Elég furcsán sikerült idevarázsolni két nyelven a szegedi halászlé receptjét.
---------------------------------------------------------
SZEGEDI HALÁSZLÉ
Hozzávalók 10 főre:
4 kg Fehértói ponty
1kg vöröshagyma
0,2 kg paradicsom
0,1 kg ôrölt paprika
0,05 kg só
A megtisztított pontyot kifilézzük, a halhúst 2 mm-es távolságokra a bôréig beirdaljuk, 5-6 dkg-os darabokra szeleteljük, enyhén sózzuk és a hűtôbe tesszük. A halcsontból, fejekbôl vöröshagyma szeletekkel alaplevet fôzünk, zöldpaprika paradicsom és só hozzáadásával. Egy óra fôzés után az alaplevet átpasszírozzuk, visszahelyezzük a tűzhelyre, majd miután felforrt belerakjuk az elôkészített halszeleteket, meghintjük ôrölt erôspaprikával. 25 perc intenzív forralás után kész a finom halászlé.
________________________________________________
SZEGED FISH SOUP :
Ingredients for 10 persones:
4 kgs carps from Fehértó
1kg onion
0,2 kg tomato
0,1 kg granulated paprika
0,05 kg salt
The washed carps should be filtered, crimped, sliced in 5-6 dkg-pieces, salted and put into the fridge. Put the fish heads and bones into a pot and add the short-cut onion, tomato and salt. After 1 hour cooking pass this fish concentracion through a sieve. Bring it to the boil again, add the prepared fish slices and sprinkle it with paprika. Boil the soup intensively for 25 minutes and then the delicius Szeged fish soup can be served.
---------------------------------------------------------
SZEGEDI HALÁSZLÉ
Hozzávalók 10 főre:
4 kg Fehértói ponty
1kg vöröshagyma
0,2 kg paradicsom
0,1 kg ôrölt paprika
0,05 kg só
A megtisztított pontyot kifilézzük, a halhúst 2 mm-es távolságokra a bôréig beirdaljuk, 5-6 dkg-os darabokra szeleteljük, enyhén sózzuk és a hűtôbe tesszük. A halcsontból, fejekbôl vöröshagyma szeletekkel alaplevet fôzünk, zöldpaprika paradicsom és só hozzáadásával. Egy óra fôzés után az alaplevet átpasszírozzuk, visszahelyezzük a tűzhelyre, majd miután felforrt belerakjuk az elôkészített halszeleteket, meghintjük ôrölt erôspaprikával. 25 perc intenzív forralás után kész a finom halászlé.
________________________________________________
SZEGED FISH SOUP :
Ingredients for 10 persones:
4 kgs carps from Fehértó
1kg onion
0,2 kg tomato
0,1 kg granulated paprika
0,05 kg salt
The washed carps should be filtered, crimped, sliced in 5-6 dkg-pieces, salted and put into the fridge. Put the fish heads and bones into a pot and add the short-cut onion, tomato and salt. After 1 hour cooking pass this fish concentracion through a sieve. Bring it to the boil again, add the prepared fish slices and sprinkle it with paprika. Boil the soup intensively for 25 minutes and then the delicius Szeged fish soup can be served.
ha tudnátok mi is volt az én születési tortám!
ha nem feledkezek meg róla behozom holnap!
ááá inkább nem várok holnapig!
itt a fotók hasonlóról:
Hozzávalók 6 személyre:
# 50 dkg eper
# 3 tojás
# 10 dkg cukor
# 1 csomag vaníliás cukor
# 2,5 dl tej
# 1 csomag (10 g) zselatin
# 16 babapiskóta
# 4 evőkanál gyümölcspálinka vagy narancslé
# 2,5 dl tejszín
# a díszítéshez tejszínhab
Előkészítés: Az epret megmossuk, megtisztítjuk, lecsepegtetjük. Félreteszünk a díszítéshez kb. 20 dkg apró szemet, a maradékot összeturmixoljuk. A tojásokat kettéválasztjuk.
Elkészítés: A tojássárgákat 5 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és a tejjel habosra keverjük. Forró vízfürdőbe állítjuk, és kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Hideg vízbe tesszük, és kissé kihűtjük. A zselatint öt percre 4 evőkanál vízbe áztatjuk. Hozzáöntünk fél dl vizet és felforraljuk. Azonnal a krémbe keverjük. Végül az eperturmixot is beledolgozzuk. Hidegre tesszük. A babapiskótát megcsepegtetjük pálinkával vagy narancslével, és kibélelünk vele egy formás tálat. Amikor az epres krém dermedni kezd, kemény habbá verjük a tojásfehérjéket a maradék cukorral és külön tálban a tejszínt. Először a tejszínt majd a tojáshabot forgatjuk az epres krémbe. A masszát a piskótával kibélelt formába simítjuk, és legalább 6 órára, de inkább egy éjszakára hidegre tesszük. Másnap a formát hideg vízbe mártjuk (ne folyjon bele víz!), és tálra borítjuk, Tejszínhabbal és a félretett eperszemekkel díszítjük.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: másnap
1 adag: 407 kcal
és az enyém sárgabarack dzsemmel készült.
a neve pedig -kapaszkodjatok meg-: Charlotte
tahát én otthon Charlottot kaptam ajándékba!
Sárlottom:
az egyik tortát a Te szülinapodra ajánlom!
ha nem feledkezek meg róla behozom holnap!
ááá inkább nem várok holnapig!
itt a fotók hasonlóról:
Hozzávalók 6 személyre:
# 50 dkg eper
# 3 tojás
# 10 dkg cukor
# 1 csomag vaníliás cukor
# 2,5 dl tej
# 1 csomag (10 g) zselatin
# 16 babapiskóta
# 4 evőkanál gyümölcspálinka vagy narancslé
# 2,5 dl tejszín
# a díszítéshez tejszínhab
Előkészítés: Az epret megmossuk, megtisztítjuk, lecsepegtetjük. Félreteszünk a díszítéshez kb. 20 dkg apró szemet, a maradékot összeturmixoljuk. A tojásokat kettéválasztjuk.
Elkészítés: A tojássárgákat 5 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és a tejjel habosra keverjük. Forró vízfürdőbe állítjuk, és kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Hideg vízbe tesszük, és kissé kihűtjük. A zselatint öt percre 4 evőkanál vízbe áztatjuk. Hozzáöntünk fél dl vizet és felforraljuk. Azonnal a krémbe keverjük. Végül az eperturmixot is beledolgozzuk. Hidegre tesszük. A babapiskótát megcsepegtetjük pálinkával vagy narancslével, és kibélelünk vele egy formás tálat. Amikor az epres krém dermedni kezd, kemény habbá verjük a tojásfehérjéket a maradék cukorral és külön tálban a tejszínt. Először a tejszínt majd a tojáshabot forgatjuk az epres krémbe. A masszát a piskótával kibélelt formába simítjuk, és legalább 6 órára, de inkább egy éjszakára hidegre tesszük. Másnap a formát hideg vízbe mártjuk (ne folyjon bele víz!), és tálra borítjuk, Tejszínhabbal és a félretett eperszemekkel díszítjük.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: másnap
1 adag: 407 kcal
és az enyém sárgabarack dzsemmel készült.
a neve pedig -kapaszkodjatok meg-: Charlotte
tahát én otthon Charlottot kaptam ajándékba!
Sárlottom:
az egyik tortát a Te szülinapodra ajánlom!
Mindig megjelennek a konyhában....
Zakuszka
Hozzávalók: bab (nagy szemű vagy fejtett bab), pritamin paprika, fehér paprika, paradicsom, étolaj, és fűszer tetszés szerint.
Tetszés szerinti mennyiségű babot egy külön edénybe tegyünk fel főni. A pritaminpaprikát, és a fehér paprikát húsdarálóval darájuk össze, majd egy kevés paradicsommal egy nagy lábosban tegyük fel főni. Az étel készítése szinte állandó keverést igényel. Lassú tűzön főzzük. Amikor a paradicsomos levét elfőtte, akkor utána már csak olajjal engedjük fel, hogy mindig egy kicsi olaj legyen a tetején. Amikor már kezd krémszerűvé válni, akkor daráljuk meg a főtt babot, és azt is keverjük bele, olajjal felöntve. Kb. 5-6 óra múlva, amikor már krémszerűvé válik, akkor lesz kész. Közben egyszer kétszer a massza áthajtható paradicsom-paszirozón, így gyorsabban fő.
A fűszerezése tetszőleges, de fontos a babérlevél: 10-15 levél az egész lábosban.
Készítsünk elő zárfedeles, de kicsi üvegeket, merjük bele a masszát, de mindig úgy, hogy egy kis olaj a tetejét ellepje. A lezárás után az üvegeket dunsztolni kell, de nem kell hozzá semmilyen tartósító szer. Körülbelül egy hónap múlva fogyasztható, általában kenyérre kenve.
Dúsított zakuszka
Az előző masszát ki lehet egészíteni padlizsánnal is. A padlizsánt a vaslapra tesszük, majd minden oldalán addig sütjük, míg szenessé nem válik a héja. Ezután az összeégett növényt tegyük vízbe, majd az égett részét kézzel hámozzuk le. A magját nem kell eltávolítani. Ezt a padlizsánt kell beledarálni a masszába. Ezt esetleg napokkal hamarabb is el lehet készíteni. Hűtőben tárolandó.
A zakuszkába apró szemű babot is főzhetünk, ezt akkor nem daráljuk bele. Hosszú csíkokra vágott laskagombával (vagy vargányával) is dúsíthatjuk, ezt sem daráljuk össze. Ezeket nagyobb üvegekbe tesszük, de összefőzzük az alapmasszával.
A zakuszkát minden erdélyi család más-más módszerrel készíti.
Hozzávalók: bab (nagy szemű vagy fejtett bab), pritamin paprika, fehér paprika, paradicsom, étolaj, és fűszer tetszés szerint.
Tetszés szerinti mennyiségű babot egy külön edénybe tegyünk fel főni. A pritaminpaprikát, és a fehér paprikát húsdarálóval darájuk össze, majd egy kevés paradicsommal egy nagy lábosban tegyük fel főni. Az étel készítése szinte állandó keverést igényel. Lassú tűzön főzzük. Amikor a paradicsomos levét elfőtte, akkor utána már csak olajjal engedjük fel, hogy mindig egy kicsi olaj legyen a tetején. Amikor már kezd krémszerűvé válni, akkor daráljuk meg a főtt babot, és azt is keverjük bele, olajjal felöntve. Kb. 5-6 óra múlva, amikor már krémszerűvé válik, akkor lesz kész. Közben egyszer kétszer a massza áthajtható paradicsom-paszirozón, így gyorsabban fő.
A fűszerezése tetszőleges, de fontos a babérlevél: 10-15 levél az egész lábosban.
Készítsünk elő zárfedeles, de kicsi üvegeket, merjük bele a masszát, de mindig úgy, hogy egy kis olaj a tetejét ellepje. A lezárás után az üvegeket dunsztolni kell, de nem kell hozzá semmilyen tartósító szer. Körülbelül egy hónap múlva fogyasztható, általában kenyérre kenve.
Dúsított zakuszka
Az előző masszát ki lehet egészíteni padlizsánnal is. A padlizsánt a vaslapra tesszük, majd minden oldalán addig sütjük, míg szenessé nem válik a héja. Ezután az összeégett növényt tegyük vízbe, majd az égett részét kézzel hámozzuk le. A magját nem kell eltávolítani. Ezt a padlizsánt kell beledarálni a masszába. Ezt esetleg napokkal hamarabb is el lehet készíteni. Hűtőben tárolandó.
A zakuszkába apró szemű babot is főzhetünk, ezt akkor nem daráljuk bele. Hosszú csíkokra vágott laskagombával (vagy vargányával) is dúsíthatjuk, ezt sem daráljuk össze. Ezeket nagyobb üvegekbe tesszük, de összefőzzük az alapmasszával.
A zakuszkát minden erdélyi család más-más módszerrel készíti.
A másiknak is biztosan tudnánk segíteni egy uj állásban.
(Ez egy válasz X üzenetére (2007. 09. 08. szombat 14:23), amit ide kattintva olvashatsz)
Törölt felhasználó (94621)
2007. 09. 08. szombat 14:23
Felfogadtam egy bestiát szakácsnőnek, ez most csak egyedül lesz, mert amikor ketten voltak, mindig egymással foglalkoztak a főzés helyett:
avokádós ráksalátát Charlotte puncijáról nyalva?!!!
AKAROM!!!
AKAROM!!!
nyalva?
(Ez egy válasz sanyisanyi74 üzenetére (2007. 09. 06. csütörtök 11:18), amit ide kattintva olvashatsz)
(Ez egy válasz sanyisanyi74 üzenetére (2007. 09. 06. csütörtök 11:18), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 09. 06. csütörtök 11:18
Melyik a legjobb szilva?Hát a punci puSZILVA.
Bocsi mindenkitől de ezt nem tudtam kihagyni
Bocsi mindenkitől de ezt nem tudtam kihagyni
Avokádós ráksaláta
Hozzávalók:
2 érett avokádó, 15 dkg főtt rákhús, 2 evőkanál majonéz, 1 evőkanál natúr joghurt, 1 teáskanál curry fűszerkeverék, 1 teáskanál mustár, só, darált bors, pár csepp tabasco szósz, pár csepp citromlé
Elkészítése:
Tisztítsuk meg az avokadókat, vágjuk őket kétfelé és vegyük ki a magjukat. Szeleteljük fel a gyümölcshúst kisebb darabokra, majd azonnal csorgassuk meg citromlével, hogy ne barnuljon meg.
Tegyük egy nagy salátástálba, adjuk hozzá a felszeletelt rákhúst (készíthetjük főtt garnélarákkal is, ezt nem szükséges feldarabolni), kanalazzuk rá a majonézt, a mustárt és a joghurtot.
Ízesítsük kevés sóval, tabascóval, curryvel és kevés darált borssal. Óvatosan keverjük össze - vigyázzunk, ne törjük szét -, majd tegyük hűtőbe legalább egy órára, hogy az ízek jól összeérjenek.
Tálaláskor vágjunk pár vékony szelet barnakenyeret, tegyünk rá pár levél ropogós salátalevelet, majd halmozzuk rá a rákos salátát. Tetejére szórhatunk még a főtt rákhúsból.
A ráksalátát visszatölthetjük az avokádó héjába is.
Hozzávalók:
2 érett avokádó, 15 dkg főtt rákhús, 2 evőkanál majonéz, 1 evőkanál natúr joghurt, 1 teáskanál curry fűszerkeverék, 1 teáskanál mustár, só, darált bors, pár csepp tabasco szósz, pár csepp citromlé
Elkészítése:
Tisztítsuk meg az avokadókat, vágjuk őket kétfelé és vegyük ki a magjukat. Szeleteljük fel a gyümölcshúst kisebb darabokra, majd azonnal csorgassuk meg citromlével, hogy ne barnuljon meg.
Tegyük egy nagy salátástálba, adjuk hozzá a felszeletelt rákhúst (készíthetjük főtt garnélarákkal is, ezt nem szükséges feldarabolni), kanalazzuk rá a majonézt, a mustárt és a joghurtot.
Ízesítsük kevés sóval, tabascóval, curryvel és kevés darált borssal. Óvatosan keverjük össze - vigyázzunk, ne törjük szét -, majd tegyük hűtőbe legalább egy órára, hogy az ízek jól összeérjenek.
Tálaláskor vágjunk pár vékony szelet barnakenyeret, tegyünk rá pár levél ropogós salátalevelet, majd halmozzuk rá a rákos salátát. Tetejére szórhatunk még a főtt rákhúsból.
A ráksalátát visszatölthetjük az avokádó héjába is.
Na tessék már megint itt vannak!
(Ez egy válasz surdapapa üzenetére (2007. 09. 10. hétfő 09:04), amit ide kattintva olvashatsz)
(Ez egy válasz surdapapa üzenetére (2007. 09. 10. hétfő 09:04), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 09. 10. hétfő 09:04
most csak a madám van itt!
ha a sárlott is itten van csak egymással foglalkoznak?!!!
ha a sárlott is itten van csak egymással foglalkoznak?!!!
most csak a madám van itt!
ha a sárlott is itten van csak egymással foglalkoznak?!!! (Ez egy válasz X üzenetére (2007. 09. 08. szombat 14:23), amit ide kattintva olvashatsz)
ha a sárlott is itten van csak egymással foglalkoznak?!!! (Ez egy válasz X üzenetére (2007. 09. 08. szombat 14:23), amit ide kattintva olvashatsz)
Törölt felhasználó (94621)
2007. 09. 08. szombat 14:23
Felfogadtam egy bestiát szakácsnőnek, ez most csak egyedül lesz, mert amikor ketten voltak, mindig egymással foglalkoztak a főzés helyett:
Felfogadtam egy bestiát szakácsnőnek, ez most csak egyedül lesz, mert amikor ketten voltak, mindig egymással foglalkoztak a főzés helyett:
hehe be köllöt gyünnöm a munkahelyemre a receptért!
(Ez egy válasz tom1019 üzenetére (2007. 09. 05. szerda 15:41), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 09. 05. szerda 15:41
Bakonyi kakastöke galuskával:
Bakonyi étel, zamatos erdei gombával, frissen főtt galuskával tálalva. Sört guríthatsz utána, és a család kedvence lehet.
Hozzávalók:
50 dkg kakashere (ha nincs, pulykahere is jó!)
20 dkg gomba, (lehetőleg erdei gombát válasszunk!)
olaj,
2 fej hagyma,
só,
liszt,
paprika,
3 dl tejföl.
Elkészítés:
A heréket előkészítem és hártyázom ha kell. Sózom, lisztbe forgatom, majd forró olajban gyorsan pirosra megsütöm mindkét oldalát, utána félreteszem. A hagymát apróra vágom és kevés olajon aranysárgára párolom. Megszórom paprikával és hozzáadom a felszeletelt gombát. Kevés vizet adok hozzá. Fedő alatt puhára párolom, sózom és besűrítem a kevés liszttel elkevert tejföllel. Beleteszem a sültherét, újra felforralom. Juhtúróval kevert, vagy frissen kifőzött galuskával tálalom.
Erdei gombás szarvasragu:
Hozzávalók:
80 dkg szarvas raguhús
20 dkg erdei gomba
20 dkg csiperke
2 nagy fej vöröshagyma
20 dkg (1 szál) sárgarépa
20 dkg (kb. fél fej) zeller
1 dl száraz vörösbor
2-3 gerezd fokhagyma
1/2 csomag vadfűszer
5-6 szem borókabogyó
2-3 babérlevél
bors, só
Elkészítése:
A kockára vágott szarvashúst kevés olajon átpirítjuk. Hozzáadjuk a félfőre vágott hagymát. Mikor a hagyma üvegessé válik beledobjuk a karikára vágott répát, a félbe vágott csiperkét, és a kisebb darabokra szelt zellert. Sózzuk, borsozzuk, megszórjük a fűszerkeverékkel, beletesszük a vágott borókabogyókat és hozzádobjuk a babérlevelet. Fedő alatt kis lángon puhára pároljuk (kb. 1,5 óra). Az idő lejártáig kinyitjuk a bort, megkóstoljuk, hogy a körülöttünk lengő illatokkal kellőképp harmonizál-e. Amikor meggyőződtünk róla, hogy megfelelő bort tartunk a kezünkben -és a hús is megpuhult- hozzáöntjük a raguhoz az üvegben még bent maradt 1 decit, és most tesszük bele az erdei gombát is. Maximum 15 percnyi lassú rotyogás után vajas nokedlivel és savanyított szilvával tálaljuk.
Bakonyi étel, zamatos erdei gombával, frissen főtt galuskával tálalva. Sört guríthatsz utána, és a család kedvence lehet.
Hozzávalók:
50 dkg kakashere (ha nincs, pulykahere is jó!)
20 dkg gomba, (lehetőleg erdei gombát válasszunk!)
olaj,
2 fej hagyma,
só,
liszt,
paprika,
3 dl tejföl.
Elkészítés:
A heréket előkészítem és hártyázom ha kell. Sózom, lisztbe forgatom, majd forró olajban gyorsan pirosra megsütöm mindkét oldalát, utána félreteszem. A hagymát apróra vágom és kevés olajon aranysárgára párolom. Megszórom paprikával és hozzáadom a felszeletelt gombát. Kevés vizet adok hozzá. Fedő alatt puhára párolom, sózom és besűrítem a kevés liszttel elkevert tejföllel. Beleteszem a sültherét, újra felforralom. Juhtúróval kevert, vagy frissen kifőzött galuskával tálalom.
Erdei gombás szarvasragu:
Hozzávalók:
80 dkg szarvas raguhús
20 dkg erdei gomba
20 dkg csiperke
2 nagy fej vöröshagyma
20 dkg (1 szál) sárgarépa
20 dkg (kb. fél fej) zeller
1 dl száraz vörösbor
2-3 gerezd fokhagyma
1/2 csomag vadfűszer
5-6 szem borókabogyó
2-3 babérlevél
bors, só
Elkészítése:
A kockára vágott szarvashúst kevés olajon átpirítjuk. Hozzáadjuk a félfőre vágott hagymát. Mikor a hagyma üvegessé válik beledobjuk a karikára vágott répát, a félbe vágott csiperkét, és a kisebb darabokra szelt zellert. Sózzuk, borsozzuk, megszórjük a fűszerkeverékkel, beletesszük a vágott borókabogyókat és hozzádobjuk a babérlevelet. Fedő alatt kis lángon puhára pároljuk (kb. 1,5 óra). Az idő lejártáig kinyitjuk a bort, megkóstoljuk, hogy a körülöttünk lengő illatokkal kellőképp harmonizál-e. Amikor meggyőződtünk róla, hogy megfelelő bort tartunk a kezünkben -és a hús is megpuhult- hozzáöntjük a raguhoz az üvegben még bent maradt 1 decit, és most tesszük bele az erdei gombát is. Maximum 15 percnyi lassú rotyogás után vajas nokedlivel és savanyított szilvával tálaljuk.
Egy kis ebédre való a Harrods-ból:
Melyik a legjobb szilva?Hát a punci puSZILVA.
Bocsi mindenkitől de ezt nem tudtam kihagyni
Bocsi mindenkitől de ezt nem tudtam kihagyni
Remélem a receptet nem egy krimikönyvből nézted ki
(Ez egy válasz MmePrune üzenetére (2007. 09. 05. szerda 20:59), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 09. 05. szerda 20:59
ahha gombás tojás, gombapöri, gombaleves tejfölösen, rántott gomba...de az utolsó elkészítését szívesen átadnám másnak
Mindjárt megverlek a "fak-anállal"!
(Ez egy válasz surdapapa üzenetére (2007. 09. 06. csütörtök 10:53), amit ide kattintva olvashatsz)
azt hittem ezt kívántad meg: vala-gomba
(Ez egy válasz zelli üzenetére (2007. 09. 06. csütörtök 10:47), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 09. 06. csütörtök 10:47
Látom Prune, a panírozásért Te sem vagy oda!
Az eredményt szeretem, de a pepecs munkát nem!
A hűtőben van gomba! Úgy megkívántam most, hogy mindjárt megyek csinálok egy jó kis gombalevest, jó tejfölösen!
Az eredményt szeretem, de a pepecs munkát nem!
A hűtőben van gomba! Úgy megkívántam most, hogy mindjárt megyek csinálok egy jó kis gombalevest, jó tejfölösen!