Szólj hozzá te is!
Ez egy válasz lesz üzenetére () Mégsem

A téma leírása

Hogyan készül egy jó gasztronómiai topic?
Végy egy címet, tegyél bele némi kis szexet-vagy legalábbis kétértelműséget- adj hozzá egy pikáns alcímet, fűszerezd meg egy frappáns nyitóhsz-szel...és várd amíg az önjelölt kukták teleszórják pasifogó receptekkel,csajcsábító főzetekkel, isteni kajákkal, de leginkább szexis konyhai képekkel.

Az eddigi hozzászólások

2007. 09. 01. szombat 21:34  #140
gazosgyuri gazosgyuri
Ha nincs agyonzsírozwa... hehe nyes eljen
(Ez egy válasz Moncy üzenetére (2007. 09. 01. szombat 21:08), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 09. 01. szombat 21:08
Dehogynem ennél belőle...
Székelykáposzta magyarul... Ha nincs agyon zsírozva tej fölével kenyérrel... finom finom wink
2007. 09. 01. szombat 21:08  #139
Moncy Moncy
Dehogynem ennél belőle...
Székelykáposzta magyarul... Ha nincs agyon zsírozva tej fölével kenyérrel... finom finom wink
(Ez egy válasz gazosgyuri üzenetére (2007. 08. 31. péntek 21:49), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 08. 31. péntek 21:49
Hááát...én ebből nm ennék... zavart2
2007. 09. 01. szombat 19:42  #138
gazosgyuri gazosgyuri
Ha mááá így kérdezed...túl zsíros a kinézete...öshát azzé nm teccik a parasztnak... hehe
(Ez egy válasz Szoni üzenetére (2007. 09. 01. szombat 15:34), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 09. 01. szombat 15:34
Miert nem ? Nem üsmerös a kaja...( osztrak közmondas : mit a paraszt nem ismer,nem zabalja meg..)
Tul zsiros,tul füszeres,tul sok a fokhagyma benne,nem tetszenek a komponensek kombinacioja..stb. confused

Egyebkent mar elfogyott.... nyes smile
2007. 09. 01. szombat 15:34  #137
Szoni Szoni
Miert nem ? Nem üsmerös a kaja...( osztrak közmondas : mit a paraszt nem ismer,nem zabalja meg..)
Tul zsiros,tul füszeres,tul sok a fokhagyma benne,nem tetszenek a komponensek kombinacioja..stb. confused

Egyebkent mar elfogyott.... nyes smile
(Ez egy válasz gazosgyuri üzenetére (2007. 08. 31. péntek 21:49), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 08. 31. péntek 21:49
Hááát...én ebből nm ennék... zavart2
2007. 09. 01. szombat 09:17  #136
gazosgyuri gazosgyuri
Reggeli...ebéd...wacsora... nyes

2007. 08. 31. péntek 22:49  #135
simishake simishake
Megvan még . ne aggódj!
2007. 08. 31. péntek 22:45  #134
gazosgyuri gazosgyuri
Juj...simishake...az csak nm a te kolbid???.... hehe hehe
(Ez egy válasz simishake üzenetére (2007. 08. 31. péntek 22:40), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 08. 31. péntek 22:40
2007. 08. 31. péntek 22:40  #133
simishake simishake
2007. 08. 31. péntek 21:49  #132
gazosgyuri gazosgyuri
Hááát...én ebből nm ennék... zavart2
(Ez egy válasz Szoni üzenetére (2007. 08. 31. péntek 15:45), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 08. 31. péntek 15:45
Lucskos káposzta (6 szemelyre)

Hozzávalók:

800 g fejeskáposzta, szeletelve
150 g füstölt csülök (lehet siman is, husi nelkül)

köménymag (en kihagyom)
1 gerezd fokhagyma, összezúzva (fel is eleg izles szerint)
1 evőkanál olaj
50 g vöröshagyma, apróra vágva
1 evőkanál liszt
1 kávéskanál pirospaprika
1 csokor kapor , aprítva (a legfontosabb)
2-3 hejjazott paradicsom,nagyon aprora vagva
ecet
2 dl tejföl

Az elkészítés módja:

1, Egy mély lábosba rétegesen lerakjuk a káposztát,paradicst és a füstölt csülköt. A rétegeket gyengén meghintjük sóval és ((köménymaggal)). Közé szórjuk a fokhagymát is. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, és keverés nélkül puhára főzzük (kb. 35 perc).
2, Az olajból, a hagymából, a lisztből, és a pirospaprikából rántást készítünk, és a káposztához adjuk. Jól összeforraljuk.
3, Meghintjük kaporral. Ízlés szerint ecettel savanyítjuk, és tejföllel tálaljuk.






vigyor2
2007. 08. 31. péntek 15:45  #131
Szoni Szoni
Lucskos káposzta (6 szemelyre)

Hozzávalók:

800 g fejeskáposzta, szeletelve
150 g füstölt csülök (lehet siman is, husi nelkül)

köménymag (en kihagyom)
1 gerezd fokhagyma, összezúzva (fel is eleg izles szerint)
1 evőkanál olaj
50 g vöröshagyma, apróra vágva
1 evőkanál liszt
1 kávéskanál pirospaprika
1 csokor kapor , aprítva (a legfontosabb)
2-3 hejjazott paradicsom,nagyon aprora vagva
ecet
2 dl tejföl

Az elkészítés módja:

1, Egy mély lábosba rétegesen lerakjuk a káposztát,paradicst és a füstölt csülköt. A rétegeket gyengén meghintjük sóval és ((köménymaggal)). Közé szórjuk a fokhagymát is. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, és keverés nélkül puhára főzzük (kb. 35 perc).
2, Az olajból, a hagymából, a lisztből, és a pirospaprikából rántást készítünk, és a káposztához adjuk. Jól összeforraljuk.
3, Meghintjük kaporral. Ízlés szerint ecettel savanyítjuk, és tejföllel tálaljuk.






vigyor2
2007. 08. 31. péntek 14:37  #130
Törölt felhasználó (21812)
Klikkelj a normál/tömörített mérethez



Klikkelj a normál/tömörített mérethez



Klikkelj a normál/tömörített mérethez



Klikkelj a normál/tömörített mérethez
2007. 08. 31. péntek 07:43  #129
gazosgyuri gazosgyuri
Újra gyümölcs napot tartok... nyes

Klikkelj a normál/tömörített mérethez
2007. 08. 30. csütörtök 15:58  #128
surdapapa surdapapa
3 fajta az elterjedt:

1. hagyományos lecsó: kolbászt felkarikázom, kisütöm a zsírját, hozzáadva a kockára vágott hagymát /2 fej/ megfonnyasztom, majd a karikára vágott paprikát /3-4 db/ szintúgy. hozzáadok a parit /kb 3/4-1 kg/ és megsózva készre főzöm

2. tojásos lecsó: mindebbe beleütök tojást és a fehérje keményedéséig főzöm.
3. paprika lecsó /nekem ez a legfinomabb/: szalonnát felkozkázom, kiolvasztom a zsírját, hozzáadom a karikára vágott kolbászt és megpirítom őket.
hozzáadok 3 nagy fej karikára vágott hagymát, amit megfonnyasztok. aztán hozzá adok 4-5 fehér paprikát /esetleg kevés csípős paprikát/ szintén karikára vágva. a megfonnyasztása után hozzáadok 2-3 közepes paradicsomot, és sózva készre főzöm.

lecsó!
csak ne legyen rizs vagy tarhonya benne!

egyébként az egyik kedvencewm.

sztem a nappaliba is lökd be a kaják közé ...
(Ez egy válasz X üzenetére (2007. 08. 30. csütörtök 13:47), amit ide kattintva olvashatsz)
Törölt felhasználó (21812)
2007. 08. 30. csütörtök 13:47
Tettem be a fesztiválos topicba képeket a paradicsom-dobáló fesztiválról és erről eszembe jutott egy étel, A LECSÓ.

Ki hogyan csinálja?

Mi teszünk bele szalonnát, kolbászt, tojást és tejfölt is.

smile
2007. 08. 30. csütörtök 15:06  #127
zelli zelli
Imádom a paprikát és a paradicsomot nyersen!
Főzve nem tudom megenni! De a lecsó levét imádom tunkolni! Ezért sok paradicsomot teszek bele! A kolbász, szalonna, tojás, sok hagyma Nálam alapvető a lecsóba! Nem tejfölösen csinálom, de az sem rossz! Ettem már rizzsel és tarhonyával is!
És erről a rácponty is eszembejutott! wink
(Ez egy válasz X üzenetére (2007. 08. 30. csütörtök 13:47), amit ide kattintva olvashatsz)
Törölt felhasználó (21812)
2007. 08. 30. csütörtök 13:47
Tettem be a fesztiválos topicba képeket a paradicsom-dobáló fesztiválról és erről eszembe jutott egy étel, A LECSÓ.

Ki hogyan csinálja?

Mi teszünk bele szalonnát, kolbászt, tojást és tejfölt is.

smile
2007. 08. 30. csütörtök 13:47  #126
Törölt felhasználó (21812)
Tettem be a fesztiválos topicba képeket a paradicsom-dobáló fesztiválról és erről eszembe jutott egy étel, A LECSÓ.

Ki hogyan csinálja?

Mi teszünk bele szalonnát, kolbászt, tojást és tejfölt is.

smile
2007. 08. 30. csütörtök 12:29  #125
zelli zelli
Szeretem a húslevest! De nálam nem is a hús a lényeg, hanem a sok zöldség, és a fűszerek. Pl. most hétvégén nem is volt benne hús!
A zöldségek, amit Én beleteszek: sárgarépa, petrezselyem, vagy paszternák, zeller, karalábé, karfiol, zöldborsó, 2-3 egész burgonya, 4-5 kisebb gomba, kelkáposzta-levél, ha van káposztalevél is, 4-5 gerezd fokhagyma, hagyma, paradicsom, paprika.
A fűszerek: bors(örült), tengeri só, chili, petrezselyemzöldje, lestyán, borsikafű, rozmaring, kurkuma, 2 marhahúsleves-kocka. Valamit tuti, hogy kifelejtettem.
Csirke, pulyka, nagyritkán marhahúsból csinálom. Gyuri, a májat Én is szeretem bele!
Ha csirke, vagy pulykamellből csinálom, azt utána szeletekre vágom, petrezselymes, fokhagymasós, margarinos kenettel ellátom, néhány percig a mikróban grillezem. Krumplipürével, tejfölös uborkasalátával(sok fokhagymával, paradicsommal, paprikával) kiváló! wink
(Ez egy válasz X üzenetére (2007. 08. 28. kedd 23:45), amit ide kattintva olvashatsz)
Törölt felhasználó (21812)
2007. 08. 28. kedd 23:45
Másik topicban felmerült, így felteszem a kérdést a HÚSLEVESRŐL.

Ki hogyan szereti, készíti?
2007. 08. 29. szerda 20:08  #124
Moncy Moncy
eljen

Tökkéletes... no látod lehet willy azért lázadozik mert még nem evett igazi husilevest wink

Ugyanígy csinálom: de még dobok bele zellerlevelet, pár karfiolrózsát, gombát, zöldborsót, zöldbabot...kora tavasszal hüvelyestől és ha túl sósnak találom egy kisebb krumplit...

A tésztához veszek ki 3-4 merőkanál levest és abban főzöm meg a tésztát, míg elnyeli a levet finom

Jó tanács: szarvas, vadröfi, vagy őz csonttal csínján.. mert barnás lesz a leves...

Bármilyen csont mellé azért biztos ami biztos dobok bele kácsanyakat, vagy tiklábat, szivét, szárnyát finom
Baccus.. de megéheztem wink
(Ez egy válasz X üzenetére (2007. 08. 29. szerda 00:11), amit ide kattintva olvashatsz)
Törölt felhasználó (21812)
2007. 08. 29. szerda 00:11
Húsleves
Hozzávalók:

1 kg színhús
50 dkg csont
50 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé)
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
10-15 szem bors
1 körömnyi cseresznyepaprika
1 csapott mokkáskanál sáfrányos szeklice
1 csokor petrezselyem
15 dkg kelkáposzta
1 zöldpaprika
1 paradicsom

10-15 dkg levelestészta

Elkészítés: Minden hozzávalót alaposan megtisztítunk
Egy nagyobb fazék aljára fektetjük a szétütött csontokat, arra a 3-4 darabba vágott húst, és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy jócskán (4-5 ujjnyira) ellepje. Forrásig hevítjük - a régi hagyománnyal szemben nem habozzuk le, mert oda az értékes fehérje, leülepszik szépen az a hab magától, nem lesz zavaros tőle a leves! -, hozzáadjuk (teatojásba zárva) a szemes borsot, a fokhagymát, a sáfrányos szeklicét - gyönyörű színt ad a levesnek! -, a cseresznyepaprikát, a hagymát egészben és egy kevés sót. Fedő nélkül, lassú forralással, gyöngyöztetve fél óráig főzzük. Ezután beletesszük a hasábokra vágott zöldségeket, a kelkáposztát, a zöldpaprikát és a paradicsomot egészben, a csokorban hagyott petrezselymet, és további lassú gyöngyöztető forralással, fedő nélkül az egészet puhára főzzük.
Enyhén sós vízben megfőzzük a levestésztát, leszűrjuk, egy kevés húslevest merünk rá, és melegen tartjuk.
Ezután következik a művészet: a húsleves felszínéről eltávolítjuk a zsiradékot; a nagyját egyszerűen kanállal, a *kisebbjét* itatóspapírral vagy papírszalvétával, majd sűrű szövésű szitakanálon keresztül, merőkanállal - éppen csak szelíden megbillentve a fazekat, hogy fel ne zavarosítsuk a levest! - előmelegített levesestálba szűrjuk.
A tésztát a forró leveshez adjuk, külön tálon kínáljuk a zöldséget és a húst, amelyet fogyaszthatunk a leveshez, vagy utána, második fogásként is különféle mártásokkal.

Fontos:
-a levest nem szabad megkavarni, mert zavaros lesz!
-azért kell egy kicsivel több vízzel feltenni, mert a főzés közben elpárolgott folyadékot utólag nem ajánlatos vízzel pótolni;
-ha azt akarjuk, hogy a leves ízletesebb legyen, hideg vízbe tegyük fel főni a húst, így jól kioldódnak belőle az ízek, mert a rostok nyitottak maradnak;
-ha a hús zamata fontosabb, forrásban lévő vízbe tesszük, ami a rostokat hirtelen összekapja, és a húsban marad az ízek java.

Megjegyzés:
-Általában előző este szoktam elkészíteni, éjszakára hűvösre teszem, így másnap a fagyos zsiradékot maradéktalanul el lehet távolítani a tetejéről.
- A sóval bánjunk csínján, mert másnapra a leves sósabb lesz, mint frissen főztében érezzük.
- A húslevest 1-2 napnál tovább nem tanácsos tárolni; a zöldségeket és a húst mindig külön edényben tegyük el.
- Gyakorlatilag bármely húsból főzhetünk húslevest, a lényeg az, hogy a hús ne legyen nagyon zsíros, ámde lehetőleg csontos legyen. Ha mégsem, főzzünk bele néhány marha- vagy borjúcsontot, mert sokkal ízletesebb lesz tőle.
2007. 08. 29. szerda 19:59  #123
Moncy Moncy
Én meg zöldségnapot nyes


2007. 08. 29. szerda 19:42  #122
gazosgyuri gazosgyuri
Ma gyümölcs napot tartok... eplus2

Klikkelj a normál/tömörített mérethez
2007. 08. 29. szerda 00:11  #121
Törölt felhasználó (21812)
Húsleves
Hozzávalók:

1 kg színhús
50 dkg csont
50 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé)
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
10-15 szem bors
1 körömnyi cseresznyepaprika
1 csapott mokkáskanál sáfrányos szeklice
1 csokor petrezselyem
15 dkg kelkáposzta
1 zöldpaprika
1 paradicsom

10-15 dkg levelestészta

Elkészítés: Minden hozzávalót alaposan megtisztítunk
Egy nagyobb fazék aljára fektetjük a szétütött csontokat, arra a 3-4 darabba vágott húst, és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy jócskán (4-5 ujjnyira) ellepje. Forrásig hevítjük - a régi hagyománnyal szemben nem habozzuk le, mert oda az értékes fehérje, leülepszik szépen az a hab magától, nem lesz zavaros tőle a leves! -, hozzáadjuk (teatojásba zárva) a szemes borsot, a fokhagymát, a sáfrányos szeklicét - gyönyörű színt ad a levesnek! -, a cseresznyepaprikát, a hagymát egészben és egy kevés sót. Fedő nélkül, lassú forralással, gyöngyöztetve fél óráig főzzük. Ezután beletesszük a hasábokra vágott zöldségeket, a kelkáposztát, a zöldpaprikát és a paradicsomot egészben, a csokorban hagyott petrezselymet, és további lassú gyöngyöztető forralással, fedő nélkül az egészet puhára főzzük.
Enyhén sós vízben megfőzzük a levestésztát, leszűrjuk, egy kevés húslevest merünk rá, és melegen tartjuk.
Ezután következik a művészet: a húsleves felszínéről eltávolítjuk a zsiradékot; a nagyját egyszerűen kanállal, a *kisebbjét* itatóspapírral vagy papírszalvétával, majd sűrű szövésű szitakanálon keresztül, merőkanállal - éppen csak szelíden megbillentve a fazekat, hogy fel ne zavarosítsuk a levest! - előmelegített levesestálba szűrjuk.
A tésztát a forró leveshez adjuk, külön tálon kínáljuk a zöldséget és a húst, amelyet fogyaszthatunk a leveshez, vagy utána, második fogásként is különféle mártásokkal.

Fontos:
-a levest nem szabad megkavarni, mert zavaros lesz!
-azért kell egy kicsivel több vízzel feltenni, mert a főzés közben elpárolgott folyadékot utólag nem ajánlatos vízzel pótolni;
-ha azt akarjuk, hogy a leves ízletesebb legyen, hideg vízbe tegyük fel főni a húst, így jól kioldódnak belőle az ízek, mert a rostok nyitottak maradnak;
-ha a hús zamata fontosabb, forrásban lévő vízbe tesszük, ami a rostokat hirtelen összekapja, és a húsban marad az ízek java.

Megjegyzés:
-Általában előző este szoktam elkészíteni, éjszakára hűvösre teszem, így másnap a fagyos zsiradékot maradéktalanul el lehet távolítani a tetejéről.
- A sóval bánjunk csínján, mert másnapra a leves sósabb lesz, mint frissen főztében érezzük.
- A húslevest 1-2 napnál tovább nem tanácsos tárolni; a zöldségeket és a húst mindig külön edényben tegyük el.
- Gyakorlatilag bármely húsból főzhetünk húslevest, a lényeg az, hogy a hús ne legyen nagyon zsíros, ámde lehetőleg csontos legyen. Ha mégsem, főzzünk bele néhány marha- vagy borjúcsontot, mert sokkal ízletesebb lesz tőle.
/ 32