömbérrel és néhány percig hagyjuk állni. Ezután a húst tegyük egy tepsibe, öntsünk alá némi olajat, és közepesen forró sütőben süssük addig, míg egy kis színt nem kap. Ekkor öntsünk alá egy kevés vizet és fehérbort, majd a pecsenyelével locsolgatva süssük készre.
Közben készítsük el a szilvamártást! A kristálycukrot egy edényben karamellizáljuk világos barnára. A cukrot öntsük fel a hús átszűrt párolólevével és a húslevessel, tegyük bele a kimagozott, felezett szilvát, és alaposan forraljuk össze. Végül, amikor már majdnem kész, öntsük hozzá a rumot is. Tálaláskor a felszeletelt húsra kanalazzunk a szilvamártásból, köretnek burgonyafánkot vagy krokettet kínáljunk mellé,.
Szilvával töltött sertéskaraj
Hozzávalók: fél kg szilva, 4 szelet kicsontozott sertéskaraj, 1-2 evőkanál tejföl, 3-4 evőkanál olaj, 2 teáskanál mustár, só, bors
Elkészítése:
A szilvát mossuk meg, magozzuk ki, és vágjuk kis kockákra. A megtisztított húsban vágjuk "zsebet" - érdemes vastagabb szeleteket kérni a hentestől -, és alaposan sózzuk és borsozzuk meg, kívül és belül egyaránt. A zsebekbe töltsük a szilvakockákból, és fogvájóval tűzzük össze a húst, nehogy kifollyon a töltelék. A hússzeleteket forró olajon, mindkét oldalukon 5-6 percig süssük. A sütőlét három deci vízzel felöntve, a mustárt és a tejfölt is hozzáadva sűrítsük be, ha kell, sózzuk meg még egyszer. Tálaláskor a hússzeletekből húzzuk ki a fogvájót, köretnek főtt tésztát kínáljuk mellé, és öntsük le a mártással is.
Hideg amerikai szilvaleves
Hozzávalók: 50 dkg szilva, 15 dkg porcukor, 2 db citrom, 5 dl must, 5 dl almabor
Elkészítése:
Az érett szilvaszemeket mártsuk forró vízbe, és húzzuk le a héjukat. Ezután magozzuk ki és a gyümölcs egyharmadát vágjuk apró kockákra. Tegyük a darabolt szilvát kisebb tálakba, szórjuk rá a porcukrot és facsarjuk rá a citrom levét is Tegyük letakarva a hűtőszekrénybe. A megmaradt szilvát a musttal együtt tegyük turmixgépbe, és keverjük pépesre. Ezután az elkészített szilvalevest öntsük tálba, keverjük hozzá az almabort és keverjük bele a felkockázott, behűtött szilvát is. Szükség szerint kevés forralt és jól lehűtött vízzel hígíthatjuk.
És hogy a SÖR se maradjon ki:
Sörös muffin
Hozzávalók:
20 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
˝ teáskanál só
˝ teáskanál bors
1 evőkanál cukor
2,5 dl sör
5 dkg reszelt ementáli sajt
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a muffinformákat papírral kibéleljük.
Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a sót, a borsot és a cukrot, majd kis adagokban hozzáadjuk a sört.
A masszát a formákba kanalazzuk, a tetejüket megszórjuk sajttal, és 15-20 percig sütjük.
Meg az olasz konyha:
Olaszfűszeres muffin
Hozzávalók:
1 ˝ csésze liszt
2 teáskanál cukor
1 ˝ teáskanál olasz fűszerkeverék
1 teáskanál fűszerkeverék
˝ teáskanál só
˝ csésze tej
1 kávéskanál szódabikarbóna
ź csésze olvasztott vaj
1 tojás
˝ csésze apróra vágott szárított paradicsom
5 dkg apróra vágott kecskesajt
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a muffinformákat papírral kibéleljük.
Összekeverjük a lisztet, a cukrot, a fűszerkeveréket, a sót és a szódabikarbónát.
A tejet a vajjal, a tojással és a szárított pradicsommal kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket, végül belekeverjük a sajtot.
A tésztát a formákba töltjük (csak ž-ig!)
10-12 percig sütjük.
Sörös muffin
Hozzávalók:
20 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
˝ teáskanál só
˝ teáskanál bors
1 evőkanál cukor
2,5 dl sör
5 dkg reszelt ementáli sajt
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a muffinformákat papírral kibéleljük.
Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a sót, a borsot és a cukrot, majd kis adagokban hozzáadjuk a sört.
A masszát a formákba kanalazzuk, a tetejüket megszórjuk sajttal, és 15-20 percig sütjük.
Meg az olasz konyha:
Olaszfűszeres muffin
Hozzávalók:
1 ˝ csésze liszt
2 teáskanál cukor
1 ˝ teáskanál olasz fűszerkeverék
1 teáskanál fűszerkeverék
˝ teáskanál só
˝ csésze tej
1 kávéskanál szódabikarbóna
ź csésze olvasztott vaj
1 tojás
˝ csésze apróra vágott szárított paradicsom
5 dkg apróra vágott kecskesajt
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a muffinformákat papírral kibéleljük.
Összekeverjük a lisztet, a cukrot, a fűszerkeveréket, a sót és a szódabikarbónát.
A tejet a vajjal, a tojással és a szárított pradicsommal kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket, végül belekeverjük a sajtot.
A tésztát a formákba töltjük (csak ž-ig!)
10-12 percig sütjük.
Különleges muffinok:
Bailey's muffin
Hozzávalók:
2 tojás
8 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
8 dkg vaj
1,2 dl Bailey's
15 dkg liszt
1,5 teáskanál sütőpor
Elkészítés:
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal, majd hozzákeverjük a likőrt. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és hozzákeverjük a likőrös masszához.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
10-15 percig sütjük.
After Eight muffin
Hozzávalók:
19 dkg finomliszt
7 dkg cukor
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
6 db After Eight lapocska
1 tojás
0,7 dl olaj
2 dl író (vagy kefír)
Elkészítés:
A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük.
Az After Eightet feldaraboljuk. A lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát összekeverjük. A tojást a cukorral, az olajjal és az íróval habosra keverjük, majd belekeverjük a lisztes keveréket. A formákat félig töltjük a tésztával, elosztjuk rájuk a csokit, majd befedjük 1-1 kanálnyi tésztával. Kb. 20-25 percig sütjük.
A muffinokat sütés után 5 percig pihentetjük, csak ezután vesszük ki a formákból
Őszi muffin
Hozzávalók:
3 csésze liszt
1 evőkanál sütőpor
˝ teáskanál szódabikarbóna
˝ teáskanál só
2 teáskanál őrölt fahéj
˝ teáskanál frissen reszelt/őrölt szerecsendió
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 ź csésze tej
2 tojás, enyhén felverve
1 csésze olvasztott vaj
1 cséze durvára aprított áfonya
1 csésze durvára reszelt hámozott, kimagozott alma
˝ csésze kockára vágott füge
ž csésze durvára vágott pirított földimogyoró
ž csésze barna cukor
ž csésze kristálycukor
Elkészítés:
A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kibéleljük papírral.
A száraz hozzávalókat összekeverjük egy nagyobb tálban. A közepébe csinálunk egy mélyedést, hozzáöntjük a tejet, a felvert tojásokat és az olvasztott vajat, majd óvatosan összekeverjük. Hozzáadjuk a gyümölcsöket, a mogyorót, a kétfajta cukrot.
A tésztát az előkészített formákba kanalazzuk, és 15-20 perc alatt készre sütjük.
Reform muffin
Hozzávalók: (12 db-hoz)
1 csomag zabkorpa
˝ csomag sütőpor
10 dkg mazsola
1 marék durvára vágott dió
2 teáskanál fahéj
2 dl tej
2 dl szűrt almalé /dobozos/
1 apróra vágott alma
5 evőkanál méz
2 evőkanál olaj
fél tábla vagdalt ét vagy tejcsoki (tortabevonó)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kiolajozzuk, vagy papírral kibéleljük.
A hozzávalókat egy tálban villával összekeverjük, majd a muffinformákba kanalazzuk. Sütés előtt hagyjuk állni 5-10 percig a formában, hogy meg tudjon dagadni a zabkorpa.
15-20 percig sütjük. (tűpróba!)
Bailey's muffin
Hozzávalók:
2 tojás
8 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
8 dkg vaj
1,2 dl Bailey's
15 dkg liszt
1,5 teáskanál sütőpor
Elkészítés:
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal, majd hozzákeverjük a likőrt. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és hozzákeverjük a likőrös masszához.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
10-15 percig sütjük.
After Eight muffin
Hozzávalók:
19 dkg finomliszt
7 dkg cukor
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
6 db After Eight lapocska
1 tojás
0,7 dl olaj
2 dl író (vagy kefír)
Elkészítés:
A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük.
Az After Eightet feldaraboljuk. A lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát összekeverjük. A tojást a cukorral, az olajjal és az íróval habosra keverjük, majd belekeverjük a lisztes keveréket. A formákat félig töltjük a tésztával, elosztjuk rájuk a csokit, majd befedjük 1-1 kanálnyi tésztával. Kb. 20-25 percig sütjük.
A muffinokat sütés után 5 percig pihentetjük, csak ezután vesszük ki a formákból
Őszi muffin
Hozzávalók:
3 csésze liszt
1 evőkanál sütőpor
˝ teáskanál szódabikarbóna
˝ teáskanál só
2 teáskanál őrölt fahéj
˝ teáskanál frissen reszelt/őrölt szerecsendió
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 ź csésze tej
2 tojás, enyhén felverve
1 csésze olvasztott vaj
1 cséze durvára aprított áfonya
1 csésze durvára reszelt hámozott, kimagozott alma
˝ csésze kockára vágott füge
ž csésze durvára vágott pirított földimogyoró
ž csésze barna cukor
ž csésze kristálycukor
Elkészítés:
A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kibéleljük papírral.
A száraz hozzávalókat összekeverjük egy nagyobb tálban. A közepébe csinálunk egy mélyedést, hozzáöntjük a tejet, a felvert tojásokat és az olvasztott vajat, majd óvatosan összekeverjük. Hozzáadjuk a gyümölcsöket, a mogyorót, a kétfajta cukrot.
A tésztát az előkészített formákba kanalazzuk, és 15-20 perc alatt készre sütjük.
Reform muffin
Hozzávalók: (12 db-hoz)
1 csomag zabkorpa
˝ csomag sütőpor
10 dkg mazsola
1 marék durvára vágott dió
2 teáskanál fahéj
2 dl tej
2 dl szűrt almalé /dobozos/
1 apróra vágott alma
5 evőkanál méz
2 evőkanál olaj
fél tábla vagdalt ét vagy tejcsoki (tortabevonó)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kiolajozzuk, vagy papírral kibéleljük.
A hozzávalókat egy tálban villával összekeverjük, majd a muffinformákba kanalazzuk. Sütés előtt hagyjuk állni 5-10 percig a formában, hogy meg tudjon dagadni a zabkorpa.
15-20 percig sütjük. (tűpróba!)
de sok piros túrós csusza!
(vagy csak szeműveg nélkül nem látom a sült szalonna darabokat?)
Túrós csusza
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg száraztészta
50 dkg tehéntúró
2 dl tejföl
10 dkg füstölt szalonna
só
A szalonnát vágd kis kockákra, s süsd ki a zsírját. A szalonnakockákat emeld ki, s a zsírba keverj 2 kanál tejfölt. A túrót morzsold szét villával, vagy kézzel. A tésztát főzd ki, majd forgasd bele a felforrósított tejfölös zsírba, - ha a tészta nem elég forró, melegítsd utána -, s keverd hozzá a túrót. (Ha már benne van a túró, nem tesz jót neki a melegítés!) A tálaláskor locsold meg a maradék tejföllel, s szórd rá a szalonnakockákat.
Ha juhtúróval készíted (abból 30 dkg-mal számolj), akkor nem kell tejföllel meglocsolni, viszont jó megszórni apróra vágott friss kaporral. Ha édesen készíted, vagy kerülöd a húsneműt, akkor szalonnazsír helyett forró, margarinos tejfölbe forgasd a tésztát, s ekkor természetesen a töpörtyű is elmarad. (Ez egy válasz X üzenetére (2007. 09. 25. kedd 14:35), amit ide kattintva olvashatsz)
(vagy csak szeműveg nélkül nem látom a sült szalonna darabokat?)
Túrós csusza
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg száraztészta
50 dkg tehéntúró
2 dl tejföl
10 dkg füstölt szalonna
só
A szalonnát vágd kis kockákra, s süsd ki a zsírját. A szalonnakockákat emeld ki, s a zsírba keverj 2 kanál tejfölt. A túrót morzsold szét villával, vagy kézzel. A tésztát főzd ki, majd forgasd bele a felforrósított tejfölös zsírba, - ha a tészta nem elég forró, melegítsd utána -, s keverd hozzá a túrót. (Ha már benne van a túró, nem tesz jót neki a melegítés!) A tálaláskor locsold meg a maradék tejföllel, s szórd rá a szalonnakockákat.
Ha juhtúróval készíted (abból 30 dkg-mal számolj), akkor nem kell tejföllel meglocsolni, viszont jó megszórni apróra vágott friss kaporral. Ha édesen készíted, vagy kerülöd a húsneműt, akkor szalonnazsír helyett forró, margarinos tejfölbe forgasd a tésztát, s ekkor természetesen a töpörtyű is elmarad. (Ez egy válasz X üzenetére (2007. 09. 25. kedd 14:35), amit ide kattintva olvashatsz)
Törölt felhasználó (21812)
2007. 09. 25. kedd 14:35
Desszert:
Desszert: